afroepbus


afroepbus 1.0

bus voor speciale doelgroepen, zoals ouderen of gehandicapten, of voor mensen in afgelegen gebieden, die niet volgens een vaste dienstregeling een vaste route rijdt, maar op afroep bij een halte komt om passagiers mee te nemen; bus die na een telefonische oproep een halte in zijn route opneemt om daar passagiers op te halen; belbus

Semagram


Een afroepbus…

is een bus; is een voertuig; is een vervoermiddel

   Hoofdsemagram: belbus


   Algemene voorbeelden


   Hoe moet je naar de kapper, naar de bibliotheek, even naar je kleinkind, als je afhankelijk bent voor je vervoer van een rollator of rolstoel? Dat kan in Neede met de afroepbus dus. Vanaf 4 maart aanstaande rijdt deze speciale bus door Neede en haalt iedereen op die een bestemming heeft binnen de oude gemeentegrenzen van Neede.

   http://drimble.nl/regio/gelderland/achterhoek/3631458/vlearmoesbus-op-afroep.html,

   Openbaar vervoer van Meppel en Hoogeveen naar Ruinen (en terug) rijdt op zon- en feestdagen ieder uur (lijn 47). Wel van tevoren even bellen (06-8998513) want het betreft hier een afroepbus, die alleen rijdt als er passagiers zijn.

   http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2600621/1995/12/23/WEG-MET-KERST.dhtml,

   Een jaar geleden introduceerde de VAD de afroepbus in Raalte en omgeving. Het aantal passagiers op de meeste buslijnen was zo laag dat een gewone dienstregeling niet rendabel meer was [...]. Bij dit systeem kunnen passagiers vantevoren bellen hoe laat ze bij welke halte staan. De buschauffeur weet dus waar hij passagiers kan verwachten en kan zijn route aanpassen.

   http://www.agd.nl/Artikel/423533/Tevredenheid-over-afroepbus-in-Raalte.htm?t_anon=none,

   Etymologie


   Aard herkomst inheems woord
   Vroegste datering 1991