afscheidshuis


afscheidshuis 1.0

(cultuur en samenleving; neologisme)

huis dat zo is ingericht dat nabestaanden er een overleden persoon in een huiselijke omgeving kunnen opbaren en er ook bezoek kunnen ontvangen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een afscheidshuis…

is een huis; is een ruimte

  • [Constructie] is een (gedeelte van) een woonhuis dat is ingericht als opbaarkamer
  • [Deel] heeft een speciale kamer voor het opbaren van een overleden persoon
  • [Functie] geeft nabestaanden de mogelijkheid om, mocht dit in het eigen huis niet mogelijk of onwenselijk zijn, een overleden persoon in een persoonlijke en huiselijke omgeving op te baren

    Hoofdsemagram: huis


    Algemene voorbeelden


    Geef de dagen nadat een dierbare is overleden op je eigen manier vorm. Bij Buiten Afscheid krijg je daar alle rust en ruimte voor. Mijn afscheidshuis ligt aan de rand van Prinsenbeek, niet ver van Breda. In dit huis kan de overledene worden opgebaard van de periode vanaf het overlijden tot en met de dag van de uitvaart.

    https://www.buitenafscheid.nl/

    Koudum in Friesland krijgt het eerste 'afscheidshuis' van Nederland. [...] Het initiatief komt van kunstenares Herma Bovenkerk. Haar dochter kwam in 1995 om bij een verkeersongeval en werd opgebaard in een omgebouwde garage. De moeder kon dat niet aanzien en nam haar overleden kind mee naar huis om haar in het atelier op te baren. Een uniek idee was daarmee geboren: één gebouw waar overledene en nabestaanden in elkaars buurt blijven en waar de achterblijvers op persoonlijke en creatieve wijze afscheid kunnen nemen.

    Algemeen Dagblad,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een nieuw afscheidshuis

    In het voorjaar van 2019 is een lang gekoesterde wens uitkomen en hebben wij in Apeldoorn ons nieuwe afscheidshuis geopend. Na een intensieve restauratie hebben we vlak bij het Loo een kleinschalige opbaargelegenheid gerealiseerd.

    https://marinkadehaan.nl/afscheidshuis/

    met eigennaam


    • afscheidshuis Amsterdam Zuid-Oost
    • afscheidshuis Bloemendaal
    • afscheidshuis de Poort
    • afscheidshuis Deventer
    • afscheidshuis Hess

    Het omniculturele Afscheidshuis Amsterdam-Zuidoost is een plek voor uitvaarten voor iederéén; mensen met alle mogelijke achtergronden, culturen en religies. Een ontmoetingsplek waar u afscheid kunt nemen volgens uw eigen geloofsovertuiging, tradities en rituelen.

    https://www.yarden.nl/uitvaartlocatie/afscheidshuis-amsterdam-zuidoost.htm

    Toch zijn er ook veel mensen die liever elders afscheid willen nemen van hun dierbare tot de dag van de uitvaart. Maar dan uiteraard wel in een pand waar zij op eigen gelegenheid dag en nacht terecht kunnen en de sfeer huiselijk en warm is. Een plek waar je je zoveel mogelijk op je gemak en veilig voelt en waar je mensen kunt uitnodigen en koffie kunt drinken met elkaar. Hiervoor kunt u terecht in het Afscheidshuis Bloemendaal op de Algemene Begraafplaats te Bloemendaal.

    https://www.afscheidshuisbloemendaal.nl/

    Afscheidshuis de Poort. Op een prachtige, groene, rustige plek vlakbij het centrum van Amersfoort heeft Meijerink Uitvaartzorg in een historisch gebouw een afscheidskamer gevestigd. De monumentale wachtkamer van de oude algemene begraafplaats aan de Soesterweg is nu een sfeervolle ruimte waar de overledene in de dagen tussen overlijden en uitvaart opgebaard kan worden.

    https://www.meijerinkuitvaartzorg.nl/afscheidshuis-de-poort/

    Afscheidshuis Deventer is een rouwcentrum in Colmschate waar u uw dierbare kunt opbaren in één van onze familiekamers.

    https://www.afscheidshuisdeventer.nl/

    Afscheidshuis Hess is een kleinschalig uitvaartcentrum met twee familiekamers – de eigen huiskamer voor nabestaanden tot de dag van de uitvaart – en een aula waarin in kleine kring het afscheid plaats kan vinden.

    https://www.hess.nl/afscheidshuis-hess/

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1999