aha-erlebnis


aha-erlebnis 1.0

ervaring waarbij men plotseling de oplossing voor een tot dan toe onoplosbaar probleem ziet en iets volkomen begrijpt; letterlijk: ervaring waarbij men door het roepen van "aha!" te kennen geeft plotseling de oplossing voor een probleem te zien; aha-ervaring
De term is gemunt door de Oostenrijks-Amerikaanse psycholoog Karl Bühler (1879-1963).

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een aha-erlebnis…

is een ervaring

  • [Snelheid of tempo] komt plotseling op
  • [Onstoffelijke inhoud] is een ervaring waarbij men plotseling de oplossing voor een probleem ziet en iets volkomen begrijpt

    Algemene voorbeelden


    Als kinine een werkzaam middel is tegen malaria, redeneerde Hahnemann, dan moet dat iets te maken hebben met het feit dat kinine dezelfde symptomen als malaria veroorzaakt. Het homeopathisch similiaprincipe was geboren. Het valt moeilijk te geloven dat homeopaten deze achterhaalde 'aha-erlebnis' van Hahnemann nu nog als een wetenschappelijke ontdekking naar voren durven schuiven.

    http://www.skepp.be/thema/homeopathie_geloof_of_wetenschap.html

    Om een stap verder te geraken, komt het er op aan om uit al de losse aantekeningen een algemener beeld te ontdekken en patronen te zien. Om na de ordening tot een aha-erlebnis te komen.

    http://www.zelfhulp.be/MEI%202002_4.pdf

    Johan Museeuw komt versterkt uit de winterperiode. De "aha-erlebnis" van de hartslagmeter dateert al van de jaarwisseling 1993-'94, maar de nieuwe bijbel van de hulpmiddellen raakt nu volledig ingeburgerd. Via geavanceerde, Italiaanse trainingmetodes is hij nog vijf procent gegroeid, schreeuwt zijn entourage van de daken.

    De Standaard,

    Met passer en meetlat was Blanqui er bijna zeker van geraakt dat Fa ergens binnen de driehoek Bagdad-Istamboel-Teheran moest gebracht zijn. De uiteindelijke aha-erlebnis was er gekomen via een kantoormeisje van de studiedienst Azië op BZ. Fa had op vrijdag 2 mei een map Iran bij haar opgevraagd.

    Het beleg van Brussel, Frans Verleyen,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een aha-erlebnis hebben
    • een aha-erlebnis krijgen

    Als we mediteren denken we vaak dat er niets gebeurt, omdat we geen grote inzichten en geen aha-erlebnis krijgen.

    http://books.google.nl/books?id=2zOUS-4_MOIC&pg=PT75&lpg=PT75&dq=%22aha-erlebnis+krijgen%22&source=bl&ots=xVO7sKtrpZ&sig=onjKzYx6qywH-GuyGeUnjHp0fxY&hl=nl&sa=X&ei=YL1PU9uOKcjkOqCmgNgF&ved=0CDQQ6AEwAQ#v=onepage&q=%22aha-erlebnis%20krijgen%22&f=false,

    Het leukste tijdens het geven van een cursus is het als je ziet dat cursisten echt een 'aha-erlebnis' hebben. Soms zie je gewoon aan een gezichtsuitdrukking dat het kwartje eindelijk echt valt, dat is best waardevol.

    http://www.capitaselecta.nl/universiteit-utrecht/rechten/repetitor-van-het-jaar

    aha-erlebnis 2.0

    ervaring waarbij men geconfronteerd wordt met iets, vooral uit het verleden, wat een plotseling gevoel van herkenning en verrassing teweegbrengt; ervaring waarbij men met een schok iets herkent; letterlijk: ervaring waarbij men door het roepen van "aha!" te kennen geeft zich iets plotseling te herkennen of herinneren; aha-ervaring

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een aha-erlebnis…

    is een ervaring

    • [Snelheid of tempo] komt plotseling op
    • [Onstoffelijke inhoud] is een ervaring waarbij men zich iets plotseling herinnert of waarbij men iets plotseling herkent

      Algemene voorbeelden


      Ook de links op de Studioskoopwebsite leveren zelfs een doorwinterd cinefiel nog een hele hoop aha-erlebnissen op.

      http://www.schamper.rug.ac.be/schamper402/402-digitaal.html

      Het centrale verhaaltje over Görans zus die met haar kinderen een gewelddadige echtgenoot ontvlucht en haar toevlucht neemt tot de commune, gaat enigszins verloren in de vele andere meningsverschillen en experimenten. Neemt niet weg dat 'Together' een genoeglijke aha-erlebnis biedt voor dertigers en veertigers, en een boeiend, grappig tijdsbeeld voor de jongeren.

      Trouw,

      Maandag pleitte voorzitter Van Kemenade van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) voor vergroting van de grote steden. Dat leidde tot een 'aha-erlebnis' bij Remkes. Het deed hem denken aan de oude ideeën van sociaal-democraten.

      Haagsche Courant,

      Het is heel vreemd om te zien hoe entoesiast mensen in de steden reageren als je traditionele kultuuruitingen toont op de televisie. Dan treedt er bij hen een aha-erlebnis op: "Kijk, dat zijn wij."

      De Standaard,

      Bladeren door de verademend rustig, bijna nostalgisch vormgegeven bundel met werk van grafisch ontwerper Marten Jongema (1951), levert prettige aha-erlebnisse op.

      NRC,

      Ik hou van rake formuleringen en zelfs als ze buitenlands zijn, wil ik ze u niet onthouden. Ik kan alleen maar hopen dat ook u er een ach-ja-natuurlijk-gevoel van krijgt. En wat wil de nasleep? Dat ik in deze samenhang aha-erlebnis niet uit mijn pen krijg.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • een aha-erlebnis hebben
      • een aha-erlebnis krijgen
      • aha-erlebnissen hebben
      • aha-erlebnissen krijgen

      Niet veel Nederlandse filosofen zullen meteen een aha-erlebnis hebben als de naam van de Russische filosoof Vladimir Sergejvitsj Solovjov (1853-1900) valt.

      (onbekend) ,

      Net zomin valt in het amusant (of is het verontrustend?) getitelde "The Man With The Shovel, Is The Man I'm Going To Marry" echte onrust te bespeuren. Wie zich ooit in soundscapes en new wave uit de kille jaren tachtig verdiept heeft, zal zelfs meer dan eens een aha-erlebnis krijgen.

      http://enola.be/muziek/albums/4077:to-kill-a-petty-bourgeoisie--the-patron,

      Bij dit eenvoudige verhaal zal menige patiënt een 'aha-erlebnis' hebben en tot zijn schrik zichzelf herkennen.

      http://books.google.nl/books?id=aYi05whXhLQC&pg=PA93&lpg=PA93&dq=%22aha-erlebnis+hebben%22&source=bl&ots=wLe1F4lYSA&sig=a7OKb7o5BWIA8mCsmtSgqcJi7Oo&hl=nl&sa=X&ei=hrxPU5XkJMmUPMGlgdAL&ved=0CDQQ6AEwAQ#v=onepage&q=%22aha-erlebnis%20hebben%22&f=false,

      Mensen met het geheugen van een olifant zullen nu een aha-erlebnis krijgen want waar zagen zij dit eerder? Dat zal in mei 2013 zijn geweest toen Marvel Comics een paar hints gaf in de vorm van de onvermijdelijke teasers.

      http://www.brainfreeze.be/2013/10/09/marvel-start-nieuw-disney-kingdoms-label/,

      Roggemans voorkeur voor vrouwelijke auteurs en haar interesse voor de wereldwijde vrouwenproblematiek ontstond tijdens haar studies Romaanse filologie aan de Gentse universiteit. "Ik heb," vertelt ze, "in mijn leven twee aha-erlebnissen gehad inzake lektuur." De eerste schok kreeg ze toen ze leerde lezen. Roggeman herinnert zich nog als de dag van gisteren de innerlijke opwinding, het fascinerende gevoel dat er een totaal nieuwe wereld openging, waarvan ze tot dan was buitengesloten.

      De Standaard,