alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan andere dieren


alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan andere dieren 1.0

ook al lijkt het erop dat iedereen dezelfde rechten heeft, er zullen altijd mensen zijn die (vinden dat ze) meer mogen dan anderen
Beroemde zin uit het in 1945 verschenen boek Animal Farm van George Orwell. In het satirische verhaal nemen de dieren op een boerderij de macht van de mensen over, omdat ze er genoeg van hebben om als slaven behandeld te worden. Wat begint als een ideale samenleving waarin iedereen gelijk is, verandert echter al snel in een door de varkens geleid totalitair regime, waarin voor de meeste dieren weinig verschil is met de situatie van voorheen, alleen met andere tirannen.

Algemene voorbeelden


Tot de tirannie compleet is en ook het gelijkheidsbeginsel een aanhangsel krijgt, waardoor het meteen zichzelf en alle andere geboden opheft en tegelijk de willekeur van de tirannie institutionaliseert: 'Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan andere dieren.'

De Standaard,

De beroemde zin van Orwell dat alle dieren gelijk zijn maar dat sommige dieren meer gelijk zijn dan andere heb ik lang in zijn geheel als een uitvinding van Orwell beschouwd.

Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes, Karel van het Reve,

Het anti-communistische Animal Farm (met de beroemde zinsnede: 'Alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn gelijker dan andere') werd met steun van de IRD in veel talen vertaald, zo blijkt uit de documenten.

De Standaard,