allemansvriend


allemansvriend 1.0

iemand die iedereen te vriend houdt; iemand die met iedereen vriendschap wil onderhouden
Vaak met de negatieve bijgedachte dat die vriendschap dan niet veel waard zal zijn of dat genoemde persoon over weinig ruggengraat beschikt, soms ook met de positieve gedachte aan goedmoedigheid.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een allemansvriend…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wil iedereen te vriend houden; wil met iedereen vriendschap onderhouden
  • [Waardering] wordt vaak niet gewaardeerd

    Algemene voorbeelden


    Een allemansvriend heeft geen vrienden.

    NRC,

    Clinton kan zich moeilijk beperkingen opleggen. Uit peiling na peiling blijkt dat de kiezer niet weet waar hun president voor staat. Het chronologische verslag van First in His Class biedt de ingrediënten van de huidige Amerikaanse president. Zijn snelle opkomst in een klein zuidelijk deelstaatje als 'grote vis in een kleine vijver', zijn ontduiking van de dienstplicht in Vietnam, zijn puriteinse vrouw Hillary Rodham en zijn vaardig aangelegde netwerken met de Amerikaanse Oostkustelite hebben zijn politieke persoon bepaald. Afwisselend speelt hij de rollen van de gezellige, conservatieve countryboy en de verfijnde links-liberaal (het Amerikaanse 'liberal') van de Ivy League. Een allemansvriend met een enorme seksuele begeerte. Hij bewees dat overspel en dienstplichtontduiking geen beletsel meer hoefden te zijn voor verkiezing.

    NRC,

    De wijkagent, dat was een man die met de mantel der liefde alles bedekte. Een soort allemansvriend, die overal op de koffie zat en aardig deed. Zo'n wijkagent schreef zelden een proces verbaal uit.

    Het Financieele Dagblad,

    Toen Piet door de gangen naar de lift liep, zag hij hoe een geblutste jongeman haastig door twee agenten naar het bureau van de commissaris werd gesleurd. Dat was nu bepaald niet het beeld dat hij tot dan toe van de pagadderse politie had: allemansvrienden, hooguit lastig bij verkeersovertredingen.

    Pagadders, Leo Geerts,

    Die schrikachtige oogopslag, dat angstige mondje, dat tobberige gedrag - allemaal voortekenen van een leven vol teleurstellingen en verdriet. Joris was anders. Energiek, blijmoedig, een allemansvriend. Maar dat was niet het resultaat van zijn opvoeding, dat had hij gewoon bij zijn geboorte meegekregen van zijn moeder.

    De hangende man, Koos van Zomeren,

    Had het gerecht in augustus het mobilofoonverkeer van Dutroux naar de zakenman niet uitgevlooid, dan was Nihoul nog steeds de vlotte prater, de allemansvriend, de charmeur met een buitenhuis in de Provence, een jacht in de Bahama's en een arm zo lang als de Donau.

    De Standaard,

    Allemansvriend: vriend van iedereen behalve van iemand.

    Miniaturen, Karel Jonckheere,

    Ooit was er maar één kerk en nu zijn er vierhonderd kerken. Hoe kan dat? Is God een vriend van allen of is Hij een allemansvriend? Neemt Hij het niet zo nauw of neemt Hij het juist ontzettend nauw?

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • een allemansvriend lijken
    • een allemansvriend worden
    • een allemansvriend zijn

    'New Delphi raakt vergeten, meneer. U bent een allemansvriend geworden die met de fiets cadeautjes rondrijdt!'

    Vertezucht, Jef Aerts,

    En inderdaad, hij is ook veranderd. Lijkt minder een allemansvriend. Is erachter dat er binnen de band geen sprake meer is van negen even grote talenten, of in ieder geval niet meer van negen gelijk ontwikkelde talenten.

    http://www.volumia.com/

    Als ze met iedereen een praatje maken, zijn het kletsmeiers. Als ze daarentegen niet praten, zijn ze verwaand en lopen ze naast hun schoenen. Als ze met iedereen trachten op te schieten, zijn het allemansvrienden. Als ze zich alleen met een bepaalde groep bemoeien, doen ze aan vriendjespolitiek.

    http://www.stedelijke-harmonie.nl/JUNI-2004.pdf,

    met adjectief ervoor


    • een dappere allemansvriend
    • een eerlijke allemansvriend
    • een goedlachs allemansvriend
    • een hardwerkende allemansvriend
    • een joviaal allemansvriend
    • een populair allemansvriend
    • een vriendelijke allemansvriend
    • een genereuze allemansvriend

    Guy Spitaels had de autoriteit van de universiteitsprof, en groeide uit tot Dieu. Maar Philippe Busquin was de dappere, eerlijke, hardwerkende, vriendelijke, genereuze allemansvriend. Hij geraakt dit imago niet kwijt, en overdrijft als voorzitter in de andere richting

    De Standaard,

    Van de Diksmuidelingen hoorde ik dat hij een joviaal, goedlachs en populair allemansvriend was, altijd klaar om te helpen ook. Maar thuis was hij stug en zwijgzaam, slechts zijn hoest was te horen nu en dan, en z'n gemompel bij 't oplossen van kruiswoordraadsels.

    Het blije lijden, Alex Rosseels,

    voorafgegaan door als


    • als allemansvriend
    • als allemansvrienden

    Rottenberg: "Ik vind Bart tamelijk intolerant in de beoordeling van de moeizaamheid waarmee zo'n proces gepaard gaat en een beetje een leunstoelbeoordelaar. Ik heb me in deze functie nooit als allemansvriend in de PvdA willen gedragen. Als die ruimte er voor mij niet is, dan nemen ze toch een ander?"

    NRC,

    Behaagzieke wezentjes, die zich als ware allemansvrienden leenden voor iedere commerciële boodschap.

    NRC,

    overig


    • geen allemansvriend
    • geen allemansvrienden

    Anciaux is geen allemansvriend. Wie kontroversieel is, roept hevige emoties op, positieve en negatieve.

    De Standaard,

    Natuurlijk trok hij af en toe zijn grote bek nog open, en nog steeds kon hij daarmee feilloos zijn doel treffen, maar steeds vaker vond ik hem gewoon geestig en spits, af en toe zelfs gezellig - geen allemansvriend of anderszins onecht, maar ontwapenend en op zijn gemak.

    NRC,

    Het is onmogelijk geen oordeel over Hans-Paul Nieskens te hebben. Waarom? Omdat Hans-Paul [...] vooral veel niet is. Geen grijze muis. Geen allemansvriend. Geen representant ven enige vorm van middelmaat. Geen consensuszoeker of compromissenbakker.

    http://www.volumia.com/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    allemansvriend 1.1

    dier dat niet eenkennig is, maar vriendelijk is tegenover iedereen
    Vaak gezegd van katten en honden, doorgaans met de positieve bijgedachte aan goedaardigheid.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een allemansvriend…

    is een dier

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is niet eenkennig, maar vriendelijk tegenover iedereen
    • [Waardering] wordt vaak positief gewaardeerd

      Algemene voorbeelden


      In het Natuurparkcentrum Botrange wordt nog tot 16 november een tentoonstelling over spinnen en mieren gehouden. Niet echt allemansvrienden, maar ze zijn bijzonder nuttig. Heel weinig spinnen zullen bijvoorbeeld een mens aanvallen, ze eten samen wel duizenden kilo's insecten per jaar.

      http://www.knack.be/CMArticlesWeekend/ShowArticleHP.asp?articleID=999=677,

      "Ik heb ook een heel gesprek met die mevrouw gehad. Ze vertelde ook dat Poesje een lieve, aanhankelijke kat was. Een allemansvriend.' Dat is het beest fataal geworden.

      Meppeler Courant,

      Naar welke rasgroep uw voorkeur uitgaat is in de eerste plaats persoonlijk en afhankelijk van de activiteiten die u met uw hond zal willen ondernemen (jacht, tentoonstelling, renbaan), en de gewenste karakterstructuur (waakhond, allemansvriend).

      http://www.doggy.net/raskeuze-frame.htm

      Combinatiemogelijkheden


      overig


      • geen allemansvrienden

      Chow Chow. Deze honden zijn rustig, waardig, bedaard en trots. Hoewel ze zeer trouw zijn aan hun eigenaar en het gezin blijven ze altijd wat eigenzinnig en onafhankelijk. Ze zijn alert op wat er in hun omgeving gebeurt en bewaken en beschermen hun mensen en huis tegen indringers. Het zijn geen allemansvrienden. Deze karakterhonden kunnen wat dominant zijn. Met kinderen gaan ze over het algemeen goed om, mits de kinderen de hond in waarde laten.

      http://www.dogy.be/midgrote_honden.html

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      allemansvriend 1.2

      zaak die bij iedereen geliefd is; iets wat bij iedereen in de smaak valt

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een allemansvriend…

      is een zaak

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is geliefd bij iedereen
      • [Waardering] wordt positief gewaardeerd

        Algemene voorbeelden


        Het bijzondere van de Volkswagen Golf is dat het een echte allemansvriend is. Golf-klanten zijn zowel de snelle IT-ers als de 65-plussers en alles wat er tussen zit, zakelijk en particulier. Blijkbaar wil iedereen graag in een Golf worden gezien.

        http://www.volkswagen.nl/pa_home.html,

        Waar de meeste Argentijnse wijnproducenten, in navolging van de algemene trend, de laatste jaren steeds meer soepele, snel drinkbare allemansvrienden produceren, volhardt deze Fransman uit de Pomerol in zijn klassieke stijl.

        http://www.storms.nl/wijninf/info204/wijninf204.htm

        Het zijn de cuves die nauwelijks worden geëxporteerd omdat ze te duur lijken, zeker in vergelijking met de snel drinkbare allemansvrienden die volop op de Nederlandse markt te koop zijn.

        http://www.storms.nl/wijninf/info204/wijninf204.htm