allesverzengend


allesverzengend 1.0

door schroeien, verschroeien (zengen) geheel aangetast, bedorven, beschadigd rakend; door zengen totaal vernietigd wordend; minder eigenlijk, zonder de bijgedachte aan vuur en gezegd van bijvoorbeeld de wind, ook: een totaal vernietigende uitwerking hebbend

Algemene voorbeelden


Doel van de strategie is de Iraakse militairen te verlammen met een allesverzengende storm van zware luchtaanvallen, in de hoop dat ze zich massaal zullen overgeven.

NOS Nieuws,

Allesverzengend was het vuur. Vanwege het droge weer van de voorgaande weken konden de branden die ontstonden nauwelijks bestreden worden.

http://www.geschiedenis24.nl/nieuws/2010/mei/Middelburg-in-lichterlaaie.html,

De Britse en Amerikaanse bommen veroorzaakten een allesverzengende vuurstorm, die zeker vijfentwintig tot dertigduizend mensen het leven kostte, de historische binnenstad verwoestte en 'Dresden' creëerde.

http://www.plusonline.nl/reizenenvrijetijd/artikelen/artikel/1649/dresdens-engelen-zingen-weer-65-jaar-na-het-verwoestende-bombardement,

Hoog boven zijn hoofd waait intussen - hij merkt het nauwelijks - de bloedstollende en allesverzengende wind. De huismus, de bladluis en de meelworm mogen samen nog zo hard stampen in hun achtertuin, de orkaan democratiseert niet mee.

Averechts, Gerrit Komrij,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


( Ook in vergelijkingen.)
  • een allesverzengende brand
  • allesverzengende hitte
  • (een) allesverzengend vuur

De communiste Pilar, die bij de zigeuners munitie komt kopen, jaagt net als José een onhaalbaar ideaal na, en ook háár hartstocht, al is die van politieke aard, brandt als een allesverzengend vuur.

NRC,

Volgens Pellisa zijn de bewoners van het dorp in shock, na het zien van het allesverzengende vuur, dat na 22 uur op donderdag eindelijk onder controle was.

http://inspanje.nl/algemeen/4154/burgers-in-shock-na-verwoestende-brand/,

Boven La Gomera worden vliegtuigen ingezet om de allesverzengende bosbranden te bestrijden.

http://www.nrc.nl/inbeeld/2012/08/14/spanje-vecht-al-tien-dagen-tegen-het-vuur/#foto4,

Die allesverzengende hitte. De warmte waarvan hij normaal zo kon genieten, leek nu veranderd in een bloeddorstige vijand.

http://www.webwinkel.brabantsdagblad.nl/bureau-marit-zaak-beschadigde-toyota-jaloer-p-26598/

De Toeareg zijn nomaden die in de allesverzengende hitte van de Sahara wonen. Al eeuwenlang beheersen ze de karavaanroutes die de woestijn doorkruisen.

http://www.vice.com/nl/read/is-timboektoe-nog-te-redden,

Een woestenij van zwartgeblakerd, verwrongen staal is alles wat nog rest van motorzaak Anbergen in Slagharen. De allesverzengende brand heeft maandagavond het bedrijf aan de rand van het dorp vrijwel geheel vernietigd.

http://www.destentor.nl/regio/hardenberg/medewerkers-motorzaak-willen-verder-1.3503302,

allesverzengend 2.0

als het ware door schroeien, verschroeien (zengen) geheel verteerd, vernietigd wordend; totaal in vuur en vlam staand; een totaal verwoestende uitwerking hebbend; totaal verwoestend

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Als hij zich maar niet zou gek maken met die allesverzengende dwang om te winnen.

NRC,

Ik was er stil van, maar wie zou dat niet zijn als je lange tijd wordt geconfronteerd met allesverzengend lijden.

http://home.filternet.nl/~vgroningen/Columns/de_film.htm

Van het heerlijk voortkabbelende 'Modern Romance' krijgt Lou Reed vast en zeker Velvet Underground flashbacks, terwijl nogal wat van Nick Zinners riffs vervaarlijk dicht naar Britse new wave overhellen. Geen probleem, want de uitvoering is strak, allesverzengend en meedogenloos.

http://www.digg.be/imprimer.php?type=1=302,

Onder de populairste titels rekent Kolk het epos 'Akira', dat geldt als de Blade Runner onder de Japanse tekenfilms, waarin het schlemielige ganglid Tetsuo in het post-nucleaire Tokio anno 2029 uitgroeit tot een allesverzengend monster.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • allesverzengend cynisme
  • allesverzengend genot
  • een allesverzengend gevoel
  • allesverzengende haat
  • allesverzengende liefde
  • een allesverzengende liefdesrelatie
  • een allesverzengende sleur

Je zult me wel laf vinden, maar ik ben niet in de wieg gelegd voor zo'n allesverzengende liefde.

Buiten is het maandag, J. Bernlef,

Na de indringende monoloog 'Maura of de zeven magen der eenzaamheid' in 1997, volgden nog voorstellingen als 'Zarah of de vogels keren terug uit het zuiden', 'Het kleine sterven' en het tweeluik 'Zee-majeur/Zee-mineur' waarin Leue met actrices Tine Reymer of An Miller in woorden trachtte te vatten wat liefde tot zo'n allesverzengend gevoel kan maken.

http://www.hetpaleis.be/eigengereid/fink_pers.html,

In Zeeuws-Vlaanderen, 'een vergeten uithoek van Nederland' waar hij geïsoleerd en wereldvreemd opgroeide, was het wapengekletter een welkome doorbreking van de allesverzengende sleur.

http://www.groene.nl/1999/38/jvc_bakker.html,

Die allesverzengende haat. Die eeuwige strijd tussen willen en moeten! Tussen wanhoop en trots!

Sex + Hype, De Vliegende Panters,

Na de verhuizing was ik een zenuwinzinking nabij. Vermagerd, doodmoe, uitgeteerd door mijn allesverzengende liefde voor Victor.

Zadelpijn en ander damesleed, Liza van Sambeek,

En zelfs in het tijdperk van 'Ron' en 'Maggie', van Reagan en Thatcher, die zalfden over de 'speciale band' alsof ze over een allesverzengende liefdesrelatie spraken, kon het gebeuren dat de Verenigde Staten het waagden om het Gemenebest-eiland Grenada binnen te vallen, tot grote woede van het Britse kabinet.

NRC,

Opala verzet zich tegen het alles verzengende cynisme, dat vooral Westerse ontwikkelingswerkers in zijn greep houdt.

NRC,

Het deed haar integendeel berusten in het vermoeden dat ook de directie en haar opvoeders niets af wisten van het alles verzengende genot achter de banale huiver van het vlees.

Verdwaalde post, Walter van den Broeck,