als de hel


als de hel 1.0

(informeel)

heel erg; in hoge mate
In combinatie met een bijvoeglijk naamwoord, en dan ook vaak voorafgegaan door het bijwoord zo, of met een werkwoord.

Algemene voorbeelden


Maud is ook onverschillig als de hel, ze heeft tenminste aan mij geen toestemming gevraagd om een gedeelte van mijn bezittingen te verwijderen.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

De doos heeft zelfs een verdieping, een goudkleurig stuk plastic stanswerk. Kleine negerzoentjes zijn het. Puur, melk, wit. Ik geef jou er een en mezelf ook. De eerste hap slik ik door, de tweede spuug ik uit. Chemisch als de hel. De kat snuffelt aan het uitgespuugde witte schuim, maar hij wil er ook niet van eten.

Orion, Joost van Goinga,

Sommige van Kooys BV's kwamen bij gerenommeerde multinationals terecht als papieren onderdak voor een uitvinding; andere BV's zijn beland bij medewerkers van de Octopus-drugsbende. "Dat bleek achteraf", vertelt Kooy die en passant telefonisch enkele "bekende accountantskantoren"' te woord staat die naar een BV informeren. [...]. "Ik discrimineer als de hel, ik wil absoluut geen zaken doen met criminelen." Niettemin komen er wel eens verdachte Russen in nette pakken op bezoek, die à la minute een BV'tje nodig hebben.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


 • (zo) diep als de hel

"De schade zou veel groter zijn geweest als de beving tijdens het spitsuur had plaatsgehad", aldus Yoshi Kawata, een seismoloog aan de universiteit van Kyoto. "Alles begon te schudden, het leek alsof ik in een diepe put werd gegooid, zo diep als de hel", zei een inwoner van het dorp Nishinomiya nabij Kobe. "De beving was zo groot, het was verschrikkelijk."

NRC,

 • (zo) donker als de hel
 • (zo) duister als de hel

De man sprong in zijn auto om zijn vriendin te gaan zoeken. Ondertussen was ook de politie verwittigd. "Ik heb vier keer het traject afgereden langs de snelweg", vertelt de man. "Hier en daar ben ik gestopt, ook vlakbij de plek waar de auto uiteindelijk bleek te liggen. Maar het was donker als de hel. Veel verlichtingspalen langs de oprit Ardooie-Beveren in de richting van Brugge werken gewoon niet."

https://www.hln.be/ardooie/op-weg-naar-verjaardagsetentje-vrouw-ligt-twee-uur-ondersteboven-met-auto-in-de-gracht-voor-ze-gevonden-wordt~a850adb5/,

Het is donker als de hel in de grote zaal als we wat vage schimmen het podium op zien komen. Als daarna de lampen plots hun best doen het licht uit je ogen te schijnen, duurt het even voordat alles het weer doet en we Mayhem-zanger Atilla Csihar ontwaren.

https://zwaremetalen.com/liveverslagen/concertverslagen/pure-fcking-armageddon-gaahls-wyrd-en-mayhem-in-nijmegen,

Het is donker als de hel in zijn slaapkamer. Hij weet zich amper te oriënteren.

https://www.tijd.be/ondernemen/milieu-energie/de-dag-dat-het-licht-uitgaat/9242329.html,

De kerk zelf is zo duister als de hel.

https://leiden.courant.nu/issue/LLC/1976-01-17/edition/0/page/17,

 • (zo) eenzaam als de hel

Dit leven, mijn leven, wordt niet langer gedeeld, vanaf nu is het eenzaam als de hel, en ik zal me ernaar gedragen.

Kamer; Aarde, Marleen Nelen,

 • (zo) heet als de hel
 • (zo) warm als de hel

Binnen was het zo heet als de hel; toch zat hij te bibberen als een kaarsvlam.

Wees maar niet bang, Christophe Vekeman,

'Wilt u me een plezier doen?' onderbrak Van Vlooten zichzelf. 'Zegt u maar waarmee.' 'Een fles mineraalwater bestellen.' 'Goed idee. Het is hier warm als de hel '

Kreutzersonate, Margriet de Moor,

 • (zo) somber als de hel

Ik sjouwde door de regen en in een oogwenk verloor ik het kleine beetje houvast dat ik had en was ik zo somber als de hel.

De hemelvaart van Massimo en Lui oog, Oek de Jong,

met werkwoord


 • pijn doen als de hel

DOMINEE and it hurts TOLK en het doet pijn DOMINEE it hurts like hell TOLK het doet pijn als de hel DOMINEE oh god it hurts so bad that you wanna make him stop TOLK het doet zo'n pijn dat ik liever heb dat ie er mee ophoudt.

Sex + Hype, De Vliegende Panters,

 • stinken als de hel
 • meuren als de hel

En die strafcel, dat was een verschrikkelijk hok, een donker hok, zo groot als een flinke kast, met een laag water op de vloer en het stonk er als de hel, want er stond een wc-pot in zonder deksel en verder alleen maar een houten krukje, waarop ze met opgetrokken benen uren moest zitten.

Mevrouw mijn moeder, Yvonne Keuls,

In een "gewoon overalletje" werken met verf die "stonk als de hel'" Uit onderzoek blijkt nu dat oud-medewerkers van voormalige NAVO-depots niet goed genoeg zijn beschermd tegen verf met het kankerverwekkende chroom-6. Defensie komt met een regeling.

http://www.toonentekst.nl/publicaties/zieke-ex-werknemer-defensie----die-verf-stonk-als-de-hel--/,

Tini Krikke bracht ook nog even de containers aan de orde. Uit de reaktie van de buurt bleek dat dit nog steeds een heet hangijzer is. Ze stinken als de hel, ze staan in de weg, ik moet het vuil van een ander niet voor mijn deur", waren de meest voorkomende reacties.

https://schiedam.courant.nu/issue/VV/1974-05-31/edition/0/page/1?query=,

Veel "aromatische" componenten zijn esters, gevormd uit de reactie van alcoholen met organische zuren. In de regel wordt een absint zachter en aromatischer door rijping. (Dat wil niet zeggen dat alle esters welriekend zijn; sommige meuren als de hel, maar in de praktijk pakt de rijping meestal zeer gunstig uit.)

http://forum.groenefee.nl/index.php?thread=1124802459&subject=Keukenexperiment%20:%20))&board=bereiding,

Zou het mogelijk zijn [...] een normale discussie te beginnen zonder dat alle onderbuiken in één klap geleegd worden? Want het stinkt. Al die leeggelopen endeldarmen meuren als de hel.

https://www.geenstijl.nl/5104552/nee_maar_flikker_echt_op_naar_de_joop/,

 • werken als de hel

Larsen werkt naar eigen zeggen 'als de hel' om ervoor te zorgen dat de donorgelden op de goede plek terechtkomen. Het is zijn taak om in de gaten te houden dat bijvoorbeeld, Frankrijk en Amerika niet tegelijkertijd beginnen met de bouw van een ziekenhuis.

NRC,

 • zich schuldig voelen als de hel

Ik voelde me schuldig als de hel toen ik luisterde hoe Sarah de van haar verwachte rol speelde, maar ik wist dat het de enige manier was.

Crisis four, Andy McNab,