als de neten


als de neten 1.0

(informeel)

heel erg; in hoge mate
In combinatie met een bijvoeglijk naamwoord dat een eigenschap aanduidt. Ook voorafgegaan door het bijwoord zo.

Algemene voorbeelden


Iemand die een kort geding aanspant om zich te verweren tegen de aantijging dat hij onbetrouwbaar zou zijn, is meer dan betrouwbaar. Hoe betrouwbaar? Als de neten.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • (zo) astrant als de neten
  • (zo) brutaal als de neten

Het interieur bestond voornamelijk uit hout, in elkaar geknutseld tot krukken, tafels, stoelen, deuren en raamlijsten. Ik geloof dat de eigenaar ook uit hout gebeiteld was. Wat was dat een droge hufter! Altijd nuchter, voltijds misantroop, astrant als de neten en aan één stuk door rokend als een schoorsteenpijp tijdens de industriële revolutie.

http://gdb.skynetblogs.be/?date=20030921=7=days,

Er waren niet veel lichtbundels die zo ver konden reiken, maar ze hadden er genoeg aan om een wolf te kunnen zien staan, zo brutaal als de neten, die onverschrokken naar hen terugstaarde.

De wolvenlus, Nicholas Evans,

  • (zo) jaloers als de neten

Toen Gemma van Sinterklaas rolschaatsen kreeg, was Erik zo jaloers als de neten.

Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

  • (zo) kaal als de neten

Ik ben zelf aan een hoop mismeestering ontsnapt, daar niet van, maar talloze van m'n jeugdgenoten waren klaarblijkelijk minder gelukkig. Kaalheid, bijvoorbeeld. Zo goed als iedereen van onze generatie is in een of andere graad zo kaal als de neten. Ook die feil is aan mij voorbijgegaan. Mijn haar is zo dik dat een kam nog maar in de buurt ervan moet komen of z'n tanden breken al af van pure moedeloosheid.

Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

  • (zo) lelijk als de neten

Hij schreit nog elke dag omdat hij zijn examen in het Groot Seminarie van Roeselare niet gehaald heeft en volgens uw Peter is hij expres getrouwd met de zuster van de vrouw waar hij verliefd op was omdat hij niet wilde toegeven, zei uw Peter, aan zijn vleselijke lusten, en die zuster was lelijk als de neten en ziek, zij spuwde gal zo groen als die komkommer daar.

Het verdriet van België, Hugo Claus,

  • (zo) lui als de neten

Zodra mijn maat aan het woord was, of als we om hem lachten begon ze heel uitvoerig te gapen dat kreng, moest ze naar huis toe, was ze moe! moe! Terwijl dat verwende kankerwijf zo lui als de neten was, nog geen bord afwaste en alle vreten liet beschimmelen zodat dat weggesodemieterd kon worden.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

  • (zo) onbetrouwbaar als de neten

In een interview met Voetbal International noemde Van Praag de trainer 'zo onbetrouwbaar als de neten', omdat hij zijn afspraken nooit zou nakomen.

NRC,

Onbetrouwbaar als de neten zijn ze alleen bij de schaatsbond, niet in het voetbal.

NRC,

Marga heeft gezegd dat Willem zo onbetrouwbaar als de neten is en Willem pikt dat niet.

NRC,

Hij vindt dat je veel over hem mag zeggen, maar niet dat hij onbetrouwbaar als de neten is.

NRC,

  • (zo) zenuwachtig als de neten

Ze stapten in Assen in, zenuwachtig als de neten.

Morgenster, Jaap Scholten,