als de pieten


als de pieten 1.0

(informeel)

heel erg; in hoge mate
Het woord piet wordt hier gebruikt in de betekenis 'luis'; vergelijk als de neten. In combinatie met een bijvoeglijk naamwoord, en dan ook vaak voorafgegaan door het bijwoord zo, of met een werkwoord.

Algemene voorbeelden


Porno was links in die jaren en de ordinaire verschijning van Joop Wilhelmus, met zijn sliertige haren, bakkebaarden als koteletten, immer gelaarsd en met sieraden behangen, gold als de Nederlandse vorm van radicale chic. Hij was zo salonfähig als de pieten.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000030949:mpeg21:a0086,

Nee, nee, jawel, dat denk je, maar je vergist je hoor, ik ben zo hetero als de pieten.

Een soort Engeland, Robert Anker,

Tante Gerda stond om zeven uur op. Dan zou ze me wel wekken, want de krokusvakantie was om. Ik zou dan moeten zorgen dat mijn boekentas al ingepakt was met wat ik mee wou nemen. En die rottige boeken stopte ik dan wel onder mijn matras. Maar dat geld dan? Die fooienpot werd voor de nacht in tante Gerda's kast gezet, in haar huiskamer. Nou, dat was een linke bissenis, want die kast kraakte als de pieten. Oeh, ik kreeg het er warm van.

Het verrotte leven van Floortje Bloem, Yvonne Keuls,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • (zo) arm als de pieten

Al in de eerste regels van de inleiding biecht de schrijfster op hoe onzeker ze is, peniekerig zelfs, bij een officiële uitnodiging, veel te grote borsten heeft en daarbij nog zo arm is als de pieten.

Het Parool,

  • (zo) onbetrouwbaar als de pieten

Zoals dikwijls tijdens een sterk onstandvastige periode gedraagt augustus zich zo onbetrouwbaar als de pieten.

Nieuwsblad van het Noorden,

  • (zo) scheel als de pieten

Met kanjers van kijkers keek ze me zo scheel als de pieten aan.

https://www.ingridhoogervorst.nl/verhalen7.html,

met werkwoord


  • regenen als de pieten

Vakantie in Nederland was dit jaar net zoiets als een amateurfilm die te vaak gedraaid is; de belichting deugde niet en het regent las de pieten.

Het vrije Volk,