als een dolle


als een dolle 1.0

heel erg; in hoge mate; zeer hevig; heel heftig; zeer fel; heel hard
Altijd als bijwoordelijke bepaling bij een werkwoord.

Algemene voorbeelden


Als de koningin in Giethoorn komt dan staan de échte Gietersen niet als een dolle in het oranje met vlaggetjes te zwaaien.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


( Gezegd van het hart. Zie voor dezelfde combinatie ook onder de betekenis 3.0.)
  • als een dolle tekeergaan

Toen hij dat weigerde en als een dolle te keer ging, werd de politie ingeschakeld.

Meppeler Courant,

Zo kaffert de al eerder genoemde Liesbeth haar vriend Evert tijdens een telefoongesprek uit: 'Dat gezever' zei ze nog een keer kwaad. Netty, die dit aanhoorde: 'Ik had het water in de handen staan en mijn hart ging als een dolle te keer.'

http://www.xs4all.nl/~bkjb/mauritsstraat/rhistorie10.html,

als een dolle 2.0

zeer goed; heel goed; zeer voorspoedig; zeer succesvol; met veel succes
Altijd als bijwoordelijke bepaling bij een werkwoord.

Algemene voorbeelden


Krajicek, die in een week tijd 71 aces sloeg, serveerde gisteren opnieuw formidabel. Vooral in de tweede set domineerde het opslaggeweld van de Hagenaar, die liefst negen aces sloeg. "Hij serveerde als een dolle"', vond Haarhuis. "Tegen zijn eerste opslag was ik kansloos en de tweede hoefde hij nauwelijks te slaan."

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • lopen als een dolle

Anders dan de nieuwe vrijgestelden die minder werkten dan waartoe ze verplicht waren, maakt de zwoegende elite juist langere werkweken dan waarvoor ze officieel wordt ingehuurd en werkt ze dag en nacht. Zo is werk het middelpunt van alles geworden. 'Druk, druk, druk. De zaak loopt als een dolle!' Met die woorden typeerde Youp van 't Hek het gebral van de druktemakers van de jaren negentig.

http://www.menscentraal.nl/tekst_Annegreet_van_Bergen.html,

De zaak loopt als een dolle. Doen mensen hun werk ook met plezier? U krabt nog eens achter uw oor: "Houd ik mijn mensen wel goed in de gaten?"

http://www.start.nl/

  • werken als een dolle

Pak een leeg vel en begin gewoon een eind weg te typen. Kwak al je ingevingen, hoe vreemd en onsamenhangend ook, direct op papier of scherm. Lukraak woorden lozen werkt voor mij als een dolle.

http://www.naarvoren.nl/artikel/schrijven.html

als een dolle 3.0

zeer wild en onbezonnen; zich zeer wild, woest gedragend, veelal zonder daarbij na te denken over de gevolgen daarvan
Altijd als bijwoordelijke bepaling bij een werkwoord.
Zie ook : dolle stier

Algemene voorbeelden


Het ettertje bloedt uit zijn neus en begint als een dolle op de onbeschermde David in te hengsten.

Een soort Engeland, Robert Anker,

Daey Ouwens begon als een dolle in zijn agenda te bladeren.

Mevrouw mijn moeder, Yvonne Keuls,

Ama trekt aan een bel en verschrikt de hond die bij het hek is vastgelegd. Hij draait als een dolle rondjes in zijn kennel en blaft vervaarlijk.

De jongen die alles goed wou denken, Ben Faccini,

Als een dolle schiet ik in het rond, wat tot gevolg heeft dat de bedrading van de VR-helm in no time om mijn nek gesnoerd zit.

http://www.pscw.uva.nl/discorsi/,

Hij begon te kokhalzen, maar er kwam niks. Ineens draaide hij zich om. "Echt waar. Vannacht nog. Sem doet mee. We kikken af. Met alkohol voorlopig en dan meteen door..." Hij praatte ineens als een dolle op haar in, maar ze wist al genoeg. Weg van die vent. Pak je kind. Je kan zo in het huis voor geslagen vrouwen.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

De worstelaar en de clown begonnen om beurten tegen hem te schreeuwen en beiden commandeerden hem naar hen toe te komen, zodat hij als een dolle van de een naar de ander rende.

Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

Ze schudde Kees de hand, kneep Bas zacht in zijn bovenarm en liet zich naast hem als een dolle achterover op het bed vallen, haar benen hoog in de lucht zodat Kees de boorden van haar wollen kousen zag.

't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

Als ze het bij De Gouden Naald hebben verprutst dan snelt ze ontzet en wanhopig naar De Gouden Schaar in de hoop dat ze het daar nog kunnen herstellen, en als ze het bij De Gouden Schaar definitief naar de menoksie hebben geholpen kart ze als een dolle, tegen beter weten in, naar De Gouden Draad, waar ze met holle ogen en vuurrode wangen naar de glimlach van een cijfers op gele bonnetjes stempelende Turk staart.

Hier ben ik, Donald Niedekker,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


( Gezegd van mensen en dieren. Zie voor dezelfde combinatie ook onder de betekenis 1.0.)
  • als een dolle tekeergaan
  • niet als een dolle tekeergaan

Hij was het niet eens met zijn overplaatsing naar Nieuw-Dordrecht. Op eigen houtje was hij daarom weer teruggekeerd naar Nijeveen, maar de leiding stuurde hem weg. Toen hij dat weigerde en als een dolle te keer ging, werd de politie ingeschakeld.

Meppeler Courant,

Buzz zat voor in de jeep en ging als een dolle tekeer toen hij haar zag. Toen ze de deur opende, gooide hij haar bijna omver. Ze zag het verband om zijn voorpoot.

De wolvenlus, Nicholas Evans,

'Godverdomme,' zei Bart. 'Dezelfde dader, geen twijfel mogelijk. Is weer als een dolle tekeergegaan. Haar lichaam ligt aan de rivier, haar hoofd hebben we nog niet gevonden.' Is weer als een dolle tekeergegaan.

De hangende man, Koos van Zomeren,

Terwijl Jeltsin via de televisie zijn plebisciet aankondigde en voor de komende vijf weken "speciaal bestuur" afkondigde, dat wil zeggen voor het oog van de natie duidelijk maakte dat hij voortaan buiten de volksvertegenwoordiging om zou opereren, reageerden veel politici nogal opgewonden. Niet Chasboelatov, die vanuit Kazachstan slechts droog liet weten dat hij die nacht nog naar Moskou terugvliegen om er "wet en recht" te herstellen. Zondag opende hij de speciale zitting van het parlement en begon aan de langzame opbouw van de afbraak van Jeltsin. Hij ging niet als een dolle te keer, maar liet eerst alle mannen uit het presidentiële kamp opdraven. De oogst was rijk.

NRC,