als een malle


als een malle 1.0

(informeel)

heel erg; in hoge mate; zeer hevig; heel heftig; zeer fel; heel hard
In combinatie met een werkwoord.

Algemene voorbeelden


Ook voor taaltrends blijk ik vrij gevoelig. Samen met mijn gehele vriendengroep ben ik een tijdlang verslingerd geweest aan 'gaaf', het liefst hard en langgerekt uitgesproken: GAAAAF! Vóór de gaaf-tijd zeiden we 'als een malle'. Als een malle kon je voor een hele hoop zaken gebruiken: als iemand goed danst ("Tim danst als een malle") of om toewijding aan te geven ("ik ga hem beuken als een malle") maar ook om een defect te benoemen ("mijn tv piept als een malle").

https://www.nrc.nl/nieuws/2010/04/15/als-een-malle-kun-je-voor-een-hoop-gebruiken-a1490541,

Leuk zo'n oude boerderij, maar die gasrekening? 'We moeten als een malle verduurzamen'.

https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3204350/leuk-zon-oude-boerderij-maar-die-gasrekening-we-moeten-als-een-malle-verduurzamen,

Hoe gaaf is het om de hele dag te mogen bouwen, timmeren en verven als een malle?!

https://tubbergen.nieuws.nl/nieuws/20170723/timmeren-en-verven-als-malle-manderveen/,

Sportscholen weer open: 'Ik hijg als een malle.'

https://www.ad.nl/video/hashtag/auto-16/productie/sportscholen-weer-open-ik-hijg-als-een-malle-276728,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • aan de slag gaan als een malle

VVD'er Christophe van der Maat (41), bijnaam 'koning van Brabant', ging als provinciebestuurder jarenlang over de Brabantse snelwegen en over de financiën. In januari vertrok hij naar Den Haag om staatssecretaris van Defensie te worden. Amper twee maanden na zijn aantreden is het oorlog in Europa. Van der Maat heeft nu gezegd dat hij 'als een malle' aan de slag gaat om achterstanden bij de krijgsmacht weg te werken.

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4050664/koning-van-brabant-moet-nu-de-achterstanden-bij-defensie-wegwerken,

Voordat je als een malle aan de slag gaat zul je eerst na moeten gaan welke ruimtes echt schoongemaakt moeten worden. Je gasten zullen alleen een aantal kamers te zien krijgen, dus beperk je werkzaamheden tot deze ruimtes.

https://www.coolesuggesties.nl/huis-schoon-30-minuten/

  • kloppen als een malle

"Ik had al een paar oproepen gemist. Een 020-nummer, zo vertelde mijn beeldscherm. Wat er aan de hand was? Ik begreep er helemaal niks van. Opeens kreeg ik een vermoeden. Mijn hart begon als een malle te kloppen. Zou ik echt...? Ervaar de spanning die je toch al hebt bij het boeken van een verrassingsreis, maar dan keer 3.'"

https://stories.srprs.me/alle-verhalen/marthe-mijn-hart-ging-als-een-malle-tekeer

  • kriebelen als een malle (bij iemand)

"Een sterk positief signaal vanuit de Deventer politiek en het college zou mooi zijn. En dat in de richting van de andere instanties. Als ik aan het stadsstrand denk, kriebelt het als een malle. Het moet uiteindelijk gaan lukken!"

https://www.rtvoost.nl/amp/nieuws/244044/Het-kriebelt-als-een-malle-maar-Deventer-heeft-nog-steeds-geen-stadsstrand,

Nog nooit zat Bauke Mollema tijdens zijn professionele wielercarrière zo lang thuis als de afgelopen maanden. Het kriebelt dan ook als een malle bij de 34-jarige Groninger. Vanaf woensdag is het weer als vanouds koers. Althans, als corona geen roet in het eten gooit.

https://dvhn.nl/sport/Het-kriebelt-als-een-malle-bij-Bauke-Mollema.-Eindelijk-aan-de-slag-woensdag-is-het-weer-koers-26446764.html,

  • slingeren als een malle

Appen in de auto = slingeren als een malle.

https://nos.nl/op3/artikel/2062729-appen-in-de-auto-slingeren-als-een-malle,

  • sneeuwen als een malle

Sneeuwupdate 5 november: het sneeuwt als een malle! Ja hoor, de winter is gearriveerd! Afgelopen weekend begon het al, maar nu gaat het alleen nog maar harder. Sterker nog, in een korte tijd gaat er tot 100 centimeter sneeuw naar beneden komen!

https://www.snowchamps.nl/nieuws/sneeuwupdate-5-november-het-sneeuwt-als-een-malle,

als een malle 2.0

(informeel)

zeer goed; zeer voorspoedig; uitermate succesvol

Algemene voorbeelden


Ook voor taaltrends blijk ik vrij gevoelig. Samen met mijn gehele vriendengroep ben ik een tijdlang verslingerd geweest aan 'gaaf', het liefst hard en langgerekt uitgesproken: GAAAAF! Vóór de gaaf-tijd zeiden we 'als een malle'. Als een malle kon je voor een hele hoop zaken gebruiken: als iemand goed danst ("Tim danst als een malle") of om toewijding aan te geven ("ik ga hem beuken als een malle") maar ook om een defect te benoemen ("mijn tv piept als een malle").

https://www.nrc.nl/nieuws/2010/04/15/als-een-malle-kun-je-voor-een-hoop-gebruiken-a1490541,

Tienjarig meisje rockt als een malle. Audrey is tien jaar, maar heeft het gitaarspel Rocksmit al als een echte pro onder de knie. Ze blijft er heel serieus bij kijken, maar ondertussen rockt ze haar gitaar als een malle. Ze speelt het moeilijke nummer War Ensemble van Slayer.

https://www.linda.nl/nieuws/tienjarig-meisje-rockt-als-een-malle/,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • gaan als een malle

Pompoen gaat als een malle. Heb er ook heel veel vruchten aan hangen. Zelfs een Siamese tweeling. Deze zaden mogen van mij blijven, samen met de dille en paksoi!

https://community.makkelijkemoestuin.nl/posts/algemeen/pompoen-gaat-als-een-malle,

De grootste verrassing van de eerste twee dagen van de NK afstanden was misschien wel de derde plek van Bo van der Werff zaterdag op de 500 meter. De 22-jarige Groningse was zo het gezicht van een heel goede dag voor het bescheiden AfterPay-Development Team. "We gaan als een malle met z'n allen", lachte Van der Werff met de bronzen medaille om haar nek.

https://www.nu.nl/schaatsen/3918334/verrassing-bo-van-werff-we-gaan-als-malle-met-zn-allen.html,

Lens gaat als een malle bij Besiktas: 3 assists en 3 doelpunten.

https://sportnieuws.nl/voetbal/buitenland/lens-gaat-als-malle-besiktas-3-assists-en-3-doelpunten/,

Adriaan Mol (CEO Mollie): 'We gaan momenteel als een malle'. Mollie is het Nederlandse bedrijf voor slimme (online) betaalproducten. Vooral nu, tijdens de coronacrisis, blijven de online betalingen pieken en hebben ze het drukker dan ooit.

https://www.marketingfacts.nl/berichten/adriaan-mol-ceo-mollie-we-gaan-momenteel-als-een-malle,

  • verkopen als een malle

Pokémon Legends: Arceus verkoopt als een malle. De Pokémon franchise is nog steeds ongekend populair en als er een nieuwe game in de winkels ligt, dan kan je er op rekenen dat deze er gelijk weer uitvliegt. Dat is met Pokémon Legends: Arceus dan ook niet anders.

https://playsense.nl/482348/pokemon-legends-arceus-verkoopt-als-een-malle/,

'iPhone 12 gaat als een malle verkopen'. Men claimt dat er records met betrekking tot de verkopen gaan sneuvelen met de komst van de iPhone 12.

https://www.apparata.nl/nieuws/iphone-12-gaat-als-een-malle-verkopen-42457,

  • werken als een malle

Maar hoe het ook is, je verbruik wordt heel inzichtelijk en dat is prettig; je weet precies waar je aan toe bent. Inloggen, aanzetten, uitloggen, hartstikke handig. En elke maand een duidelijke factuur. Het werkt gewoon als een malle.'

https://involtum.com/het-werkt-gewoon-als-een-malle/,

Review over Aoyue 968A+ alles-in-één-station. [...]. Dit ding werkt als een malle. Snel op temperatuur en goed te regelen. Het enige nadeeltje dat ik kan bedenken is de opstaande rand van het sponsbakje waardoor je de soldeerbout iets schuiner moet houden.

https://www.eleshop.nl/review/aoyue-968a-alles-in-een-station-p-521/2959