als een tierelier


als een tierelier 1.0

(informeel)

heel erg; in hoge mate; zeer hevig; heel heftig; zeer fel; heel hard

Algemene voorbeelden


De jongste jeugd (tot 12 jaar) loopt één, twee of drie rondjes van 0.5 kilometer. "Deze jongens en meisjes gaan vaak als de tierelier van start. Daarom moet je de afstand niet te lang maken", legt Stan uit.

https://www.kliknieuws.nl/regio/stadskrantveghel/sport/119079/-de-meeste-lopers-vinden-het-fijner-om-s-ochtends-te-lopen-,

Paul staat in lichterlaaie, hij kan niet meer denken of handelen, alleen zich rond laten zwaaien, zwieren als een tierelier, nee, het is anders, het is de wereld die zwiert... de struiken, de bomen, het brandende huis, de sterren en de nacht draaien wild om hem heen.

Liefdesdood, Oscar van den Boogaard,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


 • branden als een tierelier
 • fikken als een tierelier

De eerste briket van Bob Zuidersma ligt in de kachel. Het is de Biobriket. Een compact rolletje zaagsel. Meer is het niet. En het brandt als een tierelier.

https://houhetwarm.nl/houtbriketten-het-antwoord-op-schoon-en-zuinig-stoken/,

Op oudjaarsavond gaat de toren in vlammen op, dat wordt de 'grootste fik ter wereld'. De houten pallets, statiegeldwaarde 15 duizend gulden, zullen branden als een tierelier.

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/de-grootste-fik-ter-wereld~ba8b3f32/,

Het resultaat van het gehele wagenbouwproces was meestal juist op tijd klaar, namelijk ongeveer een uur voordat de optocht vertrok. Soms hadden we pech, dan was de wagen afgebrand de dag voordat de optocht vertrok, geverfd papiermaché brandt als een tierelier. Dan hadden we niets, nou ja, nog net een niet verbrande varkenskop. Met die ene kop liepen de verkes toch nog in de optocht. Wel geen prijs, maar toch veel plezier en doa geet 't um, toch?

https://www.lustrumwoordendaad.nl/cv-de-verkes/,

Mocht je vuurtje ooit nog onder je sterven, en heb je even geen mooie twijgjes voorhanden om de boel gaande te houden: chips branden als een tierelier!

https://www.hiking-site.nl/tipsentricks_vuur.php/7

Houtkrullen zijn milieuvriendelijk, niet-schadelijk voor je gezondheid en fikken als een tierelier! Hiermee krijg jij gegarandeerd je vuurtje aan.

https://ne-np.facebook.com/102327438180380/photos/pb.102327438180380.-2207520000../102372754842515/?type=3&eid=ARDKKC55-m1_x94M1rn3Jy2gKMq6cQgajsgPm0ir-35K4zR9J1OIPhkGQElQSxoraWZ4ZCxlZigXO3nE,

Wij kochten overigens, per ongeluk, "Bio-braise, bois torréfié (gebrand hout) in plaats van houtskool. Bleken het houtblokjes ter grootte van een kwart baksteen te zijn, die fikken als een tierelier en een geurige houtsmaak aan het diverse gebraad geven, volgens de verpakking. Schijnt ook 100% natuurlijk te zijn, dus ongevaarlijk voor lijf en leden. Het resultaat viel echter zwaar tegen, dus hoedt u voor dezelfde vergissing!

https://pubblestorage.blob.core.windows.net/9ec7a37f/content/pdf/mooirooi15mei13.pdf,

 • jeuken als een tierelier

Goed, ik en parasieten, geen wenselijke combinatie. Alles slaat gelijk op tilt, gaat jeuken als een tierelier, ik wil mezelf zo snel mogelijk binnenstebuiten keren om dat hele verderfelijke feest er in een keer uit te plukken en ik word panisch van de kriebel over mijn hele lijf.

https://www.sarahsotemann.com/post/een-anaal-verhaal,

Ik heb regelmatig vochtbultjes op mijn hand die jeuken als een tierelier.

https://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=136&t=1809109,

 • kloppen als een tierelier

'Het hartje klopt als een tierelier. Alles is prima,' zo verwoordt de schoonzoon de resultaten van de echo bij de vijfde wangerschapsmaand van onze dochter.

https://books.google.nl/books?id=JA-TDQAAQBAJ&pg=PT16&lpg=PT16&dq=slingert+als+een+tierelier&source=bl&ots=Ge7jqMrV7J&sig=ACfU3U1dzyJxLHZmGeJiyxfpR3SKLN70eQ&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjghdON0bP2AhWHt6QKHUv1ALwQ6AF6BAgYEAM#v=onepage&q=slingert%20als%20een%20tierelier&f=false,

als een tierelier 2.0

(informeel)

zeer goed; zeer voorspoedig; uitermate succesvol

Algemene voorbeelden


Na het avondeten naar Ede gereden om een spinnenwiel te laten maken. Wilde weer vroeg thuis zijn maar dat mislukte jammerlijk zoals gewoonlijk. Half elf. Maar hij spint weer als een tierelier, daar ging het tenslotte om.

https://www.degrebbestee.nl/poetskriebels/,

Ik vertaal op het moment poëzie van Borges en de meeste gedichten rijmen als een tierelier. Dat honoreer je, anders speel je het spel niet goed, maar je ziet de spaanders vallen. Hoe vrij wil ik zijn?

https://www.groene.nl/artikel/verraders,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


 • bloeien als een tierelier
 • groeien als een tierelier
 • groeien en bloeien als een tierelier

Het voorjaar komt op gang, maar het heeft nog niet zoveel bloemen te bieden. De magnoliastruiken staan wel te bloeien als een tierelier.

http://www.deschrijvendebloemist.nl/blog/12-franse-weense-bloemenmand

De enige roos die nog in de oude border staat die bloeit als een tierelier.

https://www.startpagina.nl/v/wonen/tuin/vraag/346421/rozen-redden/,

"Veertien weken geleden ben ik moeder geworden van een zoon. Hij krijgt volledig borstvoeding uit mijn rechterborst, die doet het namelijk nog. De baby groeit als een tierelier. Deze foto is voor mij mijn overwinningsfoto. Dit is wat ik zo graag wilde, de angst heeft niet gewonnen."

https://www.linda.nl/persoonlijk/margo-verloor-linkerborst-borstkanker/,

In april konden de eerste plantjes de volle grond in, gevolgd door wat rechtstreeks in de grond gezaaid moet worden. Alle aanwijzingen hebben we nauwkeurig opgevolgd. Het aangename weer deed de rest. De plantjes groeiden als een tierelier, met centimeters per dag.

https://www.centredusilence.com/nl/vers-van-het-veld/wat-je-zaait-zal-je-oogsten-is-dat-zo/,

Het duurt even voor Baptisia aanslaat maar als hij het eenmaal naar zijn zin heeft in je tuin groeit en bloeit hij als een tierelier.

https://sapgroen.nl/blauwe-maandag/,

Ik bedenk me dat ik ook eens een Rhodochiton heb gehad die groeide en bloeide als een tierelier.

https://tuin.startpagina.nl/forum/topic/1400337/rhodochiton/,

( Frequent aangetroffen)
 • draaien als een tierelier

Premier Mark Rutte verwacht niet dat Nederland door de oorlog in Oekraïne binnenkort in een recessie zal raken. [...]. Een scenario als in de jaren zeventig van de twintigste eeuw met een langdurig hoge inflatie en een recessie ligt nu op de loer, zeiden VNO-NCW en MKB-Nederland eerder deze week. De premier verwacht dat niet. Volgens hem draait de Nederlandse economie "als een tierelier".

https://www.nu.nl/spanningen-oekraine/6189087/rutte-verwacht-geen-economische-crisis-door-oorlog-we-draaien-als-een-tierelier.html,

Het gaat goed met de economie. Volgens onze regering 'draait de economie als een tierelier'.

http://www.ddh.nl/nwd/2000/,

Ginus Tiemessen las in de krant dat Sinterklaas dit jaar karig was met cadeautjes en hij fronste de wenkbrauwen. De Belcompany, waarvan Tiemessen directeur is, draait dezer dagen juist als een tierelier en de sint heeft al zijn poëtische talenten moeten aanspreken om de camera phone in rijm te vangen. Want de mobiele telefoon met geïntegreerd fototoestel - het Nederlands zoekt nog naar zo'n handzaam begrip - is aan een opmars bezig.

de Volkskrant,

De liefde voor soep en het succes van soepshops in Londen dreef Ria van Diemen er toe in april Soup En Zo in Amsterdam te openen. Vijf maanden later en een investering van twee ton verder, kijkt Van Diemen tevreden naar haar zaak. 'Het is alternatieve gezonde fastfood. En het draait als een tierelier.'

Het Financieele Dagblad,

Een van de hoofdprijzen in het voetbal is vanavond in Eindhoven in het geding. Met een beetje mazzel zit de uiteindelijke winnaar van het bekergevecht PSV-Feyenoord zomaar in de finale van de Amstel Cup [...]. Vooralsnog heeft PSV de beste papieren nu de rijen gesloten zijn en de ploeg van Erik Gerets momenteel als een tierelier draait.

De Telegraaf,

De Volenhoofsch Fanfare draait als een tierelier. En niet alleen in muzikaal opzicht. Zo wijst het streepje van het ledental inmiddels 150 aan. Maar er is met name sprake van nieuwe jonge aanloop.

Meppeler Courant,

 • gaan als een tierelier

Met 32.2 miljoen Spotifyluisteraars die bij elkaar zo'n 1679 jaar van hun muziek hebben gestreamd kunnen we met een gerust hart zeggen dat Frenship gaat als een tierelier. Dit Amerikaanse duo bestaande uit James Sunderland en Brett Hite slingert gepassioneerd feel-good electropop de wereld in waarvan hun single 'Capsize' de bekendste vrucht is.

https://www.melkweg.nl/nl/agenda/frenship-11-02-2017,

Hoezo kaalslag in de horeca? 'Het gaat als een tierelier!'

https://www.bd.nl/brabant/hoezo-kaalslag-in-de-horeca-het-gaat-als-een-tierelier~a8027718/,

De carrière van de Franse Molly (Emeline Ginestet) gaat als een tierelier. Deze zomer stond de dj, die de diepere kanten van house en techno in haar sets samenbrengt, in Japan, Canada, Dubai en overal en nergens in Europa.

https://www.vice.com/nl/article/pg9py8/de-dj-carrire-van-de-franse-molly-gaat-als-een-tierelier,

De aanloop naar de groepsdetachering ging niet vanzelf. [...]. Toch wordt er nu vanuit alle kanten teruggekeken op een succesverhaal. Karel: "Het was een experiment en op dit punt kan ik zeggen dat het experiment goed heeft uitgepakt. Ik ben heel blij met de extra handjes van WSP Parkstad. De groep functioneert perfect.""En ook Daniëlle bevestigt: "Het blijkt maar weer dat als de juiste kandidaat op de juiste plek zit, ze gaan als een tierelier."

https://www.wspparkstad.nl/actueel/succesvolle-groepsdetachering-bij-docmorris,

 • lezen als een tierelier

De roman, die de lezer van de ene in de andere seksuele siddering moet slingeren, leest als een tierelier en heeft naast erotiek ook een dialoog. De populaire tv-presentator in de roman (tussen de lakens 'te haastig, te klunzig, te dunne benen') zou zomaar Jeroen Pauw of Matthijs van Nieuwkerk kunnen zijn.

https://www.parool.nl/nieuws/grachtengordel-zoekt-pornoster~bd86f1bd/,

Stel: je bent niet zo'n lezer, en zeker niet van dikke boeken. Dan is dit boek de kans voor jou om indruk te maken, vooral op jezelf. Het boek telt maar liefst 497 bladzijden, maar het leest als een tierelier. Dat komt door het vlotte taalgebruik maar ook door de grappige hoofdpersoon, die steeds weer in lastige situaties verwikkeld raakt.

https://www.jeugdbibliotheek.nl/12-18-jaar/lezen-voor-de-lijst/15-18-jaar/niveau-3/schijnbewegingen.html,

 • lopen als een tierelier
 • verlopen als een tierelier

Dvd loopt als een tierelier. In de Verenigde Staten vlogen vorig jaar 6,6 miljoen dvd-spelers over de toonbank, in Nederland waren dat er 350.000. Men verwacht in de VS dit jaar de negen miljoen voorbij te schieten.

Drentse Courant,

Liefde? Ha! Carol gelooft niet in de liefde. Tenzij ze er geld aan kan verdienen. Haar miljonairsmatchingbureau loopt dan ook als een tierelier.

https://www.marijkeswereld.nl/7581/de-matchmaker-nu-verkrijgbaar/,

"Ik verkocht jarenlang broodjes en drankjes en dat liep als een tierelier."

https://www.pzc.nl/walcheren/dubbel-feest-voor-vertrekkende-concierge-nehalennia~ad1b176c/,

Hoe zit het met de kavelprijs in Veeningen, wilde dorpsbewoner Jos Slagter weten. In Fort zijn indertijd goedkope kavels uitgegeven en dat liep als een tierelier.

Meppeler Courant,

GroenLinks-raadslid Annemiek Mul uit Gouda nam deel aan een motiemarkt van de RES-regio Midden-Holland. "De samenwerking verliep als een tierelier!"

https://lokale-democratie.nl/blog/view/0f2d6c6a-7990-42b2-b906-135aaebb5ee1/voorbij-de-botsende-belangen-met-motiemarkt-res-midden-holland,

 • verkopen als een tierelier

Op een solex, op een Solex, zit je als een - miljonair. Met dit loflied op de Solex droeg Max van Praag in 1958 een steentje bij - aan het commerciële succes van de Franse bromfiets in Nederland. Niet dat de Solex een duwtje in de rug - nodig had, want de bromfiets met rolaandrijving verkocht in ons land toen al tien jaar als een tierelier.

De Limburger,

SSX verkoopt als een tierelier. SSX vliegt over de toonbanken van niet alleen Nederlandse winkels, maar ook Engelse. De game staat op het moment op de eerste plaats in Engeland in de verkoopcharts. Hiermee heeft SSX de game FIFA 12 van de troon weten te stoten.

https://playsense.nl/82448/ssx-verkoopt-als-een-tierelier/,

 • werken als een tierelier

Slijmen is eigenlijk een manier om krediet op te bouwen op de emotionele bankrekening, legt Vonk uit. Als je aardige dingen over iemand zegt, krijg je sneller iets voor elkaar, het werkt als een tierelier. Al wil ik niet zeggen dat je je baas nu moet overladen met complimentjes, want het moet wel gemeend zijn.

https://www.linda.nl/nieuws/roos-vonk-slijmen-bij-je-baas-werkt-als-een-tierelier/,

Wat zijn manieren om positief om te gaan met beledigingen en kwetsende opmerkingen? Hieronder heb ik een paar tips voor je op een rij gezet die ik al een tijdje toepas, en die werken als een tierelier.

https://sochicken.nl/positief-omgaan-met-beledigingen

'Naast de fysieke kassa, kunnen onze gasten snel en eenvoudig hun bestelling plaatsen bij één van de drie bestelzuilen of eigen smartphone. De bestelzuilen bieden een extra stuk klantenservice en halen de druk bij de kassa's weg. Ze werken als een tierelier!'

https://www.booqsolutions.com/nl/leisure/entertainment/bestelzuilen/