alt


A - stem

alt 1.0

zangstem van vrouwen of jongens, met een lager bereik dan de sopraanstem maar hoger dan de mannelijke tenorstem

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een alt…

is een zangstem

  • [Geluid] klinkt vaak diep en donker
  • [Rang of hiërarchische positie] bevindt zich in een register hoger dan de mannelijke tenorstem en lager dan de vrouwelijke sopraanstem
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is laag voor een vrouwenstem of een knapenstem
  • [Gebruikswijze] kan worden gebruikt in solozang of gecombineerd met andere zangstemmen, sopraan, tenor, bariton en bas, in ensembles en koren
  • [Bezitter of eigenaar] is eigen aan vrouwen en aan knapen van wie de stem nog niet gebroken is; komt soms voor bij mannen die dan met falsetstem zingen en die ook nog altus, contratenor of countertenor genoemd worden

Algemene voorbeelden


De hoge zetting van de alt, die eigenlijk bestemd is voor een mezzo-sopraan, was schijnbaar geen enkele moeite voor Joke de Vin.

http://www.cov-excelsior.nl/index.html,

Eigenlijk wilde ik dat het kamp niet meer bestond, dat de hele kring van zingende en houtbewerkende meisjes in kolonne zou afmarcheren de duinen in, met Guido Ravenhorst aan de kop, dreunend met haar zware alt het tempo aangevend: links, rechts, links, rechts, halt.

De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

In de kelder werden stapels partituren gevonden, hij had haar zelfs gefolterd met grote duetten uit Tannhäuser, ook opera buffa en polyfonisch werk van Johannes Ockeghem, waaronder het Salve Regina voor sopraan en alt!

De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een diepe alt
  • een donkere alt
  • een warme alt
  • een zware alt

Ursule had het voordeel van Sara Mingardo's donkere alt en sobere vertolking.

De Standaard,

En bij de tekst 'Quis est homo qui non fleret' was daar ineens de diepe alt van Sara Mingardo, ongrijpbaar mooi en ontroerend.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/archief/article/detail/1579385/2010/01/11/Matinee-opent-jaar-van-Pergolesi-met-ontroerende-Stabat-Maters.dhtml

Vier figuren in het zwart stapten het podium op en Tabor zette meteen de toon door haar zware alt en de alles behalve vrolijke tekst van 'Finisterre' op de zaal los te laten.

http://www.enola.be/muziek/live/19414:june-tabor-2-mei-2012-de-roma-borgerhout

De trage, weemoedige liederen, de warme en beheerste alt en haar kunst om complexe muziek zo eenvoudig te laten klinken, zorgden moeiteloos voor een haast gewijde sfeer.

De Standaard,

  • een mannelijke alt

Aansluitend aan de alt zal nu aandacht worden besteed aan een facet wat zojuist al tevoorschijn kwam, namelijk aan de mannelijke alt, de altus, en aan het concertmatig gebruik van het falsetregister dat omstreeks 1950 weer in de mode is gekomen.

http://www.let.uu.nl/voice/History/CollegeReinders/Inleiding.html,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


alt 1.1

vrouwelijke spreekstem met een laag timbre

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een alt…

is een stem

      Algemene voorbeelden


      Eigenlijk wilde ik dat het kamp niet meer bestond, dat de hele kring van zingende en houtbewerkende meisjes in kolonne zou afmarcheren de duinen in, met Guido Ravenhorst aan de kop, dreunend met haar zware alt het tempo aangevend: links, rechts, links, rechts, halt.

      De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

      Hij hoorde de alt van Suz in zijn nek, en hij wist dat er nu een gezonde, kaarsrechte, bruine arm om zijn oren zou gelegd worden.

      Het beleg van Brussel, Frans Verleyen,

      Beneden hoorde hij praten. Een mannenstem: "Ik ben geen Nietzsche. laat die jongen liggen." En een alt: "De generaal is dood."

      Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

      alt 1.2

      iemand met een zangstem in het altregister

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.2

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een alt…

      is een persoon

          Algemene voorbeelden


          Meester Snellaert, de dirigent, wiens ogen onder de lokkende hoogte van mijn knapenstem altijd waren volgelopen, had me resoluut verbannen naar de achterste rij, bij de alten.

          Mijn tweede huid, Erwin Mortier,

          Ze heft haar hand als een koordirigent die de alten tot vol volume aanspoort. 'We vallen als een team.'

          Cherry, Mary Karr,

          Combinatiemogelijkheden


          met adjectief ervoor


          • een diepe alt

          Aria's van Mozart. Twee jonge Franse zangeressen met een internationale carrière en stemmen die de extreme regionen bewandelen: de lichte coloratuursopraan Nathalie Dessay en de diepe alt Nathalie Stutzmann.

          De Standaard,

          met telwoord ervoor


          • eerste alt
          • tweede alt

          Stemmen zijn de verschillende zangstemmen in de groep, van hoog tot laag. Meestal zingen koren vierstemmig: sopraan, alt, tenor en bas. Opera- en operette-koren zingen echter gemakkelijk 6- tot 8-stemmige werken, waarbij de mezzo-sopranen en de baritons een eigen aparte melodie te zingen krijgen. Men spreekt dan ook soms van eerste en tweede sopraan, eerste en tweede alt, enzovoort.

          http://www.3klank.nl/

          alt 2.0

          muziekinstrument in een altstemming, vooral een altviool, een altklarinet, een altsaxofoon, een altfluit, een altblokfluit en een althobo

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een alt…

          is een muziekinstrument

          • [Afmeting] is in de regel groter dan het sopraaninstrument en kleiner dan het tenorinstrument uit de familie
          • [Geluid] heeft een toonbereik in het altregister
          • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een altviool, een altklarinet, een altsaxofoon, een altfluit, een altblokfluit en een althobo

            Algemene voorbeelden


            Bondig schetst Junior in de brief de situatie: toen Steenkamer vertrok heeft hij de altviool en vier schilderijen bij Senior gebracht. De alt heeft Bramelaar teruggekocht en later in de verkoop gedaan, de schilderijen, waarvan het onduidelijk was of ze geschonken waren of in bewaring gegeven, bleven in de werkplaats staan.

            Het meesterstuk, Anna Enquist,

            De klarinetten familie is er één van behoorlijke omvang, van de kleine Es-klarinet, die maar zo'n 46 centimeter lang is, tot de enorme contra-bas klarinet in Bes van 2,70 meter. De volledige familie bestaat uit: Es sopraan, Bes, Es alt, Bes bas, contra-alt in Es, Bes contrabas, A, As sopranino, D sopraan en bassethoorn in F. De laatste drie worden echter niet zo vaak gebruikt.

            http://www.capriccio.nl/NL/

            Bij Bach en Händel was de doorgaande bezetting: strijkers (violen, alten, celli en bassen), klavecimbel (het continuo-instrument), hout- (fluiten, hobo's en fagotten) en koperblazers (trompetten en hoorns).

            http://www.bossa.nl/naslag/orkest.htm#Het%20barokorkest

            Zijn toon is vol, ook als hij alt speelt, zijn repertoire breed, van romantische ballads op de rand van het sentimentele tot uitdagend agressieve bluesriffs.

            NRC,

            Er bestaan verschillende types: de sopraansaxofoon staat in Bes (do klinkt sib); de altsaxofoon staat in Es (do klinkt mib); de tenorsaxofoon staat in Bes (do klinkt sib); de baritonsaxofoon staat in Es (do klinkt mib); de bassaxofoon staat in bes (do klinkt sib). Zeer zelden wordt ook op de sopraninosaxofoon gespeeld (in Es) en op een contrabassaxofoon (in Es), maar de meest voorkomende combinatie is het saxofoonkwartet, dat bestaat uit: sopraan, alt, tenor en bariton.

            http://users.pandora.be/dirk.viaene/muziek1.htm,

            Een ander schreef: Vorig jaar maakte ik de sprong naar een altblokfluit nadat ik altijd alleen op een sopraan had gespeeld. Ik probeerde het spelen op de alt even goed te automatiseren als het spelen op mijn sopraan, als ik van bladmuziek speel.

            http://www.educatieve-media.nl/blokfluit/index-wissel.htm

            Woordfamilie


            Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            B - computertoets

            alt 1.0

            (media, communicatie en telecommunicatie; ICT)

            toets onderaan op het toetsenbord van een computer die dient om in combinatie met andere toetsen uiteenlopende commando's aan de computer te geven

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Alt…

            is een toets

            • [Functie] dient om gecombineerd met andere toetsen uiteenlopende commando's aan de computer te geven
            • [Plaats] bevindt zich op het toetsenbord van een computer, op de onderste rij in de tweede of derde positie links

              Algemene voorbeelden


              Alt + Tab = schakelen tussen de verschillende openstaande programma's. Alt + F4 = een document of programma afsluiten. Alt + Spatiebalk = maximaliseren of minimaliseren. Ctrl + Esc = openen van het menu. Start Tab = schakelen tussen items in een dialoogvenster.

              http://www.vhi.be/JoostVDD/configuratiescherm_1.htm

              Soms is er tijdens het werken iets zodanig misgelopen of veranderd dat het nodig is de computer te herstarten. Dat kan dan met een zogenaamde warm boot, waarbij de computer niet uitgezet wordt, maar wel de hele startprocedure doorloopt. Bij de meeste computers gebeurt dat door tegelijk te drukken op de toetsen ctrl, alt en delete.

              De Standaard,

              Het symbool voor copyright verkrijg je bij Word door de toetsen Ctrl, Alt en C tegelijk in te drukken of via de werkbalk (invoegen - symbool).

              http: //www. ond. vlaanderen. be/ict/veilig_ict/Veilig_internet_tips. pdf,

              Zijn hand ligt onbeweeglijk op de muis. Wake up. Please wake up. Een klik tovert het verslag tevoorschijn. De verkoopcijfers. De deadlines. De opgeschroefde doelstellingen. De richtlijnen van het kader. Meningen van het managementteam. De kwaliteitscontroles snoeren zijn stropdas aan. Control, alt, delete. Zijn vingers beven. Zijn ogen staren naar het zwarte gat.

              Erbarme dich; Grote schoonmaak in 30 seconden, Hanneke Paauwe,

              Combinatiemogelijkheden


              met telwoord erachter


              • alt 0128

              Wie gebruik maakt van een ouder model toetsenbord kan zowel gebruik maken van ALT 5 als van de combinatie ALT 0128 (NumLock dient wel aan te staan).

              http://www.denhaag.nl/