alt-lite


alt-lite 1.0

(politiek en bestuur; neologisme)

ongeorganiseerde, in de VS ontstane extreemrechtse politieke groepering of beweging met opvattingen die lijken op die van de alt-rightbeweging, maar die zich distantieert van etnisch nationalisme; minder extreme versie van alt-right
Wordt in Europa ook wel new right of nieuw rechts genoemd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Alt-lite…

is een groepering

      Algemene voorbeelden


      Proud Boys zag in 2016 het levenslicht als een jong, antimoslim, antiliberaal, pro-Trump mannenclubje dat racisme en seksisme promoot. Omdat ze echter tegen een totale blanke overheersing zouden zijn, werden ze "alt-lite" gedoopt. Hoewel ze zich officieel van de "alt-right"-beweging proberen te onderscheiden, zijn de leden toch vaak te zien op dezelfde manifestaties als de extremere groeperingen.

      https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170817_03021644,

      Main veronderstelt dat Trump ("Alt-Lite") de rechtse ideologieën gebruikt voor politiek voordeel. Dat zou verklaren waarom hij niet ondubbelzinnig afstand nam van de extreemrechtse manifestatie in Charlottesville. Trump beschouwt hen als zijn kiezers.

      https://www.nrc.nl/nieuws/2018/08/12/trump-opent-deuren-voor-alt-right-a1612925,

      De 'nieuwe' informatie is vooral dat er binnen (International) Alternative Right twee stromen (ontstaan) zijn: iets wat de auteur 'alt-right' noemt, en 'alt-light/alt-lite'. Waar de kern van alt-right lijkt te gaan om een rassenkwestie (daar zitten de nazi's), gaat het alt-light meer om cultuur.

      https://sargasso.nl/wvdd/jaar-undercover-alt-right/,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2017
      Brontaal Amerikaans-Engels
      Vorm in brontaal alt-lite
      Betekenis in brontaal idem
      Datering in brontaal 2017