amasake


amasake 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen)

zoete alcoholvrije of alcoholarme Japanse drank gemaakt van gefermenteerde rijst

Semagram (extra betekenisinformatie)


Amasake…

is een rijstdrank; is een drank; is een vloeistof

  • [Smaak] heeft een zoete smaak
  • [Ingrediënt] is gemaakt van gefermenteerde rijst
  • [Plaats van herkomst] is afkomstig uit Japan
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] bevat weinig of geen alcohol
  • [Gebruikswijze] wordt bijvoorbeeld gedronken als dessert, maar heeft ook vele andere toepassingen, bv. als zoetmiddel of dressing

Algemene voorbeelden


Tot de zoetstoffen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid, behoren honing (koud geslingerd), dadelstroop, rijststroop, gerstemoutstroop, amasake, ahornsiroop, vruchtesuiker en (appel)diksap. Van deze zoetstoffen zijn rijststroop, gerstemoutstroop en amasake het minst zoet.

Snippet Domeinencorpus ANW,

Klop de sojamelk met de amasake en het vanillepoeder, het kaneel of het sap van de gemberwortel (knijp het sap uit de geraspte gemberwortel) in een blender of met een staafmixer of garde door elkaar.

https://www.smulweb.nl/recepten/1307482/amasake-melk

Uiteindelijk kwam ik uit op tosa dashi, een mengsel van rijstazijn, sojasaus, amazake, kombu, mirin en bruine suiker. Dat heeft een fijne smaak: hartig, zoetig, soja-achtig en citroenig tegelijk.

de Volkskrant,

Bruine rijst koken en laten afkoelen tot 28 graden. Toevoegen: op 1 kilo rijst 1 kopje kojirijst (in gedroogde vorm in de winkel te koop) en mengen. Op 28 graden houden door bijvoorbeeld in een deken in te pakken en dan is het na 3 à 4 uur gefermenteerd tot amasake.

https://nl-nl.facebook.com/ZinvolleVoeding/photos/zelf-amazake-makenhet-wordt-steeds-moeilijker-om-amazake-te-kopen-en-het-is-juis/429059003875180/,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen