amnestiewet


amnestiewet 1.0

wet met betrekking tot het verlenen van amnestie aan personen of groepen die volgens de geldende wetgeving gearresteerd en veroordeeld zouden moeten worden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een amnestiewet…

is een wet

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een wet m.b.t. het verlenen van amnestie aan personen of groepen die volgens de geldende wetgeving gearresteerd en veroordeeld zouden moeten worden

    Hoofdsemagram: wet


    Algemene voorbeelden


    In een brief aan de regering prijst rebellenleider Marcos de vorige week door het Congres aangenomen amnestiewet voor de rebellen.

    NRC,

    De Zuid-Afrikaanse president, Nelson Mandela, kant zich tegen een uitbreiding van de datum waarop misdaden onder de amnestiewet kunnen vallen tot 10 mei 1994, de dag dat hij zijn presidentieel mandaat opnam.

    De Standaard,

    De Mexicaanse Senaat heeft gisteren een amnestiewet aangenomen die het arrestatiebevel tegen de leiders van de guerrillabeweging EZLN opheft.

    NRC,

    Vanmiddag werd Hakan K. van het politiebureau in Alanya overgebracht naar de gevangenis. K., die tot levenslang is veroordeeld wegens betrokkenheid bij de moord op en verkrachting van drie Nederlandse vrouwen in 1995, werd gisteren gearresteerd in de Turkse badplaats. Hij was vorige week vrijgelaten in het kader van een nieuwe amnestiewet.

    NRC,