amoebe


amoebe 1.0

afbeelding

Bron: Gregorius28
( CC BY-SA 3.0 )

eencellig organisme dat bestaat uit protoplasma met een of meerdere kernen, dat voortdurend van vorm verandert; eencellig oerdiertje; slijmdiertje

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een amoebe…

is een eencellige; is een micro-organisme; is een organisme

  • [Omvang concreet] is zeer klein
  • [Uiterlijk] heeft een heldere buitenlaag, een troebele binnenlaag en schijnvoetjes
  • [Vorm] verandert voortdurend van vorm
  • [Samenstelling] bestaat uit protoplasma met een of meerdere kernen
  • [Woongebied] leeft vrij of als parasiet, bv. in mensen of dieren
  • [Activiteit of handeling] verandert voortdurend van vorm door het uitsteken en intrekken van schijnvoetjes
  • [Gedrag] voedt zich voornamelijk met bacteriën en plant zich ongeslachtelijk voort door celdeling

Rijk Protista; Wortelpotigen
Stam Amoebozoa
Klasse Lobosa
Orde Amoebida
Familie Amoebidae
Geslacht Amoeba

Algemene voorbeelden


De Protozoa (of Eencelligen) zijn rijk vertegenwoordigd in de natuur, in het museum bevindt zich een collectie van geschaalde amoeben, foraminiferen en radiolarieën die dienden als didactisch materiaal.

http://allserv.rug.ac.be/~dvscheld/nederlds/hoofd.html

De cel is van oorsprong een zelfstandig wezen, dat zichzelf kan vermeerderen door te delen, dat met zijn omgeving kan communiceren en dood kan gaan. Tijdens de evolutie is eerst de cel ontstaan. Oude levensvormen, zoals amoeben, bestaan nog steeds maar uit 1 cel. Pas later zijn cellen zich gaan organiseren, samen gaan leven om grotere organismen te vormen.

http://www.nki.nl/actueel.htm,

Witte bloedcellen gedragen zich wat voortbewegen en omvloeiing van andere cellen en bacteriën betreft, heel sterk als amoeben. Weliswaar kunnen de witte bloedcellen zich niet delen en vermenigvuldigen, maar hebben in plaats daarvan een productieplaats in het lichaam.

http://www.diagnose-kanker.nl/immunologie.htm#Hoe%20werkt%20ons%20immuumsysteem

In rook die mijn zus niet kon verdragen en met alcohol in het bloed die mij verdoofde en deed trillen, hielden we ons hardop bezig met de vraag wat de eerste amoebe ertoe gedreven had zich te splitsen. Het was een vraag die naarmate de avond verstreek, steeds belangrijker werd.

Alle verhalen, Manon Uphoff,

Uit tien vakgebieden in de natuurwetenschappen selecteerde Galjaard beelden en filmpjes die tegelijk realistisch zijn en verbluffend mooi. Daarmee wil hij laten zien dat de wetenschap niet alleen nieuwe inzichten en kennis produceert, maar ook schoonheid voortbrengt. Deze schoonheid is te zien in microscopische en telescopische beelden en filmpjes van onder meer moleculen, amoebes, eiwitten, schimmels, de geboorte van een stamcel en beelden van het heelal.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1849252/2011/02/16/Wetenschap-als-kunst.dhtml,

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • flagellaten en amoeben
  • wormen, flagellaten of amoeben

Een vaak gebruikt medicijn bij reptielen is metronidazol: niet enkel tegen flagellaten en amoeben maar tevens als eetluststimulator bij anorexia, maar bij erg verzwakte dieren kan de remedie schadelijker zijn dan de ziekte zelf.

http://home.tiscali.be/dieren.kliniek/medische_info/reptielen.htm

De opfok van Griekse landschildpadden [...]. Mogelijke problemen. Diarree: wellicht dat de bladgroente te nat is (bij vochtig weer). Ook kan het zijn dat de dieren last hebben van wormen, flagellaten of amoeben.

http://members.home.nl/wetzels/info.html

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


amoebe 1.1

(pejoratief; weinig gebruikt)

iemand die gemakkelijk op andere gedachten te brengen, gemakkelijk te beïnvloeden is; iemand zonder figuurlijke ruggengraat; buigbaar, beïnvloedbaar persoon

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een amoebe…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gemakkelijk op andere gedachten te brengen, gemakkelijk te beïnvloeden; is buigzaam, zwak

    Algemene voorbeelden


    Over zijn boeken gebogen zitten en smerige plaatjes bekijken, dat was zijn lust en zijn leven geweest. En masturberen, tot je zijn ruggengraat zo ongeveer hoorde kraken. Christus nog aan toe, die bleke amoebe die hij zijn zoon moest noemen.

    Het overspelige gras, Louis Ferron,