angalampu


angalampu 1.0

afbeelding

Bron: Atamari
( CC BY-SA 3.0 )

((vooral) in Suriname)

bloeiende struikachtige plant met veelal rode bloemen die aan een lange, dunne steel verticaal omlaaghangen (Hibiscus schizopetalus); hibiscus
Deze struik wordt veel als omheining geplant. Het woord is een verbastering van het Nederlandse woord hanglamp. De struik heet zo omdat de neerhangende rode bloemen op hanglampen lijken.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een angalampu…

is een plant

  • [Kleur] heeft veelal rode bloemen, maar andere kleuren zijn ook mogelijk
  • [Uiterlijk] heeft brede takken die overhangen, met daaraan rode bloemen aan lange stelen
  • [Overige] Het woord is een verbastering van het Nederlandse woord hanglamp. De struik heet zo omdat de neerhangende rode bloemen op hanglampen lijken.

    Wetenschappelijke naam: Hibiscus schizopetalus

    Rijk Plantae; Planten
    Stam Embryophyta; Landplanten
    Klasse Spermatopsida; Zaadplanten
    Orde Malvales
    Familie Malvaceae; Kaasjeskruidfamilie
    Geslacht Hibiscus
    Soort Hibiscus schizopetalus

    Algemene voorbeelden


    Op het terrein van Leguana park groeien veel Surinaamse fruitbomen, bijzondere bloemen en planten [...]. Daarnaast zijn er vele Surinaamse bloemen te vinden zoals palulu, angalampu en fayalobi.

    http://www.leguanapark.nl/natuur.htm

    Ik ben met stekjes van hibiscus (Angalampu of hanglampjes) in de weer en met zaadjes die ik nu zelf win van struikjes die ik als eerste generatie opgekweekt heb (de paarse kotomisi, een soort vlijtig Liesje dat rond het huis ontspruit) ga ik straks stekken in kleine potjes.

    http://www.parbode.com/opinie/item/4497-mi-gudu-42,

    Ik ben een dochter van het oplossen en niet weggooien als iets defect is. Ik ben 34 jaren jong en heb tot nu toe een mooi leven met uiteraard onoverkomelijke situaties en geen problemen. Ik ben dankbaar voor alle bevolkingsgroepen ter wereld die een mooie ruiker van pokai tongo, angalampu, margriet en rozen vormen.

    https://cosmopolitankapelka.wordpress.com/2014/07/,