angstgegner


angstgegner 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

tegenstander die, door de slechte resultaten die er in het verleden tegen behaald werden, bij voorbaat hevige angst inboezemt bij een individuele sporter of een sportploeg; gevreesde tegenstander

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een angstgegner…

is een tegenstander; is een persoon of een groep personen

   Algemene voorbeelden


   De ijshockeyers Romijnders Devils versloegen vrijdagavond hun Belgische angstgegner Herentals.

   De Gelderlander,

   Een Angstgegner is een bekend fenomeen in de sport, met name ook in een denksport als dammen. Een speler die qua rating niet onderdoet voor een ander, maar wel drie partijen achtereen van hem verliest, zal dikwijls niet graag een vierde maal tegen hem willen spelen.

   http://www.ericsdamsite.com/damrubriek_8_november_2003.htm,

   Na het verlies tegen SSS werden alle andere wedstrijden gewonnen, maar het spel was nog niet voldoende. Vanaf half november volgde er een drietal moeilijke wedstrijden. Vorige week werd van angstgegner Surf gewonnen.

   Meppeler Courant,

   Heeft u dat gevoel ook wel eens dat er een speler op deze aardbol rondloopt waar je niet tegen kunt spelen? Hoe goed je ook staat, wat je ook doet, het maakt allemaal niet uit. Je verliest telkens opnieuw. Nimzowitsch introduceerde de term "Angstgegner". Volgens hem komt het voort uit een soort traumatische ervaring, opgedaan in een van de eerste confrontaties. Er is iets mis gelopen, je bent gefopt waar je bijzat.

   http://schaaksite.nl/page.php?id=1578

   In een wedstrijd met twee gezichten rekende DVVA-2 af met angstgegner NFC.

   http://www.dvva.nl/nieuws/03-04/0426.htm

   Deze week spelen de tennissers tegen Duitsland, volgende week de voetballers van Ajax tegen Bayern München. In Duitsland weten ze intussen wel hoe er in Nederland over Duitsers wordt gedacht. Nederlanders zijn de Angstgegner van de Duitsers geworden.

   NRC,

   Zo af en toe kon de Belgische bondscoach met de konijnenpoot, Guy Thijs, best grappig uit de hoek komen. Zo verklaarde Thijs voor de WK-match tegen onze Angstgegner nummer één in november 1980: "Dat Hollandcomplex is iets uit de ouwe doos. Wij zijn vice-kampioen van Europa. Dan moet je bekwaam zijn al je thuismatchen te winnen. Het verleden telt in geen enkel opzicht mee."

   De Standaard,

   Excelsior-Telstar was een aantrekkelijk affiche, niet alleen omdat twee ploegen uit de top van de ranglijst elkaar troffen, maar ook omdat Telstar een 'angstgegner' is voor de huidige koploper.

   De Telegraaf,

   Met nog drie ronden te spelen heeft Piket een half punt voorsprong op Michael Adams en een vol punt op Karpov en Timman. De basis voor het succes in dit categorie-16 veld, legde Piket in de eerste twee ronden. Op besliste wijze versloeg hij eerst zijn 'Angstgegner' Viktor Kortsjnoi.

   NRC,

   Met de impuls van het bereiken van bekerfinale tegen uitgerekend 'angstgegner' PSV mag het kampioenschap Ajax niet meer ontglippen.

   De Telegraaf,

   Combinatiemogelijkheden


   met adjectief ervoor


   • een absolute angstgegner
   • een echte angstgegner
   • een heuse angstgegner
   • een ware angstgegner

   Als er in Nederland één sporter is met een absolute angstgegner is dat Arnold Vanderlyde wel. Felix Savón uit Cuba zat de Limburger diverse malen dwars.

   http://nos.nl/artikel/156952-top-5-legendarische-bokspartijen.html,

   Het Nederlands elftal voor spelers onder 19 jaar treft volgend jaar in de laatste EK-kwalificatieronde in Rusland een ware 'angstgegner'. De afgelopen twee jaar versperden de Russen de weg van Nederland naar het Europees kampioenschap.

   http://www.onsoranje.nl/nieuws/artikel/703/onder-19-tegen-angstgegner,

   De afgelopen jaren heeft Omniworld bewezen een heuse 'Angstgegner' te zijn voor Veendam. Van de negen ontmoetingen tussen beide teams won de Almeerse ploeg er maar liefst vier.

   http://www.fcomniworld.nl/home/fc-omniworld-nieuws/voorbeschouwing-bv-veendam--fc-omniworld

   Het toeval wil echter, dat Pioline zich voor de Muiderberger als een ware 'Angstgegner' heeft aangediend en ook in het laatste treffen tussen beide landen, twee jaar geleden in de stierenvechtersarena van Nîmes, moest Krajicek eraan geloven.

   De Telegraaf,

   Wederom tot ontsteltenis van alles wat Nunspeet was won W.H.C. met 0-1. De blauwwitten waren dus een echte 'angstgegner' geworden voor de Nunspeters. Maar W.H.C. kreeg zelf ook last van een 'angstgegner' in de naam van Ab van de Bend, speler van Be Quick '28. Na het 3-1 verlies in Zwolle met drie doelpunten van voornoemde speler scoorde deze wederom driemaal in Wezep en was verantwoordelijk voor alle Zwolse doelpunten.

   http://www.whc-wezep.nl/?page=page&sub=details&id=91&menuitem=127

   angstgegner 1.1

   (sport en recreatie; politiek en bestuur)

   persoon, groep van personen of zaak die, vanwege slechte ervaringen ermee in het verleden, bij voorbaat hevige angst inboezemt bij iemand of een groep van personen

   Betekenisbetrekking


   metafoor
   Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

   Algemene voorbeelden


   De Angstgegner van deze cultuurpessimisten was natuurlijk Pim Fortuyn: de polder-Mussolini, relnicht, mediaster, celebrity politician die een partij naar zichzelf vernoemde en die samenviel met zijn televisie-imago.

   http://www.rug.nl/cds/_shared/pdf/newsflash5.pdf,

   Het huidige Statuut bevat artikel 43, dat de waarborging van de deugdelijkheid van bestuur, de rechtszekerheid en de mensenrechten in handen van Nederland legt. Een beter instrumentarium om de Nederlandse eis ingewilligd te krijgen is er dus eigenlijk niet. Maar, dit artikel is nog steeds een "Angstgegner" voor Nederlandse politici wegens de affichering als neo-koloniaal.

   NRC,

   Op één keer na - oktober 1929 - kocht Fivehunderd al zijn stukken goedkoper in, dan de maand waarin hij cashte. Dat is ook de truc van beleggen zoals u en ik zo goed weten, maar vaak zo slecht doen: laag kopen en hoog verkopen. Ik heb Black Thursday gekozen, omdat de dit de beurs' Angstgegner is.

   http://www.iex.nl/Column/28203/Wonder-middelen.aspx,

   Mijn Angstgegner. Estrella vraagt waar ik dan onzeker over ben en "heel toevallig" ben ik er de laatste week mee bezig in de Ochtend Pagina's. Nou, komt ie: Ik vrees dat ik toch niet zo intelligent ben als ik graag denk en ik ben bang dat ik niet de managementkwaliteiten heb die ik denk te hebben.

   http://www.hartenziel.nl/deelnemers/MrsQ/dagboek/2010/december/01,