antikraakwacht


antikraakwacht 1.0

iemand die tijdelijk een leegstaand pand bewoont om te voorkomen dat het gekraakt wordt; iemand die het kraken van panden voorkomt door er tijdelijk in te gaan wonen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een antikraakwacht…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Riant wonen op het platteland voor een prikkie. Dat doen diverse zogeheten antikraakwachten in 25 boerderijen, eigendom van de provincie, op Wieringen en in de Wieringermeer. Noord-Holland heeft in de loop der jaren met het oog op de ontwikkeling van het Wieringer randmeer 450 hectare agrarische grond inclusief bedrijfswoningen opgekocht. Om deze objecten niet leeg te laten staan en te voorkomen dat het vastgoed verpaupert, heeft de provincie een speciaal bureau ingeschakeld dat de woningen tijdelijk tegen relatief weinig geld verhuurt aan 'oppassers'.

      http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/schagen/article6190371.ece,

      De circa 120 panden aan weerszijden van de straat werden eerst bewoond door antikraakwachten. Toen die in verband met sloop en nieuwbouw moesten vertrekken, werden de panden alsnog gekraakt.

      De Telegraaf,

      In het gemeentekantoor aan het Raadhuisplein in Huissen komt een antikraakwacht. Dat gebeurt in afwachting van een nieuwe, definitieve bestemming voor het oude stadhuis. Dat komt per 1 januari leeg te staan.

      http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=2020878,

      Combinatiemogelijkheden


      voorafgegaan door als


      • als antikraakwacht

      F.W. [...] woont al acht jaar als antikraakwacht op nummer acht, een pand van meer dan honderd jaar oud. "Om te voorkomen dat dit huis door junks wordt gekraakt, want hier loopt heel wat tuig rond. Ik ken Rotterdam goed, Zaandam en Amsterdam, maar hier is het pas echt erg", aldus W. "Vanaf het begin was er al sprake van dat de huizen hier weg zouden gaan, maar ik heb drie maanden geleden nog gebeld met de gemeente en gehoord dat ik hier voorlopig nog wel even mag blijven."

      http://hilversum-in-kaarten-2.clubs.nl/nieuws/detail/162130_busstation-wordt-kleiner,