apenstaartje


apenstaartje 1.0

symbolische afkorting van Engels at of at the cost of die oorspronkelijk vergelijkbaar was met Latijns ad en Frans à en werd gebruikt in rekeningen, maar tegenwoordig vooral gebruikt wordt als onderdeel van e-mailadressen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een apenstaartje…

is een symbool

 • [Constructie] bestaat uit een kleine letter a waarbij de laatste haal bijna helemaal om de letter zelf heen wordt getrokken
 • [Functie] dient om de naam van de gebruiker in een e-mailadres te scheiden van de domeinnaam
 • [Gelijkenis] vertoont door de lange haal enige overeenkomst met de gekrulde staart van een aap en heeft daaraan niet alleen in het Nederlands maar ook in andere talen zijn naam te danken

  Algemene voorbeelden


  Eerst e-mails kijken. "Wil jij mijn naam invullen?", vraagt mevrouw Rommens. "Dat is allemaal zo'n gedoe met dat apenstaartje, dat weet ik nooit precies. Maar ik heb wel altijd mijn wachtwoord bij me."

  NRC,

  Ik heb hier een laptop van het werk, een HP, maar op het toestenbord zit geen apenstaartje @ toets/knop!? Hoe kan ik een knop/toets aanwijzen of instellen om een apenstaartje te tikken? Ik kan wel een @ kopiëren, maar om dat altijd te doen is te omslachtig.

  http://www.melf.nl/computers/12003/geen-apenstaartje-toets/,

  Sinds kort werkt mijn toetsenbord niet correct. Ik kan in een nieuw email geen 'apenstaartje' meer doen. Met de toetsen <CTRL & ALT & 5> kan ik ook geen Euro-teken meer maken.

  http://www.computeridee.nl/faqman/hardware/monitor/geen-apenstaartje,