arbeidspositie


arbeidspositie 1.0

positie van iemand, vooral een werknemer of een groep werknemers, op de arbeidsmarkt; toestand waarin iemand, met name een werknemer of een groep werknemers, zich op de arbeidsmarkt bevindt, vooral tegen opzichte van een iemand uit een andere beroepsgroep of ten opzichte van andere beroepsgroepen; positie van iemand of van een groep personen in het arbeidsbestel; plaats op de arbeidsmarkt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een arbeidspositie…

is een positie

  • [Betrokkene] betreft een persoon in relatie tot de arbeidsmarkt; betreft vooral een werknemer of een bepaalde groep werknemers
  • [Toepassingsgebied of bereik] heeft betrekking op de toestand van iemand, met name een werknemer of een groep werknemers, op de arbeidsmarkt

    Algemene voorbeelden


    Uit zijn onderzoek naar de verschuivingen die er in de advertentieteksten zijn opgetreden, concludeert Zeegers dat sindsdien eerst persoonlijke kwalificaties (onderwijs) en later vooral ook de persoonlijke belangstellingssfeer (hobby's, liefhebberijen) steeds meer als vormen van zelfpresentatie werden ingezet. Van die opkomst en dominantie van opleiding, arbeidspositie en keuzes in de vrijetijdsconsumptie als bindende en scheidende kenmerken tussen mensen, getuigen ook de onderstaande gegevens.

    http: //www.omv.nl/ATEST/fnieuwsbrief/FNIEUWS.html,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • beter worden
    • verbeteren

    Wanneer op zijn werkkamer op de Amsterdams rechtenfaculteit wordt tegengeworpen dat de arbeidsvoorwaarden voor de bewakers en cassières slecht zijn, veert Heertje op en kijkt verontwaardigd om zich heen. "De arbeidspositie wordt voor deze mensen juist beter, want ze hebben meer keuzemogelijkheden. De een werkt liever 's morgens, de ander liever 's nachts. En het geeft een geweldige impuls aan de behoefte aan flexibele werktijden en deeltijd-banen."

    NRC,

    Deelt u de mening dat in Nederland werksters dezelfde rechten moeten krijgen als overige werknemers zoals een cao, ontslagbescherming en verzekeringen tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid, zodat hun arbeidspositie verbetert?

    https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kv-tk-2012Z15031.html,

    • verslechteren

    Na twintig jaar marktwerking kan iedereen uit eigen ervaring de voorbeelden noemen van publieke dienstverlening die in de knel komt en werknemers van wie de arbeidspositie verslechtert, in de schoonmaaksector, in de thuiszorg, het taxiwezen, bij de post.

    https://www.vakbondshistorie.nl/dossiers/stakende-schoonmakers-schrijven-geschiedenis/,

    Een werknemer die gekort werd op zijn bonus wilde overstappen naar een concurrent, maar had een concurrentiebeding. De rechter oordeelt dat zijn arbeidspositie door de afbouw van de bonus zodanig verslechterde, dat handhaving van het concurrentiebeding hem onevenredig benadeelt. Het recht op vrije arbeidskeuze weegt in dit geval zwaarder.

    http://www.avinci.nl/tag/concurrentiebeding/,

    als object bij een werkwoord


    • de arbeidspositie versterken
    • haar arbeidspositie verbeteren

    Om de arbeidspositie van artiesten en andere medewerkers in de sector te versterken, zal een website gecreëerd worden waarop zij hun beschikbare of vacante data kunnen noteren en werkgevers deze kunnen consulteren.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/podiumkunsten/documenten/PodiumCAOvolledig.pdf

    Zij voldoet aan de eisen die aan haar worden gesteld door de uitkeringsinstantie. Om haar arbeidspositie te verbeteren, neemt zij thans deel aan een taalproject.

    http://jure.nl/ECLI:NL:GHAMS:2016:724/voeg-toe-als-favoriet,

    • de arbeidspositie verslechteren
    • de arbeidspositie verzwakken

    De aangekondigde maatregel van minister Kamp m.b.t. het doorwerken van AOW'ers, verslechtert de arbeidspositie van mensen tussen 55 en 65 jaar en van AOW'ers.

    http://www.uniekbo.nl/nieuws/default.asp?page=detail&id=788,

    Jarenlang hebben de rechtse partijen allochtonen naar ons land gehaald om zodoende de arbeidspositie van de autochtone Nederlanders te verzwakken en zelf goedkope werknemers te hebben voor hun bedrijven. En nu schoppen ze tegen al die allochtonen aan om op die manier weer stemmen te winnen.

    https://irmakoopman.wordpress.com/2011/01/24/begrijpen-we-het-nog/,

    met adjectief ervoor


    • een goede arbeidspositie
    • een rechteloze arbeidspositie
    • een slechte arbeidspositie
    • een sterke arbeidspositie
    • een (meer) sociaal verantwoorde arbeidspositie
    • een zwakke arbeidspositie

    De invloedssfeer van de APV is momenteel hoofdzakelijk beperkt tot medezeggenschap op lokaal niveau. Maar doordat zij in de afgelopen jaren op een doordachte en professionele wijze, strijdlustig en vastberaden, de belangen van haar leden heeft behartigd en zodoende zorg heeft gedragen voor een goede arbeidspositie van haar leden, is haar medezeggenschap op dit niveau van groot belang en vaak beslissend/doorslaggevend.

    http://www.apv.nl/

    D66 erkent echter dat globalisering ook verliezers kent en kan bijdragen aan rechteloze arbeidspositie, aan wapen- drugs- en mensenhandel. D66 stelt daarom dat economische groei in ontwikkelingslanden dient plaats te vinden met actieve steun aan de armen, zodat zij direct aan de groei kunnen bijdragen en ook delen in de voordelen daarvan.

    http://www.e-stem.nl/

    Op het Buitenhof is donderdag geprotesteerd voor de deur van bioscoop Pathé. De actievoerders vroegen aandacht voor de slechte arbeidspositie van veel werknemers van het concern.

    http://denhaagfm.nl/2017/06/15/protest-tegen-popcorncontracten-bij-bioscoop-pathe/,

    De beleidshypothese dat vooral mensen met een sterke arbeidspositie zzp'er worden, klopt [...] niet. In 2012 woonde 15% van de zzp'ers in een huishouden waarin het gezamenlijke inkomen onder de armoedegrens van het SCP lag.

    https://www.infinance.nl/artikel/zzpers-verwachten-pensioentekort/,

    Jonge boeren kunnen bij de nationale dienst een aanvraag indienen om een melkquotum te bekomen. Indien er meer aanvragen zijn dan beschikbare productierechten moeten objectieve criteria gehanteerd worden voor de toekenning ervan. Kandidaten die niet uit een landbouwmidden komen moeten daarbij gelijke kansen krijgen. Men kan daarbij onder andere rekening houden met de mate waarin het aspect duurzaamheid in het beleidsplan voorkomt. De prijs die aan de ganse procedure verbonden wordt, moet zo laag mogelijk gehouden worden; het is zinloos om met dure productierechten het schaarse kapitaal af te romen; alleen de financiële wereld (en eventueel de uittredende veehouders) worden daar beter van… Bestaand cijfermateriaal toont aan dat een dergelijke structuur niet systeembevriezend werkt; meer nog, het legt de basis voor meer arbeidsplaatsen en een meer sociaal verantwoorde arbeidspositie.

    http://www.vacvzw.be/

    "Het voordeel van de tussenbaan is dat het de arbeidsvoorwaarden voor een grote groep mensen met een zwakke arbeidspositie kan verbeteren."

    http://nos.nl/artikel/2168184-supermarkten-willen-tussenbanen-van-vier-jaar.html,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een verbeterde arbeidspositie

    Een verbeterde arbeidspositie leidt tot grotere medewerkertevredenheid. Goed ingezette en uitonderhandelde collectieve afspraken dragen daar aan bij.

    http://www.bplv.nl/index.php/dienstverlening/collectieve-belangenbehartiging-

    Dress for Success is een non-profit organisatie en helpt werkzoekenden met onvoldoende financiële draagkracht op weg naar een verbeterde arbeidspositie. Dit door middel van een passend kledingadvies en een gratis outfit.

    http://www.carteblanche.nl/nl/nieuws/carte-blanche-sponsort-dress-for-success-rotterdam/

    • een verslechterde arbeidspositie
    • een verzwakte arbeidspositie

    Tenslotte: het nieuwe sociale domein bestaat bijna een jaar. De weerstand tegen het forse bezuinigingsbeleid groeit stormachtig: gemeenten, zorginstellingen en de cliënten. Staatssecretaris van Rijn schrikt zich een hoedje. Onlangs trok hij 300 miljoen euro uit om de verslechterde arbeidspositie van thuishulpen te repareren.

    http://www.lcgw.nl/news/86/2016/01/14,

    Werknemers hebben in een mondiale economie een verzwakte arbeidspositie waardoor loondalingen aanvaard worden om jobs te behouden.

    http://openwegen.be/wp-content/uploads/2015/01/ECONOMIE-EEN-SYSTEEM-IN-CRISIS-pieter-lievens.pdf,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de arbeidspositie van academici
    • de arbeidspositie van artiesten
    • de arbeidspositie van burgers
    • de arbeidspositie van jongeren
    • de arbeidspositie van lager geschoolden
    • de arbeidspositie van ouderen

    In een artikel over de arbeidspositie van academici, in de WO van 25 augustus 1994, werd de werkloosheid in de sterrenkunde opgegeven als 13,4 %.

    NRC,

    Om de arbeidspositie van artiesten en andere medewerkers in de sector te versterken, zal een website gecreëerd worden waarop zij hun beschikbare of vacante data kunnen noteren en werkgevers deze kunnen consulteren.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/podiumkunsten/documenten/PodiumCAOvolledig.pdf

    "Europa mag zich niet alleen richten op de markt en de munt, maar ook op de arbeidspositie van haar burgers," stelde premier Kok in de gezamenlijke verklaring. Werkgelegenheidsbeleid is een van de hoogste prioriteiten in Europa geworden, aldus Kok.

    De Standaard,

    Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat ongeveer 1 op 9 Antilliaanse jongeren in Nederland met justitie in aanraking komt. Beide bewindslieden benadrukten dat het onderzoek zulke goede "aanknopingspunten voor het voeren van beleid" biedt. Het rapport doet daarvoor een reeks aanbevelingen, variërend van verbetering van het onderwijs op Curaçao, het geven van "opvoedingsondersteuning" aan ouders, het verbeteren van de arbeidspositie van jongeren en het zorgdragen voor een betere opvang in Nederland.

    NRC,

    Ook is de druk op de overheid groter geworden om verworvenheden uit het verleden, zoals het minimumloon en bescherming door het ontslagrecht, terug te draaien. Vooral de arbeidspositie van lager geschoolden komt hiermee steeds meer onder druk te staan.

    http://www.fss.uu.nl/soc/onderzoek/timecomp/paper7.pdf,

    Ondanks de groeiende economie en de gedaalde werkloosheid zet de verslechtering van de arbeidspositie van ouderen nog steeds door.

    https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/geld-werk-recht/ouderenbond-kritisch-op-actieplan-werkloosheid-50-plussers/,

    in voorzetselgroep


    • mensen met een sterke arbeidspositie
    • mensen met een zwakke arbeidspositie

    De beleidshypothese dat vooral mensen met een sterke arbeidspositie zzp'er worden, klopt [...] niet. In 2012 woonde 15% van de zzp'ers in een huishouden waarin het gezamenlijke inkomen onder de armoedegrens van het SCP lag.

    https://www.infinance.nl/artikel/zzpers-verwachten-pensioentekort/,

    "Het voordeel van de tussenbaan is dat het de arbeidsvoorwaarden voor een grote groep mensen met een zwakke arbeidspositie kan verbeteren."

    http://nos.nl/artikel/2168184-supermarkten-willen-tussenbanen-van-vier-jaar.html,

    • verbetering van de arbeidspositie
    • het verbeteren van de arbeidspositie
    • verslechtering van de arbeidspositie

    De Amsterdamse Politie Vakorganisatie is een regionale vakorganisatie, toegankelijk voor een ieder die werkzaam is bij de politie. Zij levert een bijdrage tot verbetering van de arbeidspositie en ontwikkeling van de werknemers van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland in het algemeen en die van haar leden (zowel in als buiten de regio) in het bijzonder.

    http://www.apv.nl/

    Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat ongeveer 1 op 9 Antilliaanse jongeren in Nederland met justitie in aanraking komt. Beide bewindslieden benadrukten dat het onderzoek zulke goede "aanknopingspunten voor het voeren van beleid" biedt. Het rapport doet daarvoor een reeks aanbevelingen, variërend van verbetering van het onderwijs op Curaçao, het geven van "opvoedingsondersteuning" aan ouders, het verbeteren van de arbeidspositie van jongeren en het zorgdragen voor een betere opvang in Nederland.

    NRC,

    Ondanks de groeiende economie en de gedaalde werkloosheid zet de verslechtering van de arbeidspositie van ouderen nog steeds door. Het kabinet zet in 2017 en 2018 extra in op de aanpak van werkloosheid onder 50-plussers en trekt 68 miljoen euro uit voor een actieplan.

    https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/geld-werk-recht/ouderenbond-kritisch-op-actieplan-werkloosheid-50-plussers/,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • mijn arbeidspositie
    • je arbeidspositie
    • haar arbeidspositie
    • zijn arbeidspositie
    • uw arbeidspositie
    • onze arbeidspositie
    • hun arbeidspositie

    Het was Nienkes ambitie om haar hbo-opleiding pedagogiek af te maken: 'Ik denk dat ik mijn arbeidspositie verbeter met een hbo-diploma op zak.'

    https://www.werkenvoornederland.nl/over-de-rijksoverheid/werknemers-uit-doelgroep-banenafspraak/als-wajonger-moet-je-harder-werken

    De enige voorwaarde voor werknemers in de handel die in aanmerking willen komen voor een ontdekcheque ter waarde van maximaal 750 euro, is dat de opleiding of cursus bijdraagt aan een versteviging van je arbeidspositie en dat je werkzaam bent in een van de drie deelnemende branches (Gebra en Speelgoedbranche, Bloemen en Plantendetailhandel en Mode en Sport).

    http://www.winnenmetleren.nl/interviews.html?page=14,

    Een werknemer die gekort werd op zijn bonus wilde overstappen naar een concurrent, maar had een concurrentiebeding. De rechter oordeelt dat zijn arbeidspositie door de afbouw van de bonus zodanig verslechterde, dat handhaving van het concurrentiebeding hem onevenredig benadeelt. Het recht op vrije arbeidskeuze weegt in dit geval zwaarder.

    http://www.avinci.nl/tag/concurrentiebeding/,

    Zij voldoet aan de eisen die aan haar worden gesteld door de uitkeringsinstantie. Om haar arbeidspositie te verbeteren, neemt zij thans deel aan een taalproject.

    http://jure.nl/ECLI:NL:GHAMS:2016:724/voeg-toe-als-favoriet,

    Indien u in 2012 studiekosten heeft gemaakt met het oog op het verwerven van inkomen of het verbeteren van uw arbeidspositie, kunt u deze studiekosten waarschijnlijk aftrekken.

    http://www.maekadvies.nl/nieuws/tips-voor-de-vooraf-ingevulde-aangifte/,

    Nu hebben predikanten een prima salaris. De dochter van een dominee uit het midden van de vorige eeuw vertelde ooit dat haar ouders erg blij waren met de grote tuin achter de pastorie, dan hadden ze in ieder geval voldoende groente te eten. Sindsdien is onze arbeidspositie verbeterd, wij beleggen ons brood met hagelslag van een gerenommeerd merk, wij krijgen net als iedereen vakantiegeld plus sinds vorig jaar zelfs een dertiende maand.

    http://www.pgvalkenswaard.nl/Meditaties/807%20Westra.htm,

    De 'non-participatie' is bij minderheden hoog en hun arbeidspositie ongunstig. Sedert het einde van de jaren tachtig zou de werkgelegenheid voor de etnische minderheden sterker zijn gestegen dan voor de autochtone Nederlanders. We constateren niettemin dat de werkloosheid onder minderheden minder afnam dan onder autochtonen.

    http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/s03221.pdf

    arbeidspositie 2.0

    (weinig gebruikt)

    positie tijdens werkzaamheden; houding die iemand aanneemt tijdens het werk, bij het uitoefenen van werkzaamheden; houding tijdens het verrichten van arbeid; werkhouding

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een arbeidspositie…

    is een positie

    • [Betrokkene] wordt aangenomen door iemand die werkzaamheden verricht
    • [Onstoffelijke inhoud] is de postie die wordt aangenomen tijdens het verrichten van werkzaamheden

      Hoofdsemagram: positie


      Algemene voorbeelden


      De oplossing voor beroepskleding. BP SYSTEM biedt schilders en lakbedrijven niet enkel een uniform verschijningsbeeld voor alle medewerkers, maar ook vele voordelen, specifiek voor de sector: Veel zakken om werkmateriaal zoals penselen, messen, stiften, duimstokken, enz. in op te bergen. Bestand tegen verf, lak, verdunners en reinigingsmiddelen. Een hoog draagcomfort dankzij een goede pasvorm, ook in extreme arbeidsposities zoals bijvoorbeeld bij het verven van plafonds of het lakken van verwarmingselementen. Duidelijke kenmerking dat de medewerkers tot de firma behoren. Kan zowel binnen als buiten gedragen worden.

      http://www.kemmetextiles.nl/paginas/pag_beroepskleding/tussenpag_bp.htm