artritis


artritis 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

ziekte die gepaard gaat met ontsteking van een of meer gewrichten, als gevolg van een bacteriële infectie, een ontsteking elders in het lichaam of een reactie van het afweersysteem die tot ontsteking van het gewrichtskapsel leidt; ook: ontsteking van een of meer gewrichten, als gevolg van die ziekte; gewrichtsontsteking
Ook gebruikt als overkoepelde term voor drie (families van) ziektes, met als bekendste ziektes reumatoïde artritis, jicht en de ziekte van Bechterew.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Artritis…

is een ontstekingsziekte of een ontsteking; is een ziekte of een reactie

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan chronisch zijn; is vaak erg pijnlijk
  • [Ondervinder] komt zowel bij mensen als bij dieren voor
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] is vaak voor een deel erfelijk bepaald
  • [Gevolg of resultaat] leidt tot beschadiging van het kraakbeen en kan uiteindelijk ook tot blijvende aantasting van het bot leiden
  • [Symptoom] gaat gepaard met pijn als het gewricht bewogen wordt of als erop gedrukt wordt, met een rode kleur van de huid, met een zwelling van het gewricht, stijfheid en soms ook koorts; gaat gepaard met de productie van ontstekingsvocht
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt vaak verward met artrose, waarbij geen sprake is van een ontsteking van het gewricht, maar van slijtage van het gewricht
  • [Verscheidenheid] bestaat in meer dan honderd verschillende vormen

Algemene voorbeelden


Artritis heeft niets met het verouderingsproces te maken, maar kan mensen van alle leeftijden treffen, zelfs kinderen. Vaak spelen erfelijke factoren een rol.

http://jbas1166.kpn.be/gvo/gezondmail/ezine05/thema/

Artritis is [...] niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor drie families van ziekten. De meest bekende vertegenwoordigers van die drie families zijn respectievelijk jicht, reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew.

http://jbas1166.kpn.be/gvo/gezondmail/ezine05/thema/

Reuma is de verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende ziekten waarbij artritis meestal het hoofdsymptoom is.

http://www.azstlucas.be/htdocs/nieuws/SL%20Focus/22/Artritiskliniek.htm

Andere pathologische variaties op het gebied van de hand(en) zijn artritis ('De versleten duimen van werksters'), de ziekte van Dupuytren - in de volksmond koetsiershand geheten - waarbij het bindweefsel van de handpalm sterk samentrekt, en reflexdystrofie.

Algemeen Dagblad,

Artritis betekent gewrichtsontsteking en artritis psoriatica is dan ook een reumatische aandoening.

http://www.psori-ver.nl/

Het gevaar bestaat [...] dat een arts een genezing aan z'n therapie toeschrijft, terwijl de patiënt ook zonder z'n tussenkomst zou zijn genezen. Ook bij ziekten die een cyclisch verloop hebben, zoals artritis, multiple sclerose en allergieën, komt vaak een tijdelijke verbetering voor.

http://www.skepp.be/thema/homeopathie_geloof_of_wetenschap.html

Wat is artritis? Infecties, kleine bloedingen en aanmaak van afweerstoffen doen gewrichten ontsteken. Knie, elleboog, heup, ondervoetbeentjes, niets blijft gespaard. Soms is dit erfelijk en draagt de fokker een grote verantwoordelijkheid. Zo lijden bepaalde rassen – de Bretoense Epagneul, de Deense Dog, de Duitse Herder bijvoorbeeld - gemakkelijker aan heupafwijkingen.

http://www.uwapotheker.be/apokrant/apokrant12/pagina1.html,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • aanrichten
  • gepaard gaan met
  • optreden (in)
  • reageren op (medicijnen)
  • verdwijnen
  • voorkomen
  • zich situeren (aan, in, ter hoogte van)

Op korte tijd, soms in enkele weken, kan een artritis een enorme, onherstelbare ravage aanrichten!

http://www.reumaliga.be/vrlstart.htm

Een artritis gaat gepaard met pijn, vermindering van spierkracht en daardoor moeheid.

http://www.in.nl/sites/me-cvs/scripties/HUISARTS.001,

Artritis situeert zich: - aan één zijde van het lichaam, - in een beperkt aantal gewrichten, - vooral ter hoogte van de onderste ledematen. Maar artritis kan ook optreden in de bovenste ledematen.

https://spondylitis.be/meduitg_ziektetekens/,

Door elke week naar een oefengroep te gaan, lukt het me toch om die discipline op te brengen. En ik merk dat mijn ervaringen lijken op die van mensen met reumatoïde artritis. Misschien ook wel omdat de artritis bij mij zo slecht reageert op medicijnen en ik er zoveel last van heb, ook met kleine dagelijkse dingen.

http://www.reumafonds.nl/default.htm

Een vrouw van the Midwest had ooit last van pijnlijke arthritis. Vandaag blaakt zij van gezondheid, is zij slank en athletisch, en is haar athritis volledig verdwenen. Het leek erop dat zuivelprodukten de schuld waren van haar arthritis, want wanneer zij deze produkten uit haar dieet verwijderde, verdween de arthritis volledig.

http://users.pandora.be/myprojects/gezondevoeding/gezondheid/arthritis.html

Artrose komt veel vaker voor dan artritis.

http://jbas1166.kpn.be/gvo/gezondmail/ezine05/thema/

als object bij een werkwoord


  • artritis aanpakken

Om die voortschrijdende aantasting van de gewrichten tegen te houden, is het erg belangrijk dat artritis zo snel mogelijk grondig wordt aangepakt!

http://jbas1166.kpn.be/gvo/gezondmail/ezine05/thema/

  • artritis behandelen

Hoe wordt artritis behandeld? Vandaag bestaat de behandeling van artritis uit pijnstillers en ontstekingsremmende middelen tegen de acute verschijnselen. Die middelen hebben echter allemaal bijwerkingen. Bovendien pakken ze de chronische ontsteking niet aan. Daarom wordt ook een zogenaamde basisbehandeling voorgeschreven met middelen die langer en dieper op de ziekte inwerken. Ze werken pas na een aantal maanden, maar kunnen de ziekte-evolutie stoppen of op zijn minst vertragen.

http://jbas1166.kpn.be/gvo/gezondmail/ezine05/thema/

  • artritis beïnvloeden

Veganistische dieeten verlagen op drastische wijze de algemene hoeveelheid vet in de voeding, en veranderen ook de samenstelling van de vetten. Dit kan op zijn beurt een impact hebben op de immuniteitsprocessen die arthritis beïnvloeden.

http://users.telenet.be/myprojects/gezondevoeding/index.html,

  • artritis genezen

Via technologische middelen met een pseudo-religieus karakter beoogt Scientology een betere aanpassing aan de moderne wereld. Lafayette Ronald Hubbard, de stichter, beloofde zijn volgelingen niet alleen een genezing van individuele en geestelijke kwalen. Hij verzekerde hen ook dat zijn therapie artritis en hartziekten geneest, astma doet verdwijnen en bijziendheid vermindert.

De Standaard,

  • artritis hebben

"Zelfs een figurenschilder als Rubens waagde zich als 60-plusser aan landschapskunst. Moest ook wel, want hij had artritis. Een scheef oog schilderen kon natuurlijk niet. Maar een boom met wat extra takken? Geen haan die er naar kraaide."

http://www.jeroenboschjaar.nl/frameset2.html

Mannen die te veel of te weinig wegen, hebben vaker artritis.

De Standaard,

Zwaarlijvige mannen hebben 1,7 maal vaker artritis, zwaarlijvige vrouwen 1,5 maal.

De Standaard,

  • artritis herkennen

Hoe herken je artritis? Typisch voor artritis is dat de pijn niet in verhouding staat tot de mate van beweging. 's Ochtends zijn de getroffen gewrichten lang stijf. De pijn wordt minder naar de avond toe maar is 's nachts weer erger.

http://jbas1166.kpn.be/gvo/gezondmail/ezine05/thema/

  • artritis krijgen

Wie krijgt artritis? Artritis heeft niets met het verouderingsproces te maken, maar kan mensen van alle leeftijden treffen, zelfs kinderen.

http://jbas1166.kpn.be/gvo/gezondmail/ezine05/thema/

  • artritis onderkennen

Bepaalde reumatische aandoeningen kunnen een lichte tot ernstige invaliditeit tot gevolg hebben. Een snel medisch optreden kan deze invaliditeit geheel of gedeeltelijk voorkomen. Vooral artritis moet zo vroeg mogelijk onderkend worden.

http://www.reumaliga.be/vrlstart.htm

  • artritissen terugvinden (in het bloed)

Niet alle reuma's of artritissen vind je gemakkelijk terug in het bloed.

https://www.ouders.nl/forum/gezondheid/grr-schouderontsteking/?post=6367721#6367721,

met adjectief ervoor


  • chronische artritis

Ideaal is uiteraard als patiënten met chronische artritis blijven functioneren in hun vertrouwde professionele omgeving, liefst bij dezelfde werkgever, eventueel op deeltijdse basis of in een aan hun handicap aangepaste functie.

http://www.azstlucas.be/htdocs/nieuws/SL%20Focus/22/Artritiskliniek.htm

De vervloekte dichters zeilden zo tussen de netten en de muur van de vierde verdieping naar beneden in het trapportaal. Hrabal zou ook met zo'n dichtersval de overkant bereiken, toen hij met zijn chronische artritis uit het ziekenhuisbed stapte en de duiven in de dakgoot ging voeren. Toen verloor hij zijn evenwicht en viel hij van de vijfde verdieping.

Hier ben ik, Donald Niedekker,

  • pijnlijke artritis

Een vrouw van the Midwest had ooit last van pijnlijke arthritis. Vandaag blaakt zij van gezondheid, is zij slank en athletisch, en is haar athritis volledig verdwenen. Het leek erop dat zuivelprodukten de schuld waren van haar arthritis, want wanneer zij deze produkten uit haar dieet verwijderde, verdween de arthritis volledig.

http://users.pandora.be/myprojects/gezondevoeding/gezondheid/arthritis.html

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • (acuut) opgetreden artritis

Het blijkt dat in de dagelijkse praktijk bij acuut opgetreden artritis vaak de bezinking (BSE) wordt bepaald, met de gedachte dat dit differentiaal-diagnostische waarde heeft. Echter, evenmin als het aantal leukocyten in het bloed of de lichaamstemperatuur, is de hoogte van de BSE gerelateerd aan de oorzaak van artritis.

https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/bij-acute-artritis-is-het-bepalen-van-de-bse-zinvol.htm,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: aan

  • artritis aan de tenen
  • artritis aan de vingers

Ongeveer 1 op de 40 mensen heeft in enige mate last van psoriasis. [...]. Er bestaat verband met artritis aan de vingers of tenen.

http://home.tiscali.be/jantje/index.html

Voorzetsel: in

  • artritis in haar benen
  • artritis in de knieën

Toen Teresa een jaar geleden artritis kreeg in haar benen, gaf ze er de voorkeur aan dichter bij een arts te gaan wonen.

NRC,

"Kijk, ik moet straks geopereerd worden van artritis in de knieën. De dokters sluiten niet uit dat de lange onderkoeling van toen er aan de basis van ligt."

De Standaard,

Voorzetsel: met

  • patiënten met artritis
  • vrouwen met artritis

Is er een stijging van het aantal patiënten met artritis? Dr. Janssens: Ongeveer 30% van de bevolking ervaart reumatische symptomen. Bij 20% geeft dit aanleiding tot significante gezondheidsproblemen. Een 7% van de mensen wordt geconfronteerd met ernstige functionele beperkingen. De prevalentie neemt inderdaad toe.

http://www.azstlucas.be/htdocs/nieuws/SL%20Focus/22/Artritiskliniek.htm

Hoe zullen we zijn wanneer we oud zijn? Vier gerimpelde vrouwen met reuma en artritis en een hoge bloeddruk. Wie van de kinderen zal voor ons zorgen?

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Voorzetsel: op

  • artritis op latere leeftijd

Sportblessures van de gewrichten leiden tot een grotere kans op artritis op latere leeftijd.

Meppeler Courant,

in voorzetselgroep


  • aan artritis lijden
  • lijders aan artritis

Deze modellen van zelfbeschikking worden in de Verenigde Staten in beperkte gevallen toegepast, onder andere bij personen die aan astma, diabetes en artritis lijden.

http://home.wxs.nl/~amorc.nl/positio.html

De artsen vergeleken 239 reumapatiënten met evenveel gezonde mensen. Onder de zieken waren meer zware rokers dan onder de gezonden. Bovendien had meer dan de helft van de lijders aan artritis geen familieleden die dezelfde ziekte hadden of hadden gehad. Erfelijkheid wordt als een risicofactor voor het krijgen van de ziekte beschouwd. De artsen hebben nog geen verklaring voor de relatie tussen roken en artritis.

De Telegraaf,

( Frequent aangetroffen)
  • bij (een) artritis
  • een rol spelen bij artritis

Bij artrose is er geen ontsteking van het gewrichtsvlies zoals bij artritis.

http://www.reumaliga.be/vrlstart.htm

Krachttraining zorgt voor minder pijn bij artritis.

http://www.ves.nl/informatie/pagina.php?nr=53

Zelfs kan soms bij artritis pijnverlichting en functieverbetering van de gewrichten bereikt worden met chiropractische behandelingen.

http://www.chiropractie-vanbeest.nl/

Bij een artritis gaat het om een echte ziekte. Meestal zijn er dan ook afwijkingen in het bloed.

http://www.reumaliga.be/vrlstart.htm

Verkeerd gewicht speelt rol bij artritis.

De Standaard,

  • door artritis aangetast
  • door artritis misvormd
  • geplaagd worden door artritis

Een door artritis of door artrose aangetast gewricht moet zoveel mogelijk ontlast worden.

http://www.reumaliga.be/vrlstart.htm

Ze beklaagt zich nauwelijks over haar lot en tijdens een wandelingetje met haar moeder is een zin als "haar smalle, door artritis misvormde hand lag op mijn arm en ik had razend veel zin vlug alleen door te lopen en met iemand anders dan met moeder te praten" een zeldzaamheid.

NRC,

Hij werd geplaagd door artritis en vandaag had hij ook last van een ingewandsinfectie die hem chronische buikloop had opgeleverd.

Het licht van vroeger dagen, Arthur C. Clarke & amp; Stephen Baxter,

  • met artritis in verband brengen

Bij vrouwen is enkel overgewicht met artritis in verband te brengen. Dat meldt de Amerikaanse epidemiologische dienst CDC.

De Standaard,

  • de kans op artritis
  • een (grotere) kans op artritis
  • het risico op artritis

De wetenschappers raden topsporters nadrukkelijk aan blessures de tijd te geven te herstellen en de revalidatie niet te overhaasten. Alleen daardoor zou de kans op artritis of arthrose al aanzienlijk kunnen worden beperkt.

Meppeler Courant,

Sportblessures van de gewrichten leiden tot een grotere kans op artritis op latere leeftijd.

Meppeler Courant,

Door dagelijks appelsap resp. cider te drinken verkrijgt men een gavere huid en vermindert het risico op artritis of astma.

http://www.betuwewijn.nl/gdoel.html

  • medicijnen tegen artritis
  • nuttig tegen artritis
  • een zalf tegen artritis

De onderzoekers ontdekten tenminste achthonderd websites die medicijnen aanboden tegen onder meer hartklachten, kanker, aids, diabetes, artritis en multiple sclerose.

Het Parool,

Mensen [...] hebben wel wat met agaven. Ze weten er veel nuttige dingen mee te doen. Zo kunnen er uit veel soorten agaven vezels gewonnen worden (bijv. sisal) die voor textiel, koorden, hangmatten, borstels, schuursponsjes, papier, zakken, ceintuurs, sombrero's, sandalen en nog veel meer worden gebruikt en kunnen er medicijnen uit worden bereid tegen artritis en nierklachten.

http://www.burgerszoo.nl/nieuws/november2002/plaatsje.html,

Collageen type 2, dat nuttig lijkt te zijn tegen artritis, wordt op dit ogenblik overgebracht naar konijnen.

De Standaard,

In een enorme ketel pruttelt een zwarte brij op basis van olie. Door toevoeging van een extract uit een zeedier wordt dat een uitstekende zalf tegen artritis.

De Standaard,

  • de relatie tussen roken en artritis

De artsen vergeleken 239 reumapatiënten met evenveel gezonde mensen. Onder de zieken waren meer zware rokers dan onder de gezonden. Bovendien had meer dan de helft van de lijders aan artritis geen familieleden die dezelfde ziekte hadden of hadden gehad. Erfelijkheid wordt als een risicofactor voor het krijgen van de ziekte beschouwd. De artsen hebben nog geen verklaring voor de relatie tussen roken en artritis.

De Telegraaf,

  • de behandeling van artritis
  • alarmsignalen van een artritis
  • de effecten van artritis
  • de gevolgen van artritis
  • de oorzaak van artritis
  • de preventie van artritis
  • tekenen van een artritis
  • (deze) vorm van artritis
  • vormen van artritis
  • last hebben van artritis

Vandaag bestaat de behandeling van artritis uit pijnstillers en ontstekingsremmende middelen tegen de acute verschijnselen.

http://jbas1166.kpn.be/gvo/gezondmail/ezine05/thema/

Geneesmiddelen zoals PUFA's (meervoudig onverzadigde vetzuren) die goed zijn in de preventie en behandeling van hartziekten, astma, artritis en mogelijke enkele kankers.

http://www.minocw.nl/genomics/notabiotech.pdf,

Alarmsignalen van een artritis zijn o.a.: een relatief plots optredende pijn en zwelling in één of meerdere gewrichten, meerdere dagen aanhoudend en vooral gekenmerkt door een ochtendlijke pijn en stijfheid.

http://www.reumaliga.be/vrlstart.htm

In Soedan worden bijensteken nog steeds op grote schaal medisch toegepast. Het gif schijnt de productie van het hormoon cortison te bevorderen en de effecten van artritis te verzachten.

http://www.nev.nl/eb0/eb05.PDF,

M.b.v. de juiste trainingsmethoden kunnen de negatieve effecten van het ouder worden aanzienlijk worden vermindert. Voordelen: betere dichtheid van de botten, beter vetniveau in het bloed, een verbeterd glucosemetabolisme, vermindering van rugpijn, een snellere en betere werking van het maag en darmkanaal, vermindering van de gevolgen van artritis.

http://www.juliensport.nl/home.htm

Het blijkt dat in de dagelijkse praktijk bij acuut opgetreden artritis vaak de bezinking (BSE) wordt bepaald, met de gedachte dat dit differentiaal-diagnostische waarde heeft. Echter, evenmin als het aantal leukocyten in het bloed of de lichaamstemperatuur, is de hoogte van de BSE gerelateerd aan de oorzaak van artritis.

https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/bij-acute-artritis-is-het-bepalen-van-de-bse-zinvol.htm,

Aan schouder, ellebogen en handen vindt u geen tekenen van een artritis.

http://www.in.nl/sites/me-cvs/scripties/HUISARTS.001,

Reumatoïde artritis is nog steeds een aandoening die in België één op honderd mensen treft. Deze vorm van artritis komt driemaal meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De reden hiervoor is nog niet duidelijk.

http://www.uwapotheker.be/apokrant/apokrant12/pagina1.html,

Voor andere vormen van artritis dan RA, zoals de ziekte van Bechterew en kinderreuma, wordt TNF-blokkade voorlopig nog experimenteel toegepast.

http://jbas1166.kpn.be/gvo/gezondmail/ezine05/thema/

Een vrouw van the Midwest had ooit last van pijnlijke arthritis. Vandaag blaakt zij van gezondheid, is zij slank en athletisch, en is haar athritis volledig verdwenen. Het leek erop dat zuivelprodukten de schuld waren van haar arthritis, want wanneer zij deze produkten uit haar dieet verwijderde, verdween de arthritis volledig.

http://users.pandora.be/myprojects/gezondevoeding/gezondheid/arthritis.html

  • vanwege haar artritis

Iedere avond als ze klaar was met haar werk, haalde ze er de spelden uit, borstelde het een kwartier lang en liet het de rest van de avond loshangen 'om het te laten ademen'. Haar moet ademen, zei mijn moeder. Ze draagt het kort nu, kreeg de spelden niet meer op hun plaats vanwege haar artritis, vond dat mijn vader er niets van terechtbracht. 'Mannen hebben daar geen verstand van,' zei ze.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

  • behandelen voor artritis
  • geneesmiddelen voor artritis

De Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal is maandag vanop de vijfde verdieping van een Praags ziekenhuis door het raam gevallen. De 83-jarige schrijver, die behandeld werd voor artritis, kwam volgens een dokter ten val terwijl hij vogels voederde.

De Standaard,

Sommige geneesmiddelen voor artritis, hartproblemen, hoge bloeddruk of kanker kunnen een depressie als bijwerking hebben.

http://nl.psychiatrie.be/bgdisplay.jhtml?itemname=nonprofbackdep014,

met substantief ervoor


  • de benaming artritis
  • soorten artritis

De ontstekingsreuma's zijn vooral gelokaliseerd in de gewrichten maar ze treffen ook de pezen. In sommige gevallen treffen ze ook de inwendige organen. Ze worden aangeduid met de benaming artritis.

http://www.reumaliga.be/vrlstart.htm

Soorten artritis. Artritis is op zijn beurt niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor drie families van ziekten. De meest bekende vertegenwoordigers van die drie families zijn respectievelijk jicht, reumatoïde artritis en de ziekte van Bechterew.

http://jbas1166.kpn.be/gvo/gezondmail/ezine05/thema/

met bezittelijk voornaamwoord


  • haar artritis
  • zijn (chronische) artritis

Iedere avond als ze klaar was met haar werk, haalde ze er de spelden uit, borstelde het een kwartier lang en liet het de rest van de avond loshangen 'om het te laten ademen'. Haar moet ademen, zei mijn moeder. Ze draagt het kort nu, kreeg de spelden niet meer op hun plaats vanwege haar artritis, vond dat mijn vader er niets van terechtbracht. 'Mannen hebben daar geen verstand van,' zei ze.

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Een andere vrouw, van Wisconsin, stelde ook vast dat haar arthritis duidelijk verband hield met zuivelprodukten.

http://users.pandora.be/myprojects/gezondevoeding/gezondheid/arthritis.html

De vervloekte dichters zeilden zo tussen de netten en de muur van de vierde verdieping naar beneden in het trapportaal. Hrabal zou ook met zo'n dichtersval de overkant bereiken, toen hij met zijn chronische artritis uit het ziekenhuisbed stapte en de duiven in de dakgoot ging voeren. Toen verloor hij zijn evenwicht en viel hij van de vijfde verdieping.

Hier ben ik, Donald Niedekker,

met ander, nevengeschikt substantief


  • artritis en osteoporose
  • artritis of artrose
  • artritis (of gewrichtsontsteking)
  • artritis ofwel gewrichtsontsteking

Maandag had ze nog pijn in de rug, veroorzaakt door arthritis en osteoporose, zei dr. Devi Shetty, een van de artsen die Moeder Teresa eind vorig jaar hebben geopereerd om blokkades in haar kransslagaders op te heffen.

De Standaard,

De wetenschappers raden topsporters nadrukkelijk aan blessures de tijd te geven te herstellen en de revalidatie niet te overhaasten. Alleen daardoor zou de kans op artritis of arthrose al aanzienlijk kunnen worden beperkt.

Meppeler Courant,

Van artritis (of gewrichtsontsteking) bestaan er zeer veel verschillende vormen (meer dan 100) die allemaal gekenmerkt worden door gewrichtspijnen.

http://www.uwapotheker.be/apokrant/apokrant12/pagina1.html,

Oorzaken van ischias Irritatie en uiteindelijk ontsteking van de Ischiaszenuw is te wijten aan overbelasting van de onderrug, problemen met wervels of tussenwervelschijven, artrose ofwel slijtage, bot-ziekten en artritis ofwel gewrichtsontsteking in de lage rug en het bekken.

http://www.chiropractie-vanbeest.nl/

  • artrose en artritis
  • reuma en artritis
  • reuma en artritis en een hoge bloeddruk
  • reuma's en artritissen

Die gewrichtsziekten bestaan op hun beurt uit twee grote en erg verschillende soorten ziekten, artrose en artritis.

http://jbas1166.kpn.be/gvo/gezondmail/ezine05/thema/

Jeneverbes geeft kracht, het helpt bij een gebrek aan energie, bij angst, zwakte; het zuivert de atmosfeer (letterlijk en figuurlijk), het helpt je te concentreren en te mediteren. Hij reinigt het bloed, verwijdert afvalstoffen uit de weefsels en is dan ook een grote hulp bij reuma en artritis, zowel in- als uitwendig gebruikt.

http://members.ams.chello.nl/l.borgman/geest.html,

Hoe zullen we zijn wanneer we oud zijn? Vier gerimpelde vrouwen met reuma en artritis en een hoge bloeddruk. Wie van de kinderen zal voor ons zorgen?

Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

Niet alle reuma's of artritissen vind je gemakkelijk terug in het bloed.

https://www.ouders.nl/forum/gezondheid/grr-schouderontsteking/?post=6367721#6367721,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen