asielgerechtigde


asielgerechtigde 1.0

iemand die asielgerechtigd is; iemand die recht heeft op asiel; iemand die in aanmerking komt voor asiel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een asielgerechtigde…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft volgens de geldende regels recht op asiel

    Algemene voorbeelden


    Asielgerechtigden zijn verplicht tot inburgering vanaf het moment dat zij een status krijgen en kunnen een start maken in de centrale opvang als de uitplaatsing even duurt.

    http://www.inburgeringsloket.nl/contourennota.doc

    Alle inspanningen zijn gericht op onmiddellijke uitplaatsing naar een gemeente en dus is het organiseren van een volledige infrastructuur voor inburgering in de centra niet raadzaam. Bovendien zullen asielgerechtigden die in de centrale opvang zitten, geen uitkering hebben en veelal niet over betaald werk beschikken, waardoor het inkopen van een cursus en het verkrijgen van een krediet voor hen lastig is.

    http://www.inburgeringsloket.nl/contourennota.doc

    Asielgerechtigden moeten vanaf 1 januari hun inburgeringscursus zelf organiseren. Als ze die niet kunnen betalen, kunnen ze maximaal 10.000 euro lenen van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Die keert het bedrag rechtstreeks uit aan de instelling die de inburgeringscursus geeft. Als een asielgerechtigde niet slaagt en onvoldoende inspanning heeft verricht, moet hij of zij de lening terugbetalen.

    https://www.nu.nl/politiek/2995008/asielgerechtigde-kan-lenen-inburgering.html,

    Geconcludeerd wordt dat de meest zwakke groep inburgeringsplichtigen, de asielgerechtigden, met extra ondersteuning door Vluchtelingenwerk goed op weg kunnen worden geholpen bij hun inburgeringsproces (door inzet extra beschikbaar gestelde landelijke middelen voor 2013).

    https://adoc.tips/volwasseneneducatie.html,

    Al naar gelang de definitie behoorde in 1999 circa negen à tien procent van de Nederlandse bevolking tot een etnische minderheid. Worden ook de overige allochtonen meegerekend, dan lopen deze percentages op tot 13 à 17 procent. In het vervolg worden de laatste groepen echter buiten beschouwing gelaten en wordt vooral de situatie van Turken, Marokkanen, Surinamers en Antillianen, groepen waarover het meeste bekend is, belicht. Over de andere categorieën en in het bijzonder asielgerechtigden is veel minder bekend.

    http://www.nidi.nl/public/demos/dm00084.html,

    In de ontwerpstudie wordt ingegaan op het begrip minderheden (en daarmee op de reikwijdte van de rapportage), de indicatoren voor integratie, de beschikbaarheid van informatie over de minderheden en in het bijzonder de asielgerechtigden, de afbakening tussen Integratiemonitor en Beleidseffectenrapportage, de te selecteren beleidsmaatregelen en de methodologische aspecten van de gevraagde beleidsevaluatie.

    http://www.scp.nl/boeken/werkprogramma/2000/nl/html/voorw.htm,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • inburgeren

    Het kabinet wil dat asielgerechtigden vervolgens zo snel mogelijk inburgeren. In de nieuwe wet zal dan ook worden geregeld dat de verplichting tot inburgering voor deze categorie aanvangt op het moment van statusverlening, ook al verblijft de persoon nog in de centrale opvang.

    http://www.inburgeringsloket.nl/contourennota.doc

    met adjectief ervoor


    • inburgeringsplichtige asielgerechtigde

    Voor de bekostiging van de uitvoering van het participatieverklaringstraject voor asielmigranten maakt de gemeente gebruik van de gelden voor de maatschappelijke begeleiding. Per inburgeringsplichtige asielgerechtigde is een bedrag van € 2.370,- beschikbaar.

    https://duo.nl/zakelijk/inburgeren/participatieverklaring/rol-gemeente.jsp

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: uit

    • asielgerechtigden uit de Derde Wereld en Oost-Europa

    Het zal duidelijk zijn dat allochtone groepen als Belgen, Duitsers, Amerikanen of Japanners niet in een achterstandspositie verkeren en dus niet als etnische minderheden worden aangemerkt. Dit is wel het geval bij Turken, Marokkanen, Zuid-Europeanen, Surinamers, Antillianen, Molukkers, en bij uitgenodigde vluchtelingen en asielgerechtigden uit de Derde Wereld en Oost-Europa.

    http://www.nidi.nl/public/demos/dm00084.html,

    in voorzetselgroep


    • de, zijn hoedanigheid van asielgerechtigde
    • de status van asielgerechtigde
    • de status van asielgerechtigden

    Veel vluchtelingen hebben hun gezin laten overkomen nadat zij toelating als vluchteling hadden verkregen. Hun gezin is in een aantal gevallen niet als vluchteling maar in het kader van gezinshereniging toegelaten. De gezinsleden hebben dan zelf nooit de hoedanigheid van asielgerechtigde of vluchteling verkregen.

    http://home-4.12move.nl/~sh365555/remigratiewet.html,

    Een buitenlandse onderdaan aan wie de status van asielgerechtigde wordt toegekend, verkrijgt een tijdelijk verblijfsrecht in zijn hoedanigheid van asielgerechtigde. Het verblijfsrecht is drie jaar geldig en wordt voor onbepaalde duur verlengd indien niet is voldaan aan de voorwaarden voor het inleiden van de procedure van intrekking van de status van asielgerechtigde of indien de intrekkingsprocedure wordt stopgezet.

    https://www.navigator.nl/document/idc8adc527841842e38f3e5a9714fb1d2b?anchor=icid-28513001,

    Verzoeker [...] is een Afghaans onderdaan en verliet Afghanistan samen met zijn familie in 2016. Bij zijn binnenkomst in Oostenrijk diende hij een verzoek om internationale bescherming in, dat bij besluit van 30.09.2016 werd ingewilligd. Als gevolg daarvan kregen verzoeker en zijn gezin de status van asielgerechtigden gepaard met een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd.

    https://ecer.minbuza.nl/ecer/hof-van-justitie/nieuwe-hofzaken-inclusief-verwijzingsuitspraak/2018/c-zaaknummers/c-713-17.html,

    • de (inburgerings)plicht voor asielgerechtigden
    • (een) woning voor asielgerechtigden

    De inburgeringsplicht is voor reguliere nieuwkomers anders vormgegeven dan de plicht voor asielgerechtigden. Ingeval een nieuwkomer Nederlander is, werkt de inburgeringsplicht weer anders.

    http://www.inburgeringsloket.nl/contourennota.doc

    Elke gemeente in Nederland is verplicht woonruimte beschikbaar te stellen voor vreemdelingen. Op basis van het aantal inwoners en het aantal 'mutaties in de betaalbare huurwoningvoorraad' wordt voor elke gemeente een cijfer vastgesteld. Zodra zo'n woning voor asielgerechtigden in een gemeente vrijkomt, wordt dit gemeld bij de COA.

    NRC,

    met substantief ervoor


    • aantallen asielgerechtigden
    • groepen asielgerechtigden

    Met de komst van grote aantallen asielgerechtigden worden scholen met grote problemen geconfronteerd bij de opvang van kinderen die soms kort na aankomst in Nederland in Lansingerland zijn komen wonen.

    https://www.herautonline.nl/?p=47507,

    Het gebruik van de vestigingsfaciliteiten werd beperkt tot de, te dien tijde numeriek onbeduidende, groepen vluchtelingen en asielgerechtigden. Immigranten waren aangewezen op algemene regelingen; in de praktijk de volgende drie: 1 - de gemeentelijke woningtoewijzing 2 - het stadsvernieuwingsbeleid 3 - de individuele huursubsidie.

    http://home.wanadoo.nl/nijhofflaan/media/ou_info/s03221.pdf

    met telwoord ervoor


    • 200 asielgerechtigden

    Lansingerland telt ongeveer 200 asielgerechtigden, van wie zo'n 120 volwassenen.

    https://www.hartvanlansingerland.nl/nieuws/algemeen/15838/-geef-jonge-asielgerechtigde-betere-kansen-,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • de asielgerechtigden en de vluchtelingen

    Nationale minderheden zijn voor de regering de Friezen en de doelgroepen van het integratiebeleid; dus de Molukkers, de Turkse, Antilliaanse (daarnaast wellicht ook mensen van Aruba en Sint Maarten) en Marokkaanse minderheden, de zigeuners (al dan niet gesplitst in Sinti en Roma), de woonwagenbewoners, de asielgerechtigden en de vluchtelingen.

    http://www.eerstekamer.nl/9324000/1/j9vvgh5ihkk7kof/vfwaal1xijwx/f=x.pdf,

    • (reguliere) nieuwkomers en asielgerechtigden
    • vluchtelingen en asielgerechtigden
    • vluchteling of asielgerechtigde

    Bij nieuwkomers die vreemdeling zijn, valt een duidelijk onderscheid te maken tussen reguliere nieuwkomers en asielgerechtigden.

    http://www.inburgeringsloket.nl/contourennota.doc

    Vluchtelingen en asielgerechtigden. Tot de doelgroep behoren verder toegelaten vluchtelingen, alsmede personen die een asielaanvraag hebben ingediend en een verblijfsvergunning om klemmende humanitaire redenen hebben gekregen. Tot deze categorie behoren ook personen die ooit in het verleden als vluchteling of asielzoeker tot Nederland zijn toegelaten, ook als zij inmiddels zijn genaturaliseerd of een vestigingsvergunning hebben (art. 2, onderdeel i, Regeling aanwijzing doelgroepen Remigratiewet).

    http://home-4.12move.nl/~sh365555/remigratiewet.html,

    Deze vluchtelingen en asielzoekers moeten, om aanspraak te kunnen maken op grond van de Remigratiewet, de beschikking tot toelating als vluchteling of asielgerechtigde aan de SVB moeten kunnen tonen.

    http://home-4.12move.nl/~sh365555/remigratiewet.html,

    In gevallen waarin inmiddels echtscheiding had plaatsgevonden of de vluchteling of asielgerechtigde was overleden, konden onder de oude regelingen de achtergebleven gezinsleden niet zelfstandig met remigratievoorzieningen remigreren.

    http://home-4.12move.nl/~sh365555/remigratiewet.html,

    voorafgegaan door als


    • de beschikking tot toelating als asielgerechtigde

    Tot de doelgroep behoren verder toegelaten vluchtelingen, alsmede personen die een asielaanvraag hebben ingediend en een verblijfsvergunning om klemmende humanitaire redenen hebben gekregen. Tot deze categorie behoren ook personen die ooit in het verleden als vluchteling of asielzoeker tot Nederland zijn toegelaten, ook als zij inmiddels zijn genaturaliseerd of een vestigingsvergunning hebben [...]. Deze vluchtelingen en asielzoekers moeten, om aanspraak te kunnen maken op grond van de Remigratiewet, de beschikking tot toelating als vluchteling of asielgerechtigde aan de SVB moeten kunnen tonen.

    http://home-4.12move.nl/~sh365555/remigratiewet.html,