assistent-scheidsrechter


assistent-scheidsrechter 1.0

(voetbal; sport en recreatie; voetbal)

iemand die de scheidsrechter bijstaat een sportwedstrijd volgens de regels te leiden; iemand die bij sportwedstrijden de scheidsrechter assisteert bij het nemen van beslissingen; assistent van de scheidsrechter; grensrechter; lijnrechter
Is in de voetbalsport nu de officiële benaming voor grensrechter.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een assistent-scheidsrechter…

is een assistent; is een persoon

  • [Positie] bevindt zich altijd aan de lijn van het speelveld
  • [Aantal of hoeveelheid] is bij voetbal een van de twee personen die als assistent van de scheidsrechter optreden
  • [Activiteit of handeling] assisteert de hoofdscheidsrechter; heeft vooral tot taak te vlaggen als de bal de doellijn of zijlijn passeert, aan te geven of er een overtreding is gemaakt en - bij voetbal - of er sprake is van buitenspel
  • [Instrument] gebruikt een vlag om mee te seinen

Algemene voorbeelden


De scheidsrechter heeft het recht een assistent-scheidsrechter te corrigeren en hem zo nodig van zijn taak te ontheffen; hij heeft dan verder het recht zelf een andere assistent-scheidsrechter aan te stellen.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

Teams op het EK volleybal voor vrouwen kunnen komend weekeinde gebruikmaken van een videoarbiter [...]. Het is de eerste keer dat er op een EK volleybal gebruik wordt gemaakt van arbitrage met videobeelden. Ploegen kunnen de scheidsrechter na een beslissing vragen het spel stil te leggen, waarna de assistent-scheidsrechter en een afgevaardigde van de CEV de beelden nog eens bekijken. Zij bepalen wat er vervolgens gebeurt.

http://www.nieuws.nl/sport/20130912/Videoarbiter-debuteert-op-EK-volleybal,

Voor het uitvoeren van zijn taak gebruikt de assistent-scheidsrechter een vlag. Hiermee brengt hij de scheidsrechter ter kennis dat de bal "uit" is of dat er een andere fout in zijn nabijheid is gemaakt.

http://www.korfbal.be/download/spelregels_2001.pdf,

De scheidsrechter wijst de assistent-scheidsrechter de positie aan die hij moet innemen.

http://www.knkv.nl/

Sepp Blatter, sekretaris-generaal van de Fifa, zei dat de benaming grensrechter wordt veranderd in assistent-scheidsrechter, met meer beslissingsbevoegdheden.

De Standaard,

De assistent-scheidsrechters hebben tot taak aan te geven, wanneer de bal buiten het speelveld is en welk team recht heeft op een hoekschop, doelworp of intrap en wanneer een doelpunt is gescoord. De beslissing hieromtrent berust bij de scheidsrechter. Zij moeten bovendien de scheidsrechter bijstaan, opdat de wedstrijd overeenkomstig de regels wordt geleid.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • vlaggen

De assistent-scheidsrechter vlagde voor een overtreding, maar de arbiter negeerde het advies, 1-1. FC Twente kreeg nog kansen op de overwinning, maar het bleef 1-1 in Hengelo.

http://www.twentefans.nl/nieuws/10727/fc-twente-vrouwen-gelijk-tegen-lierse-sk.html,

De assistent-scheidsrechter vlagde zondag bij de wedstrijd van SC Buitenboys B3 (Almere) tegen sv Nieuw Sloten B1 (Amsterdam). Hij werd geschopt en geslagen en zette het op een lopen. De jongens haalden het slachtoffer in en mishandelden hem opnieuw. De toestand van de grensrechter van Buitenboys was sindsdien kritiek. Aan de verwondingen, waaronder ernstig hersenletsel, is hij nu overleden.

http://www.gva.be/nieuws/buitenland/aid1290597/nederlandse-lijnrechter-sterft-na-geweld-tijdens-jeugdvoetbalwedstrijd-2.aspx,

met telwoord ervoor


  • twee assistent-scheidsrechters

De scheidsrechter wordt geassisteerd door twee assistent-scheidsrechters; deze zijn tenminste 16 jaar oud en lid van de KNVB en niet als zodanig door de bond geschorst; zij mogen niet als speler aan de wedstrijd deelnemen; de assistent-scheidsrechters stellen zich zoveel mogelijk op de snijpunten van doel- en zijlijn en wel diagonaal ten opzichte van elkaar en links van het eigen doel.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

Elke wedstrijd wordt geleid door een scheidsrechter. Hij wordt hierbij geassisteerd door een secretaris en twee assistent-scheidsrechters. Zijn rechtsbevoegdheid en de macht, hem toegekend door de spelregels, nemen een aanvang zodra hij het speelveld betreedt en eindigen als de teams die onder zijn leiding hebben gespeeld, de zaal hebben verlaten.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,