atoomwaakhond


atoomwaakhond 1.0

(neologisme)

instelling die erop toeziet dat de wettelijke bepalingen en de regels op het gebied van de atoomenergie gerespecteerd worden; toezichthouder op het gebied van de atoomenergie

Semagram (extra betekenisinformatie)


De atoomwaakhond…

is een waakhond; is een instelling

  • [Activiteit of handeling] ziet erop toe dat de wettelijke bepalingen en de regels op het gebied van de atoomenergie gerespecteerd worden
  • [Voorbeeld of specimen] is het Internationaal Atoom Energie Agentschap (IAEA) van de Verenigde Naties

    Algemene voorbeelden


    Uit Iraakse nucleaire installaties zijn volgens de atoomwaakhond van de Verenigde Naties apparaten verdwenen die voor de bouw van kernwapens gebruikt kunnen worden.

    http://www.tiscali.nl/content/article/nbuit/609944.htm,

    El Baradei (61), Egyptenaar, is directeur-generaal van het IAEA, het Internationaal Atoom Energie Agentschap, de atoomwaakhond die in 1957 is opgericht met het doel het controleren van atoomenergie die voor vreedzame doeleinden wordt gebruikt.

    http://vorige.nrc.nl/redactie/Scholieren/A4krant_golfoorlogen.pdf,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de internationale atoomwaakhond

    Na een onderbreking van 15 maanden zijn de gesprekken hervat over het nucleaire programma van Iran [...]. Het verkennend overleg in Istanbul is bedoeld om de gemoederen te kalmeren. Als dat lukt, volgt over een paar weken een nieuwe ronde van gesprekken. Het westen hoopt dat Iran dan de bereidheid toont om zijn nucleaire installaties helemaal open te stellen voor de inspecteurs van het IAEA, de internationale atoomwaakhond.

    http://nos.nl/artikel/362231-atoomgesprekken-iran-hervat.html,

    Japan onderschatte het risico op een tsunami bij diverse kerncentrales. Dat heeft de internationale atoomwaakhond IAEA woensdag laten weten in een voorlopig rapport.

    http://www.bnr.nl/nieuws/2011/06/01/atoomwaakhond-japan-onderschatte-risico-s,

    met eigennaam


    • atoomwaakhond IAEA

    De redenering van Pyongyang en Teheran is nog simpeler: Bush heeft het hoe dan ook op ons gemunt, dus hebben we het zwaarst mogelijke wapen nodig om ons te beschermen tegen een Amerikaanse aanval. Het lukte de atoomwaakhond IAEA en de internationale gemeenschap tot nog toe niet de regimes van beide landen, die zich met reden ernstig bedreigd voelen door de VS, in het gareel te krijgen.

    http://www.groene.nl/2004/0429/jb_terror.html,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2003