atrofie


atrofie 1.0

(wetenschap; gezondheid, geneeskunde en zorg)

toestand van onvoldoende voeding of voedseltoevoer en de verschrompeling en vermindering in werking of prestatie die het gevolg daarvan is; in het bijzonder: afname van weefselmassa of orgaanmassa en een verminderde werking van cellen die wordt veroorzaakt door onvoldoende voeding of voedseltoevoer; verschrompeling van een normaal ontwikkeld orgaan of normaal ontwikkeld weefsel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Atrofie…

is een aandoening; is een toestand

  • [Object betroffen] betreft cellen, weefselmassa of orgaanmassa
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt veroorzaakt door onvoldoende voeding of voedseltoevoer
  • [Gevolg of resultaat] leidt tot een afname in weefselmassa of orgaanmassa of tot een verminderde werking, verschrompeling of afsterving van cellen

    Algemene voorbeelden


    Bij een erfelijke ataxie functioneren in de kleine hersenen bepaalde cellen niet, bijvoorbeeld wanneer cellen afsterven of verschrompelen (atrofie).

    http://62.250.157.96/brain/brain.cgi?page=frames_frontpage.html_id=

    Benen en voeten kunnen door het tekort aan beweging zwaarder worden, doordat zich onderhuids gemakkelijk vocht ophoopt. Neemt daarbij ook nog het lichaamsgewicht toe, dan zullen de contouren van de voet in een steeds sneller tempo vervagen [...]. Indien bejaarden daarentegen magerder worden, dan neemt juist weer de gevoeligheid van de voet toe, mede omdat de huid door atrofie dunner wordt.

    http://www.voetverzorging.be/html/schoenen.asp

    Bij polio-encefalitis staan met name bewustzijnsstoornissen op de voorgrond. Sommige patiënten ontwikkelen vele jaren na de acute ziekte opnieuw spierzwakte, pijn, atrofie en vermoeidheid. Dit staat bekend als het postpoliomyelitissyndroom en komt voor bij naar schatting 20-30% van de tevoren geparalyseerde patiënten.

    http://home.tiscali.be/jantje/index.html

    Bij vrijwel alle ouderen treedt atrofie van de hersenen op, gepaard met zogenaamde cognitieve achteruitgang. Jong blijvende hersenen komen vrijwel niet voor, maar het blijkt wel te kunnen.

    http://www.infofyt.com/read/this/50/hoe_behoud_je_een_jeugdig_brein.html

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • atrofie van de hersenschors
    • atrofie van de huid
    • atrofie van de maagwand
    • atrofie van het slijmvlies

    In 1986 gaf Nashrallah aan dat jarenlang gebruik van Ritalin bij volwassenen atrofie van het hersenschors zou kunnen bewerkstelligen. Er kan blijvende schade aan de hersenen optreden door het gebruik van methylfenidaat (Ritalin), er kunnen blijvende spierspasme ontstaan, het kan ernstige angsten veroorzaken met soms een uitloop naar psychotisch gedrag.

    http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

    Huidzalven met cortisone worden altijd zo kort mogelijk gebruikt omdat, in tegenstelling tot inhaleerbare corticosteroïden, zalven een bijwerking geven namelijk atrofie van de huid.

    http://users.pandora.be/zeldzame.ziekten/List.a/Aller(1).htm

    Zoute voeding, veel alcohol, gallige reflux, we weten dat dat het maagslijmvlies irriteert. Maar de ontsteking met de helicobacter is de belangrijkste aanzet. Het begint met een chronische gastritis door de helicobacter. Na twintig jaar kan dat leiden tot een atrofie van de maagwand en na nog een keer twintig jaar tot afwijkende celtypen (intestinale metaplasie) en zo uiteindelijk tot een carcinoom. Dat is de sequentie.

    NRC,

    "Wie had er ooit gedacht dat je een maagzweer, het prototype van een stress-aandoening, echt zou kunnen genezen met een antibioticum? Die ontdekking heeft geleid tot een enorme spin-off aan verdere research. Kijk maar naar het extreem belangrijke biologische fenomeen van de "down regulatie" van de afweer en naar de mechanismen die leiden tot atrofie van het slijmvlies en uiteindelijk kanker."

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    atrofie 2.0

    vermindering van iets waartoe men in staat is; wegkwijning

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Atrofie…

    is een vermindering

        Algemene voorbeelden


        In een wereld die steeds meer gespecialiseerd wordt [...], acht hij het van kardinaal belang dat er mensen zijn die de gave van de Verwandlung blijven gebruiken. Dat is de taak van de dichter: "Zij zouden, dank zij een gave die ooit algemeen was, en nu tot atrofie is gedoemd, maar die ze met alle mogelijke middelen moeten vasthouden, de kanalen tussen de mensen open moeten houden."

        De jacht op Proteus, Piet Meeuse,

        Is het denkbaar dat systematische indoctrinatie van de gelovigen met de idee dat hun boodschap niet beter of niet slechter is dan die van andere godsdiensten, niet leidt tot een geleidelijke atrofie van de drang tot externe reproduktie?

        http://users.chello.be/sf15013/28.htm,

        Wie de Building wil bekijken als een omgekeerde mijnschacht, met haar voeten in de lucht, kan de antiseptische Hiltonbewoner zelfs als een ondergronds wezen beschouwen dat uiteindelijk niet meer zal kunnen schrijven, maar alleen nog iets signeren, in de diktafoon zeggen of aan een interim-sekretaresse dikteren. Misschien was deze atrofie al bezig, en had de Westerse buitenlandse handel daarom zoveel moeilijkheden.

        Het beleg van Brussel, Frans Verleyen,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding