avondkleding


avondkleding 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

elegante, chique kledij die op feestelijkheden 's avonds wordt gedragen; kleding voor avondfeesten e.d.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Avondkleding…

is kleding

  • [Functie] wordt gedragen als uitgaanskleding
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is feestelijk, modieus, elegant en heeft een chique uitstraling
  • [Omstandigheid] wordt gedragen op avondfeesten e.d.
  • [Voorbeeld of specimen] bestaat voor heren bv. bij semiformele kledingcode uit een smoking en bij formele uit een rokkostuum, en voor dames bij een semiformele dresscode uit een korte avondjurk en, formeel, uit een lange avondjurk

Algemene voorbeelden


Het rokkostuum is de meest formele avondkleding. Het wordt vaak gedragen bij zeer officiële gelegenheden zoals galafeesten en bruiloften [...]. De smoking wordt ook wel "black tie" of "cravate noire" genoemd [...]. Het jacquet heeft lange panden en wordt altijd gedragen in combinatie met een gestreepte pantalon en een zwart of grijs vest. De schoenen moeten ook zwart zijn. Wanneer het met een stropdas wordt gedragen hoort het overhemd een liggende boord te hebben. Het jacquet dient gedragen te worden tot zonsondergang.

http://www.mcgregor.nl/content/nl/1.asp?page=4

Als dame mag u kiezen voor een korte of een lange japon. U draagt avondkleding, wat u laat zien door materialen als fluweel, zijde of satijn te dragen. Ook kunt u kiezen voor een japon met mooie details als pailletten, veertjes en kraaltjes. U kunt daarbij accessoires als een boa, handschoenen en sieraden dragen. De sieraden mogen uitbundiger dan overdag.

http://www.edress.nl/

Ik tel een twintigtal bruiloftgangers, de meesten in behoorlijk chique avondkleding. De vrouwen dragen vrijwel allen grote hoeden en jurken die tot op de grond reiken. Enkele mannen hebben eveneens een hoed op.

De maquette: verslag, Jean Pierre Van Rossem,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


avondkleding 1.1

afbeelding

Bron: Incal
( CC BY-SA 3.0 )

smoking die heren dragen bij een semiformele dresscode

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Een enkele keer wordt de smoking aangeduid met "avondkleding". In de VS noemt men de smoking "tuxedo", in Engeland "dinner jacket". Het is iets minder formeel dan een rokkostuum en wordt gedragen op een bal, officieel diner of receptie. Een smoking bestaat uit een zwarte of zeer donkerblauwe colbert met zijdegevoerde, smalle revers. Soms ziet men ook een sjaalkraag. Het jasje kan zowel een- als tweerijig zijn. De pantalon is zwart en heeft zijden galon op de zijnaden. Het smokingoverhemd is helderwit, heeft een opstaande boord (de zogenaamde vadermoordenaar), een blinde sluiting en dubbelgeslagen manchetten. Dit alles in combinatie met een bij voorkeur zwarte strik. Onder een smoking draagt de man zwarte lakschoenen.

http://www.mcgregor.nl/content/nl/1.asp?page=4