avondwinkel


avondwinkel 1.0

afbeelding

Bron: Emily Webber
( CC BY-NC-SA 2.0 )

winkel die in de avonduren open is, vaak tot middernacht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een avondwinkel…

is een winkel; is een bedrijf

  • [Tijd] is ook open in de avonduren, vaak tot middernacht
  • [Belanghebbende of begunstigde] verkoopt aan de particuliere klant
  • [Product of vrucht] verkoopt vooral levensmiddelen, huishoudelijke producten en alcoholische dranken met een laag alcoholpercentage
  • [Bevoegdheid] heeft ontheffing van de reguliere openingstijden voor winkels gekregen; is voor zijn openingstijden vaak afhankelijk van plaatselijke regelgeving

Hoofdsemagram: winkel


Algemene voorbeelden


De bepaling die de vestiging van avondwinkels per 1 september grotendeels vrijgeeft, staat in de nieuwe Winkelsluitingswet, die al op 1 januari 1994 van kracht werd. Een belangrijke voorwaarde is dat de avondwinkels zelfstandige bedrijven zijn en geen gewone supermarkten met uitgebreide openingstijden.

Meppeler Courant,

Grootgrutter Albert Heijn gaat zich storten op de nieuwe markt van avondwinkels, nu vanaf 1 september alle gemeenten de mogelijkheid hebben vergunningen af te geven voor winkels die open mogen zijn van vier uur 's middags tot twaalf uur 's avonds.

Meppeler Courant,

Er mag in Den Haag één avondwinkel per 15000 inwoners zijn [...]. Een avondwinkel mag op werkdagen geopend zijn van 6.00 tot 24.00 uur en op zon- en feestdagen van 16.00 tot 24.00 uur.

http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Winkeltijdenwet-ontheffing.htm?channel=pdf

De Winkeltijdenwet bepaalt dat winkels geopend mogen zijn op maandag tot en met zaterdag tussen 06.00 en 22.00 uur. Buiten deze tijden dienen zij gesloten te zijn. Avondwinkels mogen geopend zijn op dezelfde tijden als gewone winkels. Aan avondwinkels kan bovendien toestemming worden verleend doordeweeeks de deuren na 22.00 uur of op zondag tussen 16.00 - 0.00 uur te openen.

http://portaal.amsterdam.nl/loket/appmanager/loket/amsterdam/enc/?_nfpb=true&searchText=avondwinkel&_desktopLabel=loket_amsterdam&_pageLabel=lokket_portal_object_view_search&objectId=%7BD54F970E-D4E0-4A45-B923-D7E33D8FFA86%7D&objectShortName=Hoe+kan+ik+een+avondwinkel+beginnen

Aanvraagformulier. Vergunning voor avondwinkel in Leiden [...]. Ik verklaar: 1. dat het aan te bieden assortiment in mijn avondwinkel uitsluitend of hoofdzakelijk bestaat uit eet- en drinkwaren en dat ik geen sterke drank als bedoeld in artikel 1, 1e lid van de drank en horecawet zal verkopen. (dit is sterke drank die meer dan 15% alcohol bevat) 2. de winkel tot uiterlijk 02.00 's-nachts geopend is; 3. de winkel op zondag niet eerder open gaat dan om 16.00 uur.

http://gemeente.leiden.nl/fileadmin/files/pdc/Winkeltijden/Aanvraagformulier_vergunning_avondwinkel.pdf

Volgens een woordvoerder zal het ontwerp [...] handelen over onder meer het assortiment van goederen dat mag worden verkocht. Handelaars zullen bovendien moeten kiezen voor een dag- of een avondwinkel.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


avondwinkel 1.1

gebouw waarin een avondwinkel gevestigd is

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


In die tijd had ik voortdurend het idee dat agressie zich exclusief op mij zou richten [...]. 'Zal ik de politie bellen?' informeerde ik [...]. Ik dacht aan de man die achter haar aan zat en dat ik straks misschien over de vloer van de avondwinkel zou kruipen om mijn tanden te zoeken.

Fantoompijn, Arnon Grunberg,