azijnzeiker


azijnzeiker 1.0

(informeel)

iemand die voortdurend en vaak onnodig negatief en zuur commentaar ergens op heeft; iemand die zure kritiek uit; zuurpruim

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een azijnzeiker…

is een persoon

  • [Gedrag] uit voortdurend vaak onnodig negatief commentaar of zure kritiek

    Algemene voorbeelden


    Ik noem jullie nu zuurpruimen maar internettrollen of azijnzeikers had ook een prima benaming geweest. [...] Waarom voelen jullie de behoefte altijd maar je negatieve mening te ventileren, waarom denken jullie dat het geoorloofd is om op internet te kunnen zeggen wat je wil zeggen. Waar is jullie empatisch vermogen gebleven, waar zijn jullie normen en waarden? Ik doe nu een poging maar eigenlijk vind ik het met geen pen te beschrijven.. Ik krijg er echt enorme jeuk van als ik reacties van jullie tegenkom onder (nieuws) artikelen, blogs of foto's.

    https://ashleywillems.nl/wat-ik-te-zeggen-heb-tegen-alle-zuurpruimen-op-het-internet/,

    "Nu spelen ze in de derde categorie met de 38-jarige De Boer en de 38-jarige De Bruin. Van de jongens die full-time op Papendal trainen dreigen er ook alweer een paar af te haken. Omdat er een goede groep cadetten aan zit te komen, wordt er weer een lichting met het badwater weggegooid. Die jonge jongens krijgen krachttraining. Leer ze een forehand of een backhand slaan en leer ze een wedstrijd lezen. Ik constateer grote tekortkomingen en zie geen verbeteringen. Ik kan een koelkast leren tafeltennissen als de koelkast bereid is te luisteren. De huidige bestuurders kennen hun eigen geschiedenis niet en verdienen de naam bestuurder niet. Ze weigeren zich te laten consulteren door mensen met kennis. Ze vinden mij natuurlijk een azijnzeiker en willen mij buiten de deur houden, maar ik heb in mijn periode als bondscoach wel vier keer op het podium gestaan."

    Trouw,

    Ik ben zeker een azijnzeiker als ik zeg dat PEC hoger gaat eindigen dan dit slappe zooitje met dat zachte ei als trainer.

    https://twitter.com/paulprive/status/1485237213604372480,

    Nou kan hij wel van kaartjes maken houden en jullie er fijn commentaar op hebben maar hij is een stuk vrolijker en minder zuur dan menig azijnzeiker hier.

    https://twitter.com/Erikkokkie/status/1435287373072543752,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • brommende azijnzeiker

    Waarom is die ouwe brommende azijnzeiker Maarten van Rossem trending?

    https://twitter.com/ducom99/status/1491942081320919048,

    met adjectief ervoor


    • een hypocriete azijnzeiker
    • een kreupele azijnzeiker

    Maar zelf ondertussen wel gewoon mediapartner van Ajax blijven zeker. Hypocriete azijnzeiker die Valentijn.

    https://twitter.com/Yohankort/status/1491078707200638977,

    De heer Moortgat klimt op de achterbank en ik ga naast de oude tuinman Mallants zitten. Ik merk dat ook hij helemaal is opgedoft. Hij steekt in een donker, driedelig pak, van het soort dat Kempenaars zich eertijds één keer in hun leven aanschaften om het zowel op hun trouwdag als op hun eigen begrafenis te dragen. Gegeneerd kijkt hij van me weg als ik hem vorsend in de ogen probeer te blikken. Nieuwe pet, geknipte haren, gladgeschoren wangen: zijn Siska heeft hem blijkbaar duchtig onder handen genomen. "t Gaat tijd worden,' moppert hij en schakelt meteen in eerste versnelling. 209 'Waar zijn wij eigenlijk ergens?' vraag ik. 'Op d'Ubésor, tiens.' 'Dat weet ik ook wel, maar waar bevindt d'Ubésor zich ergens op het domein?' 'Dicht bij de Vilvoordsesteenweg .' 'We moeten eerst nog naar de spelonk voor de vulpen,' zegt de heer Moortgat . 'Naar de spelonk? Bij die kreupele azijnzeiker? Als we dan maar geen Leeuwen of Wolven tegenkomen.'

    Het leven na beklag: het beleg van Laken 4, Walter van den Broeck,

    met substantief ervoor


    • mevrouw azijnzeiker

    Wat doet mevrouw azijnzeiker moeilijk over die wagen die daar staat? Staat totaal niet in de weg.

    https://twitter.com/_nondeju_/status/1463253220067844098,

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden