baas boven baas


baas boven baas 1.0

de een overtreft de ander; er is altijd iemand beter

Algemene voorbeelden


Terug naar carnaval. Niet alle prinsen hebben evenveel en dezelfde soort veren. De prins van De Tempeleers in Maastricht, bijvoorbeeld, draagt géén veer. Zijn collega van Jocus in Venlo heeft er vier. De prinsen van Aken en Keulen hebben er zelfs vijf. 'Baas boven baas' dus!

http://www.limburger.nl/Index/0,4306,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.limburger.nl%2FPagina%2F0%2C7090%2C31-1-2528-2928-1848617-1438-730825-%2C00.html,

Binnen het grote orkest vallen solistische frasen en accenten op (cello, celesta en hoorn onder meer), wat enigszins herinnert aan de techniek van Weberns Orkestminiaturen opus zes (1909) - er is altijd baas boven baas.

NRC,

Vallen is een specialiteit van dichters [...]. De vervloekte dichters zeilden zo tussen de netten en de muur van de vierde verdieping naar beneden in het trapportaal. Hrabal zou ook met zo'n dichtersval de overkant bereiken, toen hij met zijn chronische artritis uit het ziekenhuisbed stapte en de duiven in de dakgoot ging voeren. Toen verloor hij zijn evenwicht en viel hij van de vijfde verdieping, want er is altijd baas boven baas.

Hier ben ik, Donald Niedekker,

Er wachtten daar nog vele rekeningen op mij om vereffend te worden: al wie mij ooit had geschopt of geslagen, vernederd of gekleineerd, mij op een of andere manier pijn had gedaan of gegriefd, hij zou nu voelen dat er steeds baas was boven baas. En dat ik nu de onbetwistbare baas zou zijn.

Iks, Johan Van Nijen,

Toneel moet altijd net iets realistischer zijn dan de realiteit. Baas boven baas.

Drie theaterteksten, Esther Gerritsen,