babyboete


babyboete 1.0

(business, economie en financiën; neologisme)

inkomensdaling van vrouwen na de geboorte van een kind, die als het ware een soort 'boete' is voor het krijgen van een baby

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een babyboete…

is een inkomensdaling; is een verschijnsel

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een inkomensdaling na de geboorte van een kind
  • [Betrokkene] treft moeders

    Algemene voorbeelden


    Geef vaders het recht op een vliegende start als ouder en geef moeders gelijke mogelijkheden tot betaald werk. De babyboete, de ouderlijke burnout en de campagne #squatforchange voor het mogelijk maken van vaderschap: het zijn woorden en initiatieven voor de problemen die ontstaan nu ouders zorgtaken en betaald werk gelijkwaardig willen verdelen. Dat we hiervoor steeds meer woorden kennen, is geen verrassing. Onze maatschappij is nog niet aangepast op gelijkwaardig ouderschap. Zowel vaders als moeders geven aan het gelukkigst te zijn wanneer zorgtaken en betaald werk gecombineerd kunnen worden.

    Trouw,

    Alle oorzaken van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen (opleidingsniveau, seksistische managers, overheidsbeleid) zijn afgenomen; de enige factor die overblijft is de babyboete voor (heteroseksuele) vrouwen. Zodra zij kinderen krijgen, gaan ze minder werken, gelijk een natuurwet. Je kunt vrouwen aan hun haren naar de top trekken, voortrekken bij de Nobelprijs voor de Literatuur en andere prijzen, voorrang geven bij vacatures en quota instellen – als thuis het verschil niet wordt gemaakt, is het trekken aan een dood paard.

    NRC,

    Het inkomen van Nederlandse vrouwen daalt gemiddeld met 46 procent na de geboorte van het eerste kind. [...]. De inkomensdaling komt doordat vrouwen die hun eerste kind krijgen vaak minder gaan werken. In Nederland is het relatief makkelijk om in deeltijd te gaan werken en dat gebeurt veel. Daarnaast spelen traditionele opvattingen over de rolverdeling van man en vrouw nog steeds een rol. Deze zogeheten child penalty, in het Nederlands 'babyboete', leidt ertoe dat er een groot verschil is in inkomen tussen mannen en vrouwen, groter dan in veel andere landen, terwijl de arbeidsparticipatie van Nederlandse vrouwen wel heel hoog is.

    https://nos.nl/artikel/2360753-inkomen-vrouw-halveert-na-komst-eerste-kind,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems of leenvertaling
    Vroegste datering 2019
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal child penalty
    Betekenis in brontaal idem
    Samenhangende woorden (betekenis) babybonus