bacterieslijm


bacterieslijm 1.0

(agricultuur; planten)

slijm dat zich onder invloed van bepaalde bacteriën in planten ontwikkelt en bijdraagt aan de afsterving daarvan
In 2010 werd bacterieslijm geïntroduceerd als mogelijke basisstof voor kleding.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Bacterieslijm…

is slijm

   Algemene voorbeelden


   Hippe jas uit bacterieslijm [...]. De nieuwe jas van BioCouture mag dan wel geen Prada, Gucci, of Dolce & Gabbana zijn, opvallend is hij zeker wel. Het Londense bedrijf presenteerde in juli hippe mode van cellulosevezels, die gemaakt zijn door bacteriën en gist in slijmerige groene thee. Het atelier verwerkt de vezels tot dunne, oprolbare vellen. Voor een kledingsstuk hoeven de vochtige lappen echter niet aan elkaar gestikt te worden; ze plakken gemakkelijk aan elkaar en vormen na het drogen één geheel [...]. Ontwerpster Suzanne Lee en haar designteam van de School voor Mode en Textiel in Londen hopen in de toekomst kleding op maat te maken door mannequins onder te dompelen in het bacterieslijm. "Uiteindelijk willen we een jurk rechtstreeks laten groeien in een vat met vloeistof."

   http://www.refdag.nl/achtergrond/techniek/hippe_jas_uit_bacterieslijm_1_495795,

   Bruinrot wordt veroorzaakt door de bacterie Ralstonia solanacearum [...]. Naarmate de ziekte zich verder ontwikkelt, kan op de stengels een lineaire bruine verkleuring worden vastgesteld vanaf een hoogte van 2,5 cm boven de grond waarbij het loof bronskleurig wordt [...]. Uit afgebroken of doorgesneden vaatbundels treedt wit bacterieslijm naar buiten. Dat slijm verschijnt spontaan op het oppervlak van een afgebroken aardappelstengel; het vormt slijmdraden als de stengel in een bekerglas met water wordt gezet.

   http://www.favv-afsca.fgov.be/sp/pv_phyto/maladie_pdt_nl.asp#Bruinrot

   Een duidelijk kenmerk van de ziekte is dat de aangetaste delen witachtig bacterieslijm produceren onder vochtige omstandigheden. Dit slijm verkleurt vervolgens via oranje tot bruin en kan in zulke grote hoeveelheden geproduceerd worden dat het van de boom druipt.

   http://databank.groenkennisnet.nl/248.htm