badkuip


badkuip 1.0

porseleinen kuip in de badkamer waarin iemand zittend of liggend kan baden; kuip waarin je kunt baden; kuip waarin je een bad neemt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een badkuip…

is een kuip

  • [Kleur] is doorgaans wit
  • [Materiaal] is doorgaans gemaakt van porselein
  • [Functie] is bedoeld om erin te baden
  • [Plaats] bevindt zich in de badkamer

Algemene voorbeelden


Nu eens fijn in dat grote bad, er ging toch maar niets boven goed gewassen, fris en schoon. Axel Dolmy boog zich over de badkuip en draaide de kraan open.

De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

Mijn moeder heeft me een keer voorgelezen over Napoleon die in ballingschap eindeloos in bad lag. Zo voel ik me ook. Net als Napoleon, en dat een bende barbaren mij mijn rijk heeft afgenomen en zelfs mijn paard. Ik wil mijn wapenrusting afleggen en in de badkuip gaan weken totdat mijn vingertoppen gaan rimpelen en ik me in dik katoen kan hullen om de rest van mijn leven te slapen.

Cherry, Mary Karr,

Door haar snikken heen hoorde ze even later het opendraaien van kranen in de badkamer en het gekletter van water op de bodem van de badkuip. Haar bovenlijf kwam als vanzelf overeind en met de zakdoek in haar hand geklemd, starend, zonder te beseffen waarnaar, luisterde ze naar de geluiden van iemand die in bad ging.

Overspel, Mensje van Keulen,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • in de badkuip
  • in zijn badkuip

Ik draaide mij om en hoorde water klotsen in de badkuip. Anna bewoog zich. Anna, dacht ik geschrokken, verveelt zich met mij. Ik ging naar haar toe, zette mij op de rand van het bad en vroeg of zij plezier had in de vakantie.

Verleidingen, Rudolf Geel,

Hij draaide de kraan open, waaruit een brede krachtige straal water spoot, waarvan het debiet hem deed denken aan Amerikaanse hotelkranen. Hij kleedde zich uit, stapte in de badkuip en liet zich zuchtend in het warme water zakken.

Drugs, Jef Geeraerts,

Hij hoorde het water in de badkuip stromen, hoorde haar rommelen in de keuken, de koelkast openen en uit haar pak halfvolle melk drinken. Toen hij ten slotte de badkamer binnenging, werd hij verrast: op de rand van de wasbak en de rand van het bad stonden brandende waxinelichtjes.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

Onder de douche in de badkuip spoelde ze het zand en de vettigheid van zonnebrandolie en zeelucht van zich af, altijd met een lichte spijt, en ze keek door het kleine raam naar de kastanje, die met zijn schaduwrijke bladerholen de avond toonde.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

Hij draait de koperen kranen open, gaat in de badkuip staan op de plastic strips die op de bodem zijn geplakt. Hij schuifelt met zijn voeten over die blauwe golfjes, waarop zij nog geen vijf minuten geleden heeft gestaan. Terwijl het water uit de douche over zijn bezwete lichaam gutst, draait hij vrolijk in het rond.

Opwaaiende zomerjurken, Oek de Jong,

Een 28-jarige Gouwenaar die maandag dood in zijn badkuip werd gevonden, is overleden door koolmonoxidevergiftiging.

NRC,

  • uit de badkuip

'Is daar iemand?' klonk het weer. Hij hoorde hoe iemand de stop uit de badkuip trok. De gorgelende maalstroom werd duizendvoudig versterkt.

Wellust, Pieter Aspe,

'Ik zal zorgen dat ik schoon ben,' liet Anna zich ontvallen en toen Penny zei dat dat een goed voornemen was, zocht ze enigszins verbouwereerd de badkamer op. Ze liet het water, terwijl ze zat, niet hoger komen dan haar gestrekte benen. Verder kreeg dat mens haar niet. Ze maakte een paar keer een fietsende beweging en stapte uit de badkuip.

Overspel, Mensje van Keulen,

  • op de rand van de badkuip

Plotseling keerde alles zich om: zijn afschuw veranderde in vertedering, zijn minachting in bewondering. Hij keek naar haar zoals ze daar op de rand van de badkuip zat. Dit was niet zomaar een meisje.

Hokwerda's kind, Oek de Jong,

We zouden pas naar het ziekenhuis gaan als ze de persweeën voelde naderen. Ze bleef zoveel mogelijk in bad, omdat het daar nog enigszins te harden was. Ik zat op de rand van de badkuip en las haar voor.

Morgenster, Jaap Scholten,

met ander, nevengeschikt substantief


  • badkuipen en douchbakken
  • toiletpotten, wasbakken en badkuipen

Anti-Slip kan worden aangebracht op de volgende vloeren: plavuizen, beton cement, terrazzo, tegels, en op een aantal natuursteensoorten. Ook porseleinen oppervlaktes zoals badkuipen en douchbakken kunnen behandeld worden.

http://www.antislip.org/

Gustavsberg is in Zweden sinds 1825 een bekende merknaam. Het concern is vermaard vanwege zijn porseleinen kopjes, toiletpotten, wasbakken en badkuipen.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen