bagageafhandelaar


bagageafhandelaar 1.0

(transport, verkeer en reizen)

iemand die tot taak heeft op een luchthaven de bagage af te handelen, te verwerken

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bagageafhandelaar…

is een persoon

  • [Plaats] is werkzaam op een luchthaven
  • [Activiteit of handeling] verwerkt bagage
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] beoefent zijn werk doorgaans als beroep

    Algemene voorbeelden


    Als ander voorbeeld van grote onachtzaamheid noemt Van Es de Spaanse soldaat die op zijn verlofreis een op scherp staande antitankgranaat in zijn koffer had verborgen om die thuis aan familie te laten zien. Dat werd pas ontdekt op de luchthaven. De koffer met het projectiel viel van de transportband en ontplofte en verwondde een bagage-afhandelaar. "Voor het zelfde geld was dat in de lucht gebeurd", aldus Van Es.

    Trouw,

    Een andere eis is dat de KLM iedere werknemer de kans geeft door te stromen naar een hogere functiegroep. De luchtvaartmaatschappij laat nu 25 procent van de werknemers in taakgroep 5 doorstromen naar 6. In taakgroep 5 verdient de bagage-afhandelaar gemiddeld 2100 gulden netto, in 6 komt daar 100 gulden bruto bij.

    de Volkskrant,

    'Europa verbiedt bagage die zwaarder is dan 32 kilogram. Logisch, want dat is al behoorlijk zwaar en de bagageafhandelaars hebben maar één rug. Maar voor rolstoelen is een uitzondering gemaakt.'

    https://m.nieuwsblad.be/cnt/8h3e0v6j//,

    Op dinsdag 17 juli delen de militanten van ACV-Transcom, ACV jongeren en KAJ informatiefolders en stickers uit aan de vakantiegangers op de luchthaven van Zaventem. Met de actie willen ze de bagageafhandelaars in de schijnwerpers plaatsen en aandacht vragen voor hun zware werk, precaire werkomstandigheden en onzekere contracten.

    https://www.hetacv.be/nieuws-algemene-pagina/2018/07/17/acv-en-kaj-zetten-bagageafhandelaars-op-de-luchthaven-in-de-schijnwerper,

    Zij hadden vanuit Katijns Amerika een drugslijn opgezet. [....]. Een 32-jarig bagageafhandelaar uit Amsterdam, die de marechaussees en schoonmakers ronselde, kreeg dertig maanden waarvan zes voorwaardelijk.

    Provinciale Zeeuwse Courant,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • actief zijn
    • meereizen

    De afspraken gelden voor circa 1200 bagageafhandelaars die bij Menzies en Swissport actief zijn. De 450 werknemers van Aviapartner zitten vooralsnog in de wachtkamer.

    https://www.ad.nl/amsterdam/cao-akkoord-met-deel-van-bagageafhandelaars~a58c3da1/,

    Icelandair beoordeelt aan het einde van de week of het nodig is personeel blijvend te laten meevliegen voor de kofferafhandeling. Misschien gaan ook naar andere bestemmingen bagageafhandelaars meereizen. Verder waarschuwt de maatschappij reizigers voor eventuele vertragingen bij de afhandeling van de bagage.

    https://www.pzc.nl/buitenland/icelandair-stuurt-bagagelossers-mee-op-vluchten-naar-schiphol~a6de429e/,

    als object bij een werkwoord


    • bagageafhandelaars vinden

    De luchthaven Schiphol in hoofdstad Amsterdam kampt met personeelstekorten en heeft moeite om voldoende beveiligers en bagageafhandelaars te vinden na de chaotische voorjaarsvakantie van vorige maand.

    https://www.parkerenschiphol.com/nieuws/problemen-op-schiphol-blijven-bestaan-ook-na-de-meivakantie,

    met adjectief ervoor


    • Deense bagageafhandelaren
    • eigen bagageafhandelaars

    Minder knielen, hurken en/of tillen op het werk kan het risico op artrose van de knie verminderen. Hoewel er weinig onderzoek gedaan is naar het effect van preventie bij knieartrose. Voor Nederlandse vloerenleggers is berekend dat preventie werkt wanneer ze niet meer dagelijks op de knieën met een rij de vloer handmatig afvlakken. In plaats daarvan doen ze het staand en lopend met een mechanisch hulpmiddel zoals een vlindermachine [...]. Datzelfde geldt voor Deense bagageafhandelaren op de luchthaven die tilhulpmiddelen gebruiken.

    https://www.beroepsziekten.nl/content/meer-grip-op-kniebelastend-werk,

    De IJslandse luchtvaartmaatschappij Icelandair stuurt haar eigen bagageafhandelaars op vluchten naar Schiphol, in de hoop te voorkomen dat de koffers van passagiers in de groeiende bagagestapel van de luchthaven terechtkomen.

    https://www.financieel.com/uncategorized/ijslandse-luchtvaartmaatschappij-stuurt-eigen-bagageafhandelaars-op-vluchten-naar-schiphol/,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: bij

    • een bagageafhandelaar bij luchtvaartmaatschappij Virgin Airlines

    Chad, een bagageafhandelaar bij luchtvaartmaatschappij Virgin Airlines in de Australische stad Perth, heeft vele harten doen smelten. Een passagier filmde hoe de man zich ontfermde over een bange puppy die in een vliegtuig moest worden geladen. Hij bleef de viervoeter de hele tijd bijstaan om het dier te kalmeren.

    https://www.hbvl.be/cnt/dmf20220501_92426570,

    Voorzetsel: op

    • een bagageafhandelaar op de Britse luchthaven Gatwick

    Een bagageafhandelaar op de Britse luchthaven Gatwick is ernstig gewond geraakt toen er een vliegtuig over zijn voet reed.

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/1852163/vliegtuig-rijdt-over-voet-bagageafhandelaar,

    Voorzetsel: van

    • een bagageafhandelaar van het vliegveld Orly
    • bagageafhandelaars van vliegtuigen

    McDonnel Douglas doet [...] veel te weinig met deze bevindingen. De fabriekswoordvoerder presteert het na de ramp bij Parijs de schuld te leggen bij een bagage-afhandelaar van het vliegveld Orly, die de deur niet goed zou hebben gesloten. Later erkent de fabriek dat er eerder al wat 'kleine problemen' zijn geweest met vrachtdeuren. Uit het onderzoek blijkt uiteindelijk dat het bedrijf toen zon honderd rapportages had liggen van slecht sluitende deuren.

    https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=bagageafhandelaar&coll=ddd&identifier=ABCDDD:010866157:mpeg21:a0772&resultsidentifier=ABCDDD:010866157:mpeg21:a0772&rowid=3,

    Bagageafhandelaars van vliegtuigen hebben een zware job: sorteren, laden en ontladen van valiezen, containers en zakken post. Dit zijn vele, zware, onhandige voorwerpen die via een hellende rolband getransporteerd worden. Dit gebeurt overal ter wereld op een gelijkaardige manier. In Zweden maakt men zich echter zorgen omwille van het hoge aantal rug- en schouderklachten en de ongunstige psychosociale aspecten zoals organisatie, jobinhoud, interpersoonlijke relaties en leiderschap.

    https://www.ergonomiesite.be/psychosociale-aspecten/,

    in voorzetselgroep


    • letsel bij bagageafhandelaren

    Alle bagagestukken van meer dan 32 kg moeten opnieuw worden verpakt als ze kunnen worden gesplitst, om letsel bij bagageafhandelaren te voorkomen.

    https://www.evaair.com/nl-nl/fly-prepare/baggage/free-baggage/checked-baggage/,

    • de staking van de bagageafhandelaars
    • staking van bagageafhandelaars

    De staking van de bagage-afhandelaars noemde hij "uniek", wijzend op de chaos bij de incheck-balies. Intussen biedt de luchthaven onderdak aan een massa gestrande passagiers, koffers, blikjes en zaterdagkranten die van voor tot achter zijn gespeld.

    https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=bagageafhandelaar&coll=ddd&identifier=ABCDDD:010856482:mpeg21:a0061&resultsidentifier=ABCDDD:010856482:mpeg21:a0061&rowid=2,

    Staking van luchtverkeersleiding, piloten of bagageafhandelaars komt helaas steeds vaker voor. Wanneer dit gebeurt kan dit grote gevolgen hebben voor passagiers.

    https://www.euclaim.nl/vlucht-problemen/staking,

    met telwoord ervoor


    • 1200 bagageafhandelaars

    De afspraken gelden voor circa 1200 bagageafhandelaars die bij Menzies en Swissport actief zijn. De 450 werknemers van Aviapartner zitten vooralsnog in de wachtkamer.

    https://www.ad.nl/amsterdam/cao-akkoord-met-deel-van-bagageafhandelaars~a58c3da1/,

    met substantief ervoor


    • een groep bagageafhandelaars

    Tientallen vluchten zijn geannuleerd of vertraagd op Schiphol door een staking van een groep bagageafhandelaars van KLM. Tientallen vluchten zijn zaterdag geannuleerd of vertraagd op Schiphol, omdat een groep KLM-bagageafhandelaars op een van de drukste dagen van het jaar enkele uren in staking ging bij de grote luchtvaarthub om te protesteren tegen arbeidsomstandigheden en personeelstekorten.

    https://allinfo.space/2022/04/25/veel-vluchten-geannuleerd-op-luchthaven-amsterdam-vanwege-staking/,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • Bagageafhandelaars, beveiligers, schoonmakers en ander grondpersoneel

    Bagageafhandelaars, beveiligers, schoonmakers en ander grondpersoneel wil graag betere arbeidsomstandigheden. Door stress, haast en angst om fouten te maken gaat het niet goed op de luchthaven.

    https://www.nporadio1.nl/fragmenten/de-nieuws-bv/d8779c79-75c6-4bfb-af70-379c27e9e14b/2021-02-15-ondersteunend-personeel-op-schiphol-wil-gaan-staken-wat-gaat-er-mis,

    • beveiligers of bagageafhandelaars
    • beveiliger of bagageafhandelaar
    • luchtverkeersleiding, piloten of bagageafhandelaars
    • schoonmakers, bagageafhandelaars en onderhoudspersoneel

    De luchthaven Schiphol in hoofdstad Amsterdam kampt met personeelstekorten en heeft moeite om voldoende beveiligers en bagageafhandelaars te vinden na de chaotische voorjaarsvakantie van vorige maand.

    https://www.parkerenschiphol.com/nieuws/problemen-op-schiphol-blijven-bestaan-ook-na-de-meivakantie,

    De ANVR stelt voor om de medewerkers van de bedrijven die zijn aangesloten bij de reisorganisatie deze zomer op Schiphol te laten werken als beveiliger of bagageafhandelaar. Zo wil de branche de personeelstekorten op de luchthaven verkleinen.

    https://www.verzekeringsnieuws.nl/artikel/107282-reisbureaus-willen-hun-personeel-op-schiphol-laten-werken-tijdens-zomermaanden,

    Staking van luchtverkeersleiding, piloten of bagageafhandelaars komt helaas steeds vaker voor. Wanneer dit gebeurt kan dit grote gevolgen hebben voor passagiers.

    https://www.euclaim.nl/vlucht-problemen/staking,

    Hoeveel medewerkers crimineel actief zijn, is niet bekend. Wel zijn de onderzoekers ervan overtuigd dat het gaat om 'uiteenlopende functies, processen en locaties'. Deze werknemers, zoals bijvoorbeeld schoonmakers, bagageafhandelaars en onderhoudspersoneel, worden geronseld door criminelen en soms geïntimideerd.

    https://www.nt.nl/luchthavens/2020/05/21/schiphol-kwetsbaar-voor-infiltraties-door-drugscriminelen/,

    voorafgegaan door als


    • als bagageafhandelaar werken
    • als bagageafhandelaar werkzaam zijn

    Belanghebbende, X, werkt als bagageafhandelaar op Schiphol.

    https://www.taxlive.nl/nl/documenten/vn-vandaag/navorderingsaanslagen-voor-coca%C3%AFne-smokkelende-bagageafhandelaar-zijn-correct/,

    Op dit moment is Koster [...] werkzaam als bagageafhandelaar op Schiphol. Maar hij was ook al vorkheftuckchauffeur bij diverse bedrijven, werkte bij de stadsreiniging of als postbode.

    Provinciale Zeeuwse Courant,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    bagageafhandelaar 2.0

    (transport, verkeer en reizen; neologisme)

    bedrijf dat gespecialiseerd is in het afhandelen, verwerken van bagage op een luchthaven

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0: 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een bagageafhandelaar…

    is een bedrijf

    • [Plaats] is actief op een luchthaven
    • [Aantal of hoeveelheid] is een van de bedrijven die op een luchthaven de bagage verwerkt
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een zelfstandig bedrijf dat vaak wordt ingehuurd door een luchthaven of luchtvaartmaatschappij
    • [Activiteit of handeling] verwerkt bagage

    Algemene voorbeelden


    Bij Menzies Aviation werken ongeveer 550 mensen. De bagageafhandelaar kiest voor de laatste vrijdag in de meivakantie om te staken, omdat veel vakantiegangers dan terug worden verwacht.

    https://www.parool.nl/nieuws/bagageafhandelaar-schiphol-gaat-staken~b31f1963/,

    De concurrentiestrijd die wordt gevoerd door de luchtvaartmaatschappijen zet een enorme druk op het personeel. Niet enkel bij hun eigen werknemers, maar ook bij de bagageafhandelaars, catering en schoonmaakbedrijven. Bagageafhandelaars maken massaal gebruik van interim-, tijdelijke en deeltijdse contracten om snel in te spelen op de eisen van luchtvaartmaatschappijen.

    https://www.solidair.org/artikels/passagiers-en-personeel-binden-strijd-aan-met-ryanair,

    Bagageafhandelaren op Schiphol merken dat het druk is op de luchthaven en dat het dus kan voorkomen dat reizigers langer dan gebruikelijk op hun bagage moeten wachten.

    https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20220608_43270969?utm_source=google&utm_medium=organic,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • (de) Franse bagageafhandelaar
    • de failliete bagageafhandelaar
    • de nieuwe bagageafhandelaar
    • onafhankelijke bagageafhandelaars

    Franse bagageafhandelaar Alyzia SAS vervangt failliete Swissport voor zes maanden. Het Franse bedrijf Alyzia SAS krijgt een licentie van zes maanden voor bagage- en platformafhandeling op Brussels Airport, in afwachting van de normale selectieprocedure voor een nieuwe afhandelaar ter vervanging van het failliete Swissport Belgium.

    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/06/19/franse-bagageafhandelaar-alyzia-sas-vervangt-failliete-swissport/,

    Er komt geen doorstart bij de failliete bagageafhandelaar Swissport op Brussels Airport. Dat hebben de curatoren meegedeeld aan de vakbonden. Alle personeelsleden staan op straat, het gaat om zo'n 1.500 jobs.

    https://www.gva.be/cnt/dmf20200610_04987183,

    Fons vertelt met tranen in de ogen dat hij al twintig jaar op de luchthaven werkt. Hij is een geschoolde arbeider en coördineert het laden en lossen aan het vliegtuig. De competenties die hij bij het failliet gegane Swissport verworven heeft, zijn niets meer waard. Hij moet bij de nieuwe bagageafhandelaar Alyzia opnieuw alle opleidingen volgen en van nul beginnen.

    https://www.pvda.be/onmenselijke_werkomstandigheden_bij_nieuwe_bagageafhandelaar_alyzia_op_zaventemonmenselijke_werkomstandigheden_bij_nieuwe_bagageafhandelaar_alyzia_op_zaventem,

    Inbound Allocation, of de toewijzing van bagage aan de bagagebanden, werd tot nu toe beheerd door 2 onafhankelijke bagageafhandelaars op Brussels Airport. Dat zorgde ervoor dat de verdeling van de bagagebanden minder op elkaar afgestemd werd en dat het hele proces soms minder vlot verliep.

    https://www.brusselsairport.be/nl/airport-operations/operations/airport-operations-plan/aop/faster-baggage-access,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: op

    • bagageafhandelaars op Brussels Airport
    • bagageafhandelaars op Schiphol

    Swissport Belgium en Aviapartner Belgium, de twee bagageafhandelaars op Brussels Airport, zijn er vorig jaar niet in geslaagd winst te maken. Net als in 2017 leden ze beide verlies op de afhandeling van passagiersvluchten in Zaventem.

    https://www.demorgen.be/nieuws/bagageafhandelaar-op-zaventem-voor-de-winst-moet-je-het-niet-doen~b2a1a97f/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F,

    Vakbond FNV Luchtvaart heeft een akkoord bereikt met twee van de drie bagageafhandelaars op Schiphol over een nieuwe cao.

    https://www.ad.nl/amsterdam/cao-akkoord-met-deel-van-bagageafhandelaars~a58c3da1/,

    in voorzetselgroep


    • chaos bij bagageafhandelaar
    • een staking bij bagageafhandelaars

    Zorgen bij Transavia over chaos bij bagageafhandelaar. Personeel van Transavia maakt zich grote zorgen over de chaos op Schiphol die veroorzaakt wordt door het nieuwe afhandelingsbedrijf Viggo. Dat schrijft vakbond FNV namens haar leden in een brandbrief aan de directie.

    https://nos.nl/artikel/2395052-zorgen-bij-transavia-over-chaos-bij-bagageafhandelaar,

    De Brusselse luchthaven Zaventem roept reizigers op maandag niet te komen en hun vlucht om te boeken. Door een staking bij beveiligingsbedrijf G4S en verschillende bagageafhandelaars wordt chaos verwacht op het vliegveld.

    https://www.telegraaf.nl/financieel/1555175330/luchthaven-brussel-roept-reizigers-op-weg-te-blijven-om-staking,

    • uitbesteden aan een (andere) bagageafhandelaar

    Een paar dagen voor de drukste dag van het jaar op Schiphol liet KLM in een mail aan het personeel weten dat een deel van het werk zou worden uitbesteed aan een andere bagageafhandelaar. Die zet bleek olie op het vuur te zijn.

    https://www.nu.nl/economie/6197057/vakbonden-geven-klm-directie-de-schuld-van-chaos-door-staking-schiphol.html,

    • communicatie met bagageafhandelaars

    Reizigers blijven door de personeelsproblemen op Schiphol hun vlucht missen en koffers blijven zoek raken. Passagiers klagen ondertussen over de beroerde communicatie met luchtvaartmaatschappijen en bagageafhandelaars.

    https://www.parool.nl/nederland/koffer-komt-sowieso-aan-op-eindbestemming-ook-als-de-vakantieganger-al-lang-weer-thuis-is~b309da6b/,

    • Het personeel van bagageafhandelaar Aviapartner

    Het personeel van bagageafhandelaar Aviapartner legde vanmorgen spontaan het werk neer. Sinds 8.45 uur zouden de werknemers het werk hervat hebben. De hinder bleef beperkt.

    https://www.standaard.be/cnt/dmf20220602_92037505,

    met telwoord ervoor


    • twee bagageafhandelaars
    • acht bagageafhandelaars
    • twee van de drie bagageafhandelaars
    • een derde bagageafhandelaar

    Swissport Belgium en Aviapartner Belgium, de twee bagageafhandelaars op Brussels Airport, zijn er vorig jaar niet in geslaagd winst te maken. Net als in 2017 leden ze beide verlies op de afhandeling van passagiersvluchten in Zaventem.

    https://www.demorgen.be/nieuws/bagageafhandelaar-op-zaventem-voor-de-winst-moet-je-het-niet-doen~b2a1a97f/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F,

    Hoe groot de problemen bij de bagageafhandeling momenteel zijn is lastig in te schatten. Veel van de acht bagageafhandelaars reageren niet op vragen of ontkennen dat er überhaupt problemen zijn. "Wij hebben een achterstand van ongeveer duizend koffers," stelt Swissport, één van de afhandelaars die wel netjes reageert.

    https://www.parool.nl/nederland/koffer-komt-sowieso-aan-op-eindbestemming-ook-als-de-vakantieganger-al-lang-weer-thuis-is~b309da6b/,

    Vakbond FNV Luchtvaart heeft een akkoord bereikt met twee van de drie bagageafhandelaars op Schiphol over een nieuwe cao. Menzies Aviation en Swissport Handling stemden daarbij ook in met de afspraak dat per 1 januari 2020 sprake zal zijn van een sector-cao, waarmee de concurrentie op arbeidsvoorwaarden volgens de bond een halt wordt toegeroepen. De derde afhandelaar, Aviapartner, zette zijn handtekening niet onder het akkoord, omdat onderhandelaars geen mandaat zouden hebben gehad.

    https://www.ad.nl/amsterdam/cao-akkoord-met-deel-van-bagageafhandelaars~a58c3da1/,

    De staking bij Aviapartner duurt mogelijk nog tot morgenvroeg. Zelfs met een nachtelijk akkoord, kan het werk vandaag niet worden hervat. Transporteconoom Eddy Van de Voorde (UAntwerpen) stelt voor om een derde bagageafhandelaar naar Zaventem te halen.

    https://medialibrary.uantwerpen.be/oldcontent/container2629/files/Media%20website/2018/20181030_Gazet-van-Antwerpen_p-0_Staking-op-luchthaven-gaat-zesde-dag-in-Haal-derde-bagageafhandelaa.pdf,

    met onbepaald voornaamwoord


    • verschillende bagageafhandelaars

    De Brusselse luchthaven Zaventem roept reizigers op maandag niet te komen en hun vlucht om te boeken. Door een staking bij beveiligingsbedrijf G4S en verschillende bagageafhandelaars wordt chaos verwacht op het vliegveld.

    https://www.telegraaf.nl/financieel/1555175330/luchthaven-brussel-roept-reizigers-op-weg-te-blijven-om-staking,

    met eigennaam


    • bagageafhandelaar Alyzia
    • bagageafhandelaar Aviapartner
    • bagageafhandelaar Swissport

    Fons vertelt met tranen in de ogen dat hij al twintig jaar op de luchthaven werkt. Hij is een geschoolde arbeider en coördineert het laden en lossen aan het vliegtuig. De competenties die hij bij het failliet gegane Swissport verworven heeft, zijn niets meer waard. Hij moet bij de nieuwe bagageafhandelaar Alyzia opnieuw alle opleidingen volgen en van nul beginnen.

    https://www.pvda.be/onmenselijke_werkomstandigheden_bij_nieuwe_bagageafhandelaar_alyzia_op_zaventemonmenselijke_werkomstandigheden_bij_nieuwe_bagageafhandelaar_alyzia_op_zaventem,

    Op Brussels Airport heeft het personeel van bagageafhandelaar Aviapartner donderdagochtend een spontane actie gehouden. Volgens de werknemers kwam de directie verschillende beloftes niet na.

    https://www.hln.be/zaventem/spontane-actie-bij-bagageafhandelaar-aviapartner-voorbij-maar-als-beloftes-van-directie-niet-op-papier-gezet-en-nagekomen-worden-gaat-de-boel-opnieuw-plat~ad09063f/,

    In juni 2020 vroeg bagageafhandelaar Swissport het faillissement aan. De coronacrisis bracht het toen al noodlijdende en slecht beheerde bedrijf de doodsteek toe.

    https://www.pvda.be/onmenselijke_werkomstandigheden_bij_nieuwe_bagageafhandelaar_alyzia_op_zaventemonmenselijke_werkomstandigheden_bij_nieuwe_bagageafhandelaar_alyzia_op_zaventem,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • luchtvaartmaatschappijen en bagageafhandelaaars
    • luchthavenmaatschappij of bagageafhandelaar

    Reizigers blijven door de personeelsproblemen op Schiphol hun vlucht missen en koffers blijven zoek raken. Passagiers klagen ondertussen over de beroerde communicatie met luchtvaartmaatschappijen en bagageafhandelaars.

    https://www.parool.nl/nederland/koffer-komt-sowieso-aan-op-eindbestemming-ook-als-de-vakantieganger-al-lang-weer-thuis-is~b309da6b/,

    Uw luchtvaartmaatschappij of bagageafhandelaar zorgt voor het lokaliseren van uw bagage. Eenmaal gevonden en vrijgegeven, neemt VLS-EXPRESS contact met u op.

    https://nl.vls-express.be/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2005
    Bijzonderheden In de betekenis 'iemand die tot taak heeft op een luchthaven de bagage af te handelen, te verwerken' dateert het woord uit het laatste kwart van de twintigste eeuw.