bagagedrager


bagagedrager 1.0

afbeelding

Bron: Ralf Roletschek
( CC BY-SA 3.0 )

rek voor bagage op een fiets, bromfiets of ander voertuig

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bagagedrager…

is een rek; is een gebruiksvoorwerp; is een zaak

 • [Vorm] is rechthoekig van vorm
 • [Attribuut] kan voorzien zijn van snelbinders (bagagebanden) of een klem met een veer, waarmee de bagage op zijn plaats gehouden wordt
 • [Constructie] bestaat meestal uit lange, verticale buizen in de lengte en korte, dwars daarop liggende buizen in de breedte
 • [Materiaal] is van metaal gemaakt, bv. aluminium of staal
 • [Functie] dient voor het vervoer van bagage op een fiets, bromfiets of ander voertuig, maar in de praktijk ook vaak voor het vervoer van een persoon als passagier
 • [Positie] is normaliter gemonteerd achter het zadel en boven het achterwiel, maar kan bij bepaalde typen fietsen ook voor het stuur en boven het voorwiel geplaatst zijn

Algemene voorbeelden


Samenstelling van een fiets. Verplichte onderdelen: frame, wielen, trappers, stuur, lichtsysteem, bel, zadel. Optionele onderdelen: spatborden, bagagedrager, pompje, bidonhouder.

http://www.swi.psy.uva.nl/CIM/2001-2002/opdrachten/fietsenfabriek.html

Vroeger werd de bagagedrager uitsluitend uit functionaliteit ontworpen teneinde bagage op de fiets te kunnen meenemen. Vandaag de dag is dit natuurlijk nog steeds zo, maar tegenwoordig vormt de drager steeds meer een eenheid met de fiets zelf en worden deze producten in veel gevallen speciaal ontworpen voor toepassing op bepaalde modellen. Naast stalen uitvoeringen zijn er veel soorten lichtgewicht dragers van aluminium. Voor de vakantiefietsers bestaan er diverse dragers voor montage aan de voorzijde van de fiets. Daarnaast zijn er de zogenaamde attaché-dragers om kantoorkoffertjes eenvoudig te kunnen meevoeren.

http://www.fietsrai.nl/kennisbank/

Vaak kan je zelf bepalen in welke mate je de fiets laat afmonteren met allerlei attributen zoals bagagedragers.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


 • bezwijken (onder)

Omdat zojuist zijn bagagedrager onder haar vedergewicht is bezweken, zit ze nu voor hem op de stang, als was ze zijn lentebruid, zijn nu o zo vrolijke dochter.

Een soort Engeland, Robert Anker,

als object bij een werkwoord


 • een bagagedrager hebben
 • de bagagedrager loslaten
 • zijn bagagedrager vastgrijpen

Onze voorzanger had een kruidenierszaak en de bestellingen bezorgde hij met een fiets die voorop een grote bagagedrager had.

https://www.jaapfijnvandraat.nl/index.php?page=artikel&id=302

Voor zover de fiets een bagagedrager had was er een broodtrommel op gebonden, met de brede elastieken van weckflessen omwikkeld. Grote broodtrommels met 'pillen' van boterhammen erin, die een avond daarvoor al gesneden en gesmeerd werden.

https://www.derijnpost.nl/lokaal/column/716249/klompenriempje,

Bijna aan de overkant hoorde ik een goederentrein achter ons naderen. Ik liet onmiddellijk de bagagedrager van de puch los en rende voor Thjum uit. 'Thjum, rennen! Laat dat ding nou schieten, man!' Maar hij bleef zijn brommer die laatste meters meesleuren. Hij redde het op het nippertje.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

Ze greep zijn bagagedrager en trok zijn fiets zo fel terug dat hij maar net zijn evenwicht kon bewaren.

't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

met adjectief ervoor


 • aluminium bagagedragers
 • stalen bagagedragers

Monteer géén kinderzitjes op aluminium bagagedragers.

http://www.gazelle.nl/HTML/info/afstelonderh.htm

Alle maatbouwers bieden lichtgewicht stalen bagagedragers, Vittorio van eigen merk, de rest van Tubus.

http://www.fietsersbond.nl/,

 • een grote bagagedrager
 • een stevige bagagedrager

Onze voorzanger had een kruidenierszaak en de bestellingen bezorgde hij met een fiets die voorop een grote bagagedrager had.

https://www.jaapfijnvandraat.nl/index.php?page=artikel&id=302

De trekkingfietsen zijn meestal aangepaste hybrides. De fietsen zijn uitgerust om langere trips te maken.Volgens haar moet een goede fiets onderhoudsvriendelijk zijn, goede remmen hebben, een stevige bagagedrager en een halogeenlamp, die bij stilstand ook licht geeft.

Meppeler Courant,

Zo beschikken ze ondermeer over een stevige bagagedrager, een aangepast stuur en een comfortabel zadel.

http://www.defietser.be/

met adjectivisch voltooid deelwoord


 • die wiebelende bagagedrager

Hij zat nog gewoon op die wiebelende bagagedrager. Hij voelde de heupen van zijn moeder bewegen onder zijn handen.

Opwaaiende zomerjurken, Oek de Jong,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: met

 • de bagagedragers met de boterhamtrommels

De mensen bleven staan zoals ze op de pont gekomen waren, de gezichten naar het zuiden, de bagagedragers met de boterhamtrommels aan de noordkant.

De meidenziekte, Tom Pauka,

Voorzetsel: van

 • de, een bagagedrager van een bakfiets
 • de, een bagagedrager van een fiets
 • de, een bagagedrager van je fiets
 • de, een bagagedrager van mijn fiets
 • de, een bagagedrager van zijn fiets
 • de, een bagagedrager van zijn dienstfiets
 • de, een bagagedrager van een meisjesfiets
 • de, een bagagedrager van de Puch

Vanuit veiligheidsoogpunt raden wij het af om kinderzitjes te monteren op de bagagedrager van een bakfiets. De bagagedragers hebben een maximum draagvermogen en zijn daarom niet sterk genoeg om met name oudere kindjes te vervoeren.

https://www.babboe.be/nl/klantendienst/kun-je-een-kinderzitje-bevestigen-op-de-bagagedrager-van-een-bakfiets/,

Bijna aan de overkant hoorde ik een goederentrein achter ons naderen. Ik liet onmiddellijk de bagagedrager van de puch los en rende voor Thjum uit. 'Thjum, rennen! Laat dat ding nou schieten, man!' Maar hij bleef zijn brommer die laatste meters meesleuren. Hij redde het op het nippertje.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

Het wereldwijde rariteitenkabinet van wat ons nog rest van de dodo biedt een droevige aanblik. Een groezelige schedel en borstbeen hier, een vergeelde boven- en ondersnavel daar, wat los botmateriaal, een al of niet foutief gemonteerd skelet, bruin als chocolade. Bittere chocolade. Alles bij elkaar niet veel meer dan een paar city-bags met dorrig gebeente. We hebben zo onbedaarlijk huisgehouden dat je de verzamelde brokstukken gemakkelijk achter op de bagagedrager van een fiets af zou kunnen voeren.

NRC,

Als het regende, zat je in de fietsenstalling op de bagagedrager van je fiets.

Reformatorisch Dagblad,

Toen ik op het bruggetje over de Kleine Wilboerebeek naar de tjiftjaf stond te luisteren, kwam er eensklaps vanuit het riet een klein vogeltje op me toegevlogen... om neer te strijken op de bagagedrager van mijn fiets.

De Standaard,

De vriendinnen - paardestaarten en petticoats - vragen of ze meegaat naar het De Miranda-bad en het aardige schoolvriendje biedt haar de bagagedrager van zijn gloednieuwe Fongers-fiets aan.

NRC,

Op de bagagedrager van zijn dienstfiets bevond zich een klein roodaangelopen heertje met een snor.

De familie Kneupma, Remco Campert,

'Wat gebeurt daar?' vroeg Anton, 'toch niet weer verliefd?' 'Ach,' zei ik, 'je weet wat mijn echtgenote altijd zegt, als hij maar de bagagedrager van een meisjesfiets ziet, heeft hij het al te pakken.'

Ongewenste zeereis, Maarten 't Hart,

in voorzetselgroep


 • aan de bagagedrager
 • aan zijn bagagedrager
 • aan beide zijden van de bagagedrager
 • aan weerzijden van de bagagedrager

Verlichting. Een kinderfiets moet goede en degelijke onderdelen hebben. Wettelijk verplicht zijn een achterreflector, wielreflectoren en pedaalreflectoren. Om de zichtbaarheid te verbeteren is een voorreflector en fietsvlaggetje aan de bagagedrager aan te bevelen.

http://www.fietsersbond.nl/,

Tot lijfelijk contact komt het pas als Schaftenaar per fiets, de dokterskoffer hangend aan de bagagedrager, zijn dagelijkse ronde maakt.

NRC,

Hij reed op een zware, zwart gemoffelde fiets met leren tassen aan beide zijden van de bagagedrager.

Het geheim van Eberwein, Boudewijn Büch,

Ik [...] fietste met Sjef achterop, zijn lange benen aan weerszijden van de bagagedrager bungelend, naar het opvangcentrum.

De heiligen zijn dood, René Stoute,

 • aan de bagagedrager bevestigen
 • aan de bagagedrager wapperen

Met een speciaal ontworpen koppelstuk wordt de aanhanger of fietskar bevestigd aan de bagagedrager of aan de bovenkant van de staande zitbuis of zadelpan van de fiets.

http://www.fietsrai.nl/kennisbank/

Het zitje was van zacht rood leder, twee handremmen zaten eraan en aan de bagagedrager wapperde een zijden vlaggetje met gouden letters erop.

De lange geboorte, Lut Ureel,

( Vaak gespeld als achterop, wat formeel als incorrect wordt beschouwd.)
 • achter op de bagagedrager
 • achter op mijn bagagedrager

Heb je nog een iets oudere zoon of dochter die in een fietsstoeltje past, bekijk dan ons ruime assortiment met fietsstoeltjes voor achter op de bagagedrager.

https://www.123bikeparts.nl/fiets-accessoires/fietsstoeltjes/voorzitjes/,

Met lood in mijn schoenen liep ik iedere morgen de twee-en-halve kilometer naar school. Behalve in de winter, want dan verlangde ik naar de kachel in het warme schoollokaal, wandelde ik snel naar school, kreeg soms een lift achterop de bagagedrager van een kennis, terwijl de vrieskou in mijn blote benen beet.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

Kinderzitjes achterop de bagagedrager. Afgezien van een eventueel afwijkend rijgedrag is het vervoer van uw kleine passagier achterop in een deugdelijk en goedgekeurd kinderzitje de enige veilige manier. Zorg dat voetcontact met de wielen wordt voorkomen. Houd er rekening mee dat jasbeschermers niet de gehele bovenhelft van het achterwiel bedekken.

http://www.gazelle.nl/HTML/info/afstelonderh.htm

Door al mijn aandacht toe te spitsen op het omgooien van mijn voorwiel probeerde ik hardnekkig het rapport te vergeten dat achterop mijn bagagedrager in mijn schooltas zat, maar de drieën en vieren bleven zich in fotografische helderheid manifesteren.

De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

 • achter op de bagagedrager binden
 • achter op mijn bagagedrager binden
 • achter op de bagagedrager plaatsen
 • achter op de bagagedrager zitten

Wanneer ik de kans schoon zag vulde ik die brave produkten van Gelderse bloemsierkunst dan ook aan met onder andere materiaal dat er van de kerstdagen was overgebleven voor ik het geheel in knisperend vetvrij papier rolde en in een doos achterop de bagagedrager bond.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

Ik at een paar boterhammen van het stapeltje dat ik in een handdoek achterop mijn bagagedrager had gebonden.

Het schot, Hilbert Kuik,

De Steco Buggy-Mee zit vrij ver aan de achterkant van de bagagedrager, waardoor er bij de meeste fietsen voldoende ruimte overblijft om een fietsstoeltje achter op de bagagedrager te plaatsen.

https://www.beste-fietsstoeltje.nl/blog/buggy-op-fiets,

Het gewicht wat de bagagedrager moet kunnen dragen is erg belangrijk. Hou hierbij rekening met de volgende situaties; als je een kinderzitje op de fiets hebt, er regelmatig een volwassene achter op de bagagedrager zit, of je neemt regelmatig zware spullen mee.

https://nederlandersfietsen.nl/fiets-onderdelen/bagagedrager/,

Enkele mannen stonden vanaf een afstand toe te kijken, tegen de huizen geleund, of achterop de bagagedrager van hun fiets gezeten.

De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

 • met bagagedrager

Je hebt de kinderfiets die is afgeleid van de gewone stadsfiets, dus met spatborden, normale banden, verlichting, dichte kettingkast, bagagedrager en eventueel een versnellingsnaaf.

http://www.fietsersbond.nl/,

 • onder de bagagedrager

Het automatisch achterlicht heeft een geïntegreerde reflector en wordt onder de bagagedrager gemonteerd.

http://www.fietsersbond.nl/,

 • op de bagagedrager

Eindelijk gingen ze weg, vader op de fiets, moeder op de bagagedrager.

De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

De blauwe drinkkruik was een onmisbaar attribuut van ons vader. Ik zie hem nog naar het werk bij de Gemeente fietsen. Gekleed in een manchester broek en een blauw kieltje. Op zijn hoofd een alpinopetje en de drinkkruik onder de 'stieken' op de bagagedrager.

http://home.wanadoo.nl/delaat/colom.htm

 • op de bagagedrager bevestigen
 • op de bagagedrager binden
 • op de bagagedrager meenemen
 • op de bagagedrager meerijden
 • op de bagagedrager monteren
 • op de bagagerdager springen
 • op de bagagedrager vervoeren
 • op de bagagedrager zitten

Achterop zat mijn kleine zusje Mariëtte. In haar hemelsblauwe 'Spaanse' jurkje leek ze neergedaald van het uitspansel daarboven - waaraan ze elk moment weer kon worden prijsgegeven, want ze zat met een witleren tuigje vastgesnoerd in een stoeltje dat door middel van klemmen en springveren op de bagagedrager was bevestigd.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

'Haal ik die overstap in Dordrecht wel?' vroeg ze, terwijl ze haar tas op de bagagedrager bond, iets wat ze sinds haar schooltijd niet meer had gedaan.

Blauwbaard, Pauline Slot,

Op de bagagedrager waren vier koffers gebonden.

De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen, J.M.A. Biesheuvel,

Het meenemen van bagage op een bagagedrager is bij een vouwfiets lastiger dan bij een gewone fiets.

http://www.fietsersbond.nl/

Op de bagagedrager meerijden is heel gewoon in Nederland, terwijl dat in veel andere Europese landen verboden is.

https://books.google.nl/books?id=35tqDgAAQBAJ&pg=PT113&lpg=PT113&dq=%22op+de+bagagedrager+meerijden%22&source=bl&ots=4mNOlTAE-1&sig=ACfU3U3lbxjhIOlh-i9GTftw2jDtGjHJjw&hl=nl&sa=X&ved=2ahUKEwjJ8fThkJ75AhUTi_0HHf8ECN8Q6AF6BAgeEAM#v=onepage&q=%22op%20de%20bagagedrager%20meerijden%22&f=false,

Vanuit veiligheidsoogpunt raden wij het af om kinderzitjes te monteren op de bagagedrager van een bakfiets. De bagagedragers hebben een maximum draagvermogen en zijn daarom niet sterk genoeg om met name oudere kindjes te vervoeren.

https://www.babboe.be/nl/klantendienst/kun-je-een-kinderzitje-bevestigen-op-de-bagagedrager-van-een-bakfiets/,

Ik holde een tijdje achter hem aan en sprong toen op de bagagedrager.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

Ze waren vaak zwaar, die bierdrinksters. de terugweg was ook zonder zo iemand al steil genoeg. Tegen Kerstmis had ik nog een hele mollige op de bagagedrager vervoerd. Trude... ik heb behalve haar gewicht zelfs haar naam onthouden.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

In de schaduw van een boom, voor ijssalon De Sico, zit een jongen op de bagagedrager van zijn fiets, met zijn armen op het zadel geleund.

Een soort Engeland, Robert Anker,

Als het regende, zat je in de fietsenstalling op de bagagedrager van je fiets.

Reformatorisch Dagblad,

 • over de bagagedrager

Kees zette het been dat hij over de bagagedrager wilde slingeren weer neer en keek om.

't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

Op zulke momenten besef je hoe miraculeus de coördinatiecapaciteit van de nuchtere mens is, die erin slaagt met het opstapbeen een opwaartse en met het andere been niet alleen een voorwaartse duw (voor het been zelf een beweging naar achter), maar ook een opheffende beweging over de bagagedrager en vervolgens een zijwaartse, trapperzoekende beweging te maken.

NRC,

 • de boutjes van de bagagedrager
 • de buizen van de bagagedrager
 • het gewicht van de bagagedrager
 • de linkerzijde van de bagagedrager
 • de montage van een bagagedrager

Gaan de vorkpoten met de vorkuitzetter moeilijk uit elkaar dan wil het wel eens helpen om de boutjes van de bagagedrager los te maken.

http://www.jankooij.nl/

U kunt fietsveiligheid extra vergroten met reflecterend tape op de buizen van de bagagedrager.

http://www.halfords.nl/

Naast de 'maat' van het kind bepaalt het toelaatbare gewicht van de bagagedrager of de kleine achter- of voorop kan plaatsnemen.

http://www.fietsrai.nl/kennisbank/

Als u met de kinderen gaat fietsen, vertel ze dan waar ze op moeten letten. Besef dat kinderen minder overzicht hebben door hun lagere positie. Die lage positie betekent ook dat kinderen minder goed gezien worden door bijv. automobilisten. Een remedie daartegen is de fel oranje autoverschrikker. Een hoge vlag die aan de linkerzijde van de bagagedrager wordt gemonteerd.

http://www.fort-zeekant-glacis.nl/infomagazine/info/135.html,

Voor de montage van een bagagedrager moet de vork zijn goedgekeurd door de fabrikant of de fietsfabrikant. Er mogen geen krimpverbindingen zijn.

https://www.hibike.nl/tubus-g-contour-expedition-front-voorwiel-bagagedrager-26-28-zwart-pfa637923a68eac814d22db32dd612f18#var_86650017

 • van mijn bagagedrager springen

Overdag heb ik er geen moeite mee, maar 's nachts als hij bij haar slaapt, vind ik het wel eens onuitstaanbaar. Misschien is ze dan wél aantrekkelijk voor hem. Waarom hebben ze anders zes kinderen. Je zult misschien denken: ze is nog maar net van m'n bagagedrager gesprongen met haar sandaaltjes en kijk nou eens.

Overspel, Mensje van Keulen,

met bezittelijk voornaamwoord


 • mijn bagagedrager
 • haar bagagedrager
 • zijn bagagedrager
 • hun bagagedragers

Ze bengelt in amazonezit op mijn bagagedrager.

Marie-Paule, Frank Deruyck,

In het spraakmakende doek "Het Gerucht", uit de tweede helft van de jaren dertig, waaraan Moesman zes jaar werkte, rijdt een op de rug gezien naakt op een fiets, met een viool op haar bagagedrager, door een overigens verlaten straat.

NRC,

Ooit zag ik met eigen ogen dat de postbode de post in de zakken van zijn jas propte en de brieventas aan zijn stuurstang en de "smokkelzakken" aan zijn bagagedrager vol plantgoed propte.

De Standaard,

Een groep landarbeiders die de stad in komen fietsen met enorme balen groente op hun bagagedragers zodat je van achteren alleen maar een rol samengeperst groensel ziet boven dat streepje luchtband.

De kus, Jan Wolkers,

met onbepaald voornaamwoord


 • geen bagagedrager

De terreinfiets Het verkeersreglement definieert een terreinfiets als een fiets met minstens twee derailleurs die vanaf het stuur bediend worden, wielen met een diameter van 65 cm (als de banden een doorsnede hebben van ten minste 318 mm), 70 cm (als de banden een doorsnede hebben van ten minste 312 mm), geen bagagedrager achteraan.

http://www.fietsvlaanderen.be/

voorafgegaan door naamvalsgenitief


Dimitri, bijna te zat om rechtop te blijven staan, had als vanzelfsprekend op Berends bagagedrager plaats genomen en zich het hele eind laten voeren: 'Ik rijd nog even met je mee, mag ik?'

De onderneming; Funs, of de mooiste dag van mijn leven; Nooit meer klagen, Christophe Vekeman,

met ander, nevengeschikt substantief


 • rekken voor uitlaten, trekhaken en bagagedragers

"Meneer Bos houdt erg bewust en disciplinair de hand aan de beperking van het assortiment", zegt Van den Broek. "Als we iets doen, willen we daar meteen heel goed in zijn. We zijn wel systematisch meer dingen gaan maken, rekken voor uitlaten, trekhaken en bagagedragers en zo. Maar dat komt ook omdat die produkten zo goed aansluiten bij de markt waar we voor werken."

De Standaard,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


bagagedrager 2.0

iemand die tot taak heeft de bagage van reizigers te dragen of te vervoeren of die zich aanbiedt dat te doen, vooral op een luchthaven; bagagekruier; kruier; ook: iemand die tot taak heeft tijdens een beklimming de bagage van de bergbeklimmers te dragen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bagagerdager…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] draagt bagage
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] doet zijn werk als beroep of biedt vrijwillig aan bagage te dragen

  Algemene voorbeelden


  Neem nooit meer dan 1 koffer mee per volwassene! Hoewel je op de meeste plaatsen een beroep kunt doen op bagagedragers of op een bagagekarretje, moet je trachten het aantal stuks te beperken. Je hebt immers ook nog elk een stuk handbagage te dragen.

  http://www.9maand.com/

  Veel vakantieoorden beschikken over hun eigen bagagedragers die uw bagage kunnen helpen mee te nemen vanaf de douane.

  https://www.tripadvisor.nl/Flights-g292019-Roatan_Bay_Islands-Cheap_Discount_Airfares.html,

  Zo'n vliegveld moet optimaal functioneren: Verkeerstoren, douane, incheckers, bagagedragers, [...], de bijbehorende horeca, en nog vele andere dingen. Allemaal t.b.v. snel even van de zon/sneeuw genieten. Is het ons dit waard?

  https://www.dumpert.nl/item/100018418_68031a48,

  Een taxirit naar het centrum van Kiev duurt 30-40 minuten. Let op: u wordt in en buiten de terminal aangeklampt door onofficiële taxichauffeurs en mensen die uw bagage willen dragen. Ga er niet op in. Vooral de bagagedragers staan erom bekend belachelijk hoge prijzen te vragen voor hun 'service'.

  https://www.airportdesk.nl/europa/oekraine/kiev/kiev-boryspil-international-airport/bereikbaarheid

  Combinatiemogelijkheden


  met ander, nevengeschikt substantief


  • een gids en bagagedragers

  Ook heeft Djoser meerdere rondreizen, waaronder rondreizen en wandelvakanties in Azië. Deze 21 daagse rondreis + 6 dagen trekking door de bergen van Nepal gaat onder begeleiding van een gids en bagagedragers.

  https://www.wandelvakantie-overzicht.nl/trekking/,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding