bagagekluis


bagagekluis 1.0

(transport, verkeer en reizen)

afsluitbare bergruimte, waarin bagage tijdelijk opgeborgen kan worden; kluis voor bagage

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bagagekluis…

is een kluis; is een bergruimte; is een ruimte

  • [Functie] dient om bagage tijdelijk op te slaan
  • [Plaats] bevindt zich op een station, op een luchthaven, op een busstation, bij een locatie voor een veerboot of in een speciaal daarvoor bestemd gebouw
  • [Tijd] is slechts tijdelijk en voor een korte periode te gebruiken
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kan doorgaasn tegen betaling gebruikt worden, maar is soms ook gratis
  • [Belanghebbende of begunstigde] is vooral bestemd voor reizigers

Hoofdsemagram: kluis


Algemene voorbeelden


Een dagje eropuit, maar geen zin om die zware tas mee te slepen? Bewaar je bagage gewoon op het station! Op en rond het station zijn bagagekluizen waar je makkelijk en veilig je spullen kunt opbergen.

https://www.ns.nl/reisinformatie/bagage/bagage-op-station.html,

Na een middaghap resten me zeven uur wachttijd vol te maken. Veel meer dan even heen en terug tot het centrum van Harwich zit er niet in, op voorwaarde dat ik mijn bagage kwijtraak. Een zoektocht naar bagagekluizen levert niets op. Wanneer ik bij iemand in uniform informeer waar ik mijn spullen kan achter laten, krijg ik een ontkennend antwoord. Het kan hier niet om veiligheidsredenen.

De Standaard,

Henk Visch plaatste een aquarium aan het begin van het perron, een exotisch aquarium, vol met felgekleurde sluierstaart-visjes, plastic orchideeën en speelgoedwrakjes. Bij de bagagekluizen liet hij een videomonitor installeren waarop Japans speelgoed op een lopende band aan het oog voorbijtrekt, en uit de prullebakken laat Visch lieflijke muziek opklinken.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • gesloten zijn

Van vrijdagavond tot en met maandag lopen op de Parijse stations 3500 treinen binnen of vertrekken van daar. Alle vuilnisbakken zijn er inmiddels weggehaald, net als in de metro, en de bagagekluizen zijn gesloten. De afgelopen dagen waren die op bevel van de minister van binnenlandse zaken allemaal opengemaakt. Dat alles om te voorkomen dat ergens een nieuwe bom geplaatst wordt.

Meppeler Courant,

als object bij een werkwoord


  • een bagagekluis huren
  • uw bagagekluis reserveren
  • bagagekluizen verhuren

Op de meeste stations kun je een bagagekluis huren. Gemakkelijk in gebruik en elektronisch beveiligd. [...]. Een bagagekluis huur je per 24 uur. Je betaalt vooraf voor de eerste 24 uur. Wil je je bagagekluis langer huren dan 24 uur, dan betaal je deze kosten achteraf bij het ophalen van je bagage. De maximale huurperiode is 72 uur.

http://demo.tovision-online.nl/bagagekluis/indexnew.html,

Reserveer uw bagagekluis bij Lockerpoint Damrak [...]. Lockerpoint verhuurt bagagekluizen op unieke locaties in Amsterdam. Maak gebruik van één van onze lockers zodat u bagagevrij de stad kunt verkennen. Wel zo ontspannen!

https://www.lockerpoint.nl/,

  • de bagagekluis openmaken
  • bagagekluizen openmaken

Hij loopt naar het station, kijkt om zich heen, gaat de hal binnen, kijkt nog eens, maakt dan de bagagekluis open waarin hij zijn tas bewaart.

Lisa's adem, Karel Glastra van Loon,

Van vrijdagavond tot en met maandag lopen op de Parijse stations 3500 treinen binnen of vertrekken van daar. Alle vuilnisbakken zijn er inmiddels weggehaald, net als in de metro, en de bagagekluizen zijn gesloten. De afgelopen dagen waren die op bevel van de minister van binnenlandse zaken allemaal opengemaakt. Dat alles om te voorkomen dat ergens een nieuwe bom geplaatst wordt.

Meppeler Courant,

met adjectief ervoor


  • (goed) betaalbare bagagekluizen
  • dure bagagekluizen
  • gratis bagagekluizen

'De meeste grote stations hebben (goed betaalbare) bagagekluizen, waar we dankbaar gebruik van maakten als we bijvoorbeeld vroeg uit ons appartement moesten en pas 's avonds in de trein stapten. Dan konden we nog een dag de stad in zonder bagage.'

https://www.voordewereldvanmorgen.nl/artikelen/op-vakantie-met-de-trein-met-deze-tips-wordt-het-een-succes,

Maar al met al is het best een duur uitje!!! Dure bagagekluizen, horeca, souvenirs enz... Ik weet dat menig dagje uit nogal duur is maar bij Plopsa vond ik het toch wel opvallend duurder dan andere parken!!! Maar ondanks dat toch heel veel plezier!!!

https://www.mama-life.nl/topic/lees/8094,

Daarnaast zijn er gratis kluisjes voor uw waardevolle spullen, gratis bagagekluizen en vervoersmogelijkheid van de vliegvelden van Fiumicino en Ciampino.

https://www.campeggievillaggi.it/nl/camping/beschrijving-internazionale-castelfusano/1-12543

met voorzetselgroep


Voorzetsel: op

  • een bagagekluis op de luchthaven
  • een bagagekluis op een, het station
  • de bagagekluis op het station Barcelona Nord

Kan ik mijn bagage (tijdelijk) opslaan in een bagagekluis op de luchthaven van Kaapstad?

https://kaapstadmagazine.nl/op-vakantie/cape-town-international-airport/120_22_19415,

Kan ik een bagagekluis op een station tussentijds openen?

https://www.startpagina.nl/v/vervoer/openbaar-vervoer/vraag/530492/bagagekluis-station-tussentijds-openen/,

"Neem straks dat koffertje mee. Daarin zit een half miljoen dollar in verschillende valuta waarmee je een aantal betalingen kunt opvangen. Zet het in een bagagekluis op het station. Neem om de drie dagen een andere kluis. Yasmin kan er elke keer uithalen wat ze nodig heeft. Zij weet hoe ze dat geld moet doorsluizen zonder dat jullie problemen krijgen."

Het Primus Inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

De bagagekluis op het station Barcelona Nord is een kluisjesfaciliteit. Op station Barcelona Nord kunt u tegen betaling uw bagage maximaal 24 uur opslaan.

https://www.barcelona-tourist-guide.com/nl/vervoer/bagage-opslag-barcelona.html,

in voorzetselgroep


  • in de, een bagagekluis bergen
  • in de, een bagagekluis deponeren
  • in de, een bagagekluis opbergen
  • in de, een bagagekluis opslaan
  • in de, een bagagekluis vinden
  • in de, een bagagekluis zetten
  • in de, een bagagekluis (opgesloten) zitten

Ik borg de tassen in een bagagekluis en ging met de sleutel op zak linea recta de stad in - zo'n haast was erbij om dronken te raken, nadat ik een weekend, enkel en alleen om mijn vader beschaamd te maken, de geheelonthouder had gespeeld.

De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

De ochtend daarop neem ik de tram naar Blankenberge, een rit van 2 uur, die ik onderbreek bij station Oostende om daar mijn koffer even in een bagagekluis te deponeren.

http://www.fransmensonides.nl/duinpolders1.html,

Omdat het hotel achter de veiligheidscontrole bleek te liggen werden we tegen gehouden door een veiligheidsfunctionaris die uitlegde dat onze koffers niet mee naar het hotel mochten, die moesten maar in een bagagekluis opbergen elders op Schiphol (tegen betaling).

https://www.tripadvisor.nl/ShowUserReviews-g1840814-d10772066-r582971645-Mercure_Hotel_Schiphol_Terminal-Schiphol_Haarlemmermeer_North_Holland_Province.html,

Kan ik mijn bagage (tijdelijk) opslaan in een bagagekluis op de luchthaven van Kaapstad?

https://kaapstadmagazine.nl/op-vakantie/cape-town-international-airport/120_22_19415,

Medewerkers van de afdeling veiligheid en service van de NS hebben vanmorgen op het station in Arnhem zakjes wiet gevonden in een bagagekluis.

https://www.gelderlander.nl/arnhem-e-o/zakjes-wiet-uit-bagagekluis-vernietigd~a5cb0be4/,

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol heeft woensdag een wel heel bizarre ontdekking gedaan. Op een plek waar een passagier normaal zijn bagage kan opslaan, bleek een jonge witte keeshond te zitten. [...]. De arme viervoeter zat al 36 uur in de bagagekluis opgesloten.

https://www.nu.nl/opmerkelijk/1243327/marechaussee-bevrijdt-hond-uit-bagagekluis.html,

  • de sleutel van de bagagekluis
  • het sleuteltje van de bagagekluis

De kopieën van zijn dagboek stopte hij, met de sleutel van de bagagekluis, in een enveloppe en legde die onder het schrijfblad van mijn bureau.

Het Primus Inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

Yasmin vroeg me of ik misschien een sleuteltje van een bagagekluis gevonden had, maar dat was niet zo.

Het Primus Inter Pares Project, Kasper van Zuilekom,

met substantief ervoor


  • type bagagekluizen

Er zijn 2 type bagagekluizen: Klein: 90 cm diep, 45 cm hoog en 40 cm breed. Groot: 90 cm diep, 60 cm hoog en 40 cm breed.

http://demo.tovision-online.nl/bagagekluis/indexnew.html,

met bezittelijk voornaamwoord


  • onze bagagekluis

Wij hebben ruimte voor bagage in onze winkel. Je kunt je koffers de hele dag laten staan. Prijzen gelden per dag en per koffer. [...]. Je hoeft de bagage nu niet meer mee te slepen of te rollen. In onze bagagekluis kunt u uw bagage, groot of klein, tegen een scherpe prijs opbergen. Zo kun je veel sneller door de stad reizen: je hebt meer tijdens om alles te doen wat je wilde voordat je vertrekt.

https://www.bunnybikesevilla.com/nl/opbergen/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen