bagatel


bagatel 1.0

zaak van onbenullig belang; futiliteit

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bagatel…

is een onstoffelijke zaak

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft een uiterst gering, futiel belang

  Algemene voorbeelden


  In het licht van wat u nu vertelt, lijkt een nachtelijke vlucht boven iemands huis slechts een onbenulligheid. Nu ga je wel erg kort door de bocht. Ten eerste is een verstoorde nachtrust allesbehalve een bagatel. Het is een kwestie van levensbelang. Onderzoek heeft het overvloedig aangetoond: een rat die je belet in slaap te vallen door haar op een vlot te zetten, gaat dood.

  http://www.kerknet.be/kerkenleven/klapstoel.html,

  Combinatiemogelijkheden


  in voorzetselgroep


  • om een bagatel
  • voor een bagatel

  Jozef en Miel Ytand bekeken mekaar aandachtig. Miel stelde vragen, rustig, wachtte tot Jozef uitgesproken was; toen het verhaal rond was, vloekte hij; Jozef kromp ineen. "En voor zo'n bagatel schópt die commissaris al die herrie! Godverdegodver!"

  Pagadders, Leo Geerts,

  • het gaat om een bagatel

  Tijdens hun drie ontmoetingen was hij er niet één keer in geslaagd de binnenzijde van zijn rubbertje vochtig te maken. Zelfs niet met condens. Maar hij rekende correct af. Dat had ze moeten weigeren. Ze had moeten zeggen dat hij de financiële kant van de zaak met señora Pili moest regelen. Ze keek echter op tegen de administratieve rompslomp, ze stelde het uit en uiteindelijk bedacht ze dat het toch maar om een bagatel ging.

  Na de siësta, Paul Koeck,

  • zich met bagatellen bezighouden

  Zeker nog niet genoeg dat [...] ik haar grillen inwillig, dat ik rij en op het verkeer moet letten. Dan zou ik mij nog met zulke bagatellen moeten bezighouden ook. Dat zij nu maar genoeg wisselt. Dat ik daar in dat restaurant niet met rode wangen zit.

  Gras, Clem Schouwenaars,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen