balletmeester


balletmeester 1.0

iemand die de praktische leiding heeft van een balletgezelschap

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een balletmeester…

is een persoon

  • [Organisatie of instelling] werkt bij een balletgezelschap
  • [Rang of hiërarchische positie] heeft de praktische leiding bij een balletgezelschap
  • [Activiteit of handeling] studeert balletstukken in, heeft de praktische leiding bij de repetities en de uitvoeringen en maakt ook zelf vaak choreografieën

    Algemene voorbeelden


    Tuggle, balletmeester van het Ballett Frankfurt, werkt hier al enige weken samen met zijn collega Katherine Bennetts aan de instudering van alle drie delen van de avondvullende choreografie Artifact.

    NRC,

    Boris de Leeuw heet hij, hij is 22 [...]. Van Manen koos hem uit voor de rol van Henny Jurriëns: "Hij lijkt op Henny. Talentvol, een avontuurlijke danser en een goede partner," zegt Van Manen later [...]. Boris de Leeuw is zichtbaar onder de indruk om, na een week repetities onder leiding van de balletmeester, te werken met Van Manen zelf.

    NRC,

    Na de weemoedige solo Wiegelied, waarmee balletmeester Norio Mamiya aan het begin van dit seizoen zijn eerste choreografische bijdrage aan het repertoire van Reflex leverde, is er nu een wat langer werk van zijn hand bij het gezelschap te zien.

    NRC,

    Sinds 1983 was zij balletmeester van het Australian Ballet.

    De Standaard,

    Een goede begeleider is een hele grote steun voor een balletmeester en draagt bij tot de muzikale vorming van de dansstudent.

    http://www.musicerendejeugd.be/37duToit.htm