bangalijst


bangalijst 1.0

((vooral) in Nederland; informeel; neologisme)

lijst met namen van meisjes en vrouwen erop die er een losse seksuele moraal op na zouden houden, vaak via internet verspreid

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bangalijst…

is een lijst

  • [Betrokkene] wordt vaak verspreid door jongens of mannen
  • [Medium] wordt vaak via internet verspreid
  • [Onstoffelijke inhoud] bevat namen van meisjes en vrouwen die er een losse seksuele moraal op na zouden houden
  • [Waardering] ligt onder vuur

Hoofdsemagram: lijst


Algemene voorbeelden


Een nieuw jongerenfenomeen duikt op: de bangalijst. Scholieren sturen lijsten aan elkaar door van een top tien met daarop meisjes die volgens hen de grootste sletten zijn. Regelmatig met een toevoeging over hoe makkelijk het meisje zou zijn ('doet het voor lipgloss') of wat ze doet ('stuurt naaktfoto's'). Meisjes die er op komen te staan balen hier flink van. Vaak hebben ze geen enkele aanleiding gegeven en is het lastig om van het stigma af te komen [...]. De bangalijsten (banga is slet in straattaal) worden onderling via mobieltjes maar ook via social media verspreid.

http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2012/03/balen-van-bangalijst,

Politiekorpsen roepen meisjes op aangifte te doen als ze op een bangalijst staan. Dat zijn lijsten met de namen van meisjes die makkelijk te vinden zouden zijn voor seks. Banga is straattaal voor slet. Verschillende korpsen hebben op Twitter een link geplaatst naar de jongerenwebsite van de politie. Daarop staat uitgelegd hoe meisjes aangifte kunnen doen. Volgens de politie is het verspreiden van een bangalijst smaad en laster, en dus strafbaar. Omroep Zeeland meldt dat tien tienermeisjes gisteren bij de politie in Middelburg een aanklacht hebben ingediend omdat ze op de "bangalijst Walcheren" staan. Deze lijst werd gisteren verspreid op het landelijke internetforum Mamjo. Op sociale media ging gisteren het gerucht dat in Pijnacker een meisje van 13 zelfmoord heeft gepleegd omdat ze op een bangalijst stond. Dat gerucht is door de politie niet bevestigd.

NOS Nieuws,

De politie roept meisjes op aangifte te doen als zij zichzelf terugvinden op een bangalijst, een lijst met namen van meisjes die gemakkelijk over te halen zouden zijn voor seks.

NRC,

Een bangalijst bevat namen van meisjes die eenvoudig voor seks zouden zijn te porren. Meerdere politiekorpsen riepen eind vorige week ouders en scholen op om aangifte te doen van deze lijsten.

Algemeen Dagblad,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2012
Bijzonderheden Genomineerd door Van Dale als Woord van het Jaar 2012. Het woord banga is een Surinaams woord voor 'slet' dat veel in jongerentaal in Nederland voorkomt.
Samenhangende woorden (betekenis) slutshamen; slutshaming