barbier


barbier 1.0

kapper die ook scheert en die vroeger soms ook chirurgische handelingen verrichtte

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een barbier…

is een persoon

  • [Tijd] is iemand met een zeer oud beroep
  • [Verloop] was in Nederland en België vrij ongebruikelijk en vervangen door de kapper, maar lijkt juist weer in opkomst te zijn
  • [Geslacht] is een man
  • [Activiteit of handeling] scheert mannen en knipt en verrichtte vroeger vanwege zijn goede messen soms ook chirurgische ingrepen
  • [Instrument] gebruikt een kwast, mes en scheerbekken
  • [Motief] oefent zijn functie uit voor zijn beroep
  • [Onderscheid of tegenstelling] scheert ook het baardhaar van mannen en is ouderwetser dan een kapper

Algemene voorbeelden


Toppunt van verwennerij bij het scheren is natuurlijk de behandeling door een capabele barbier. Vooral in de landen rond de Middellandse Zee is op dit gebied een hoog niveau bereikt: daar ondergaat de stoppelige klant geen behandeling maar is hij onderdeel van een vertroetelende en ontspannende voorstelling, waarna hij geheel verfrist met aangenaam tintelende, geheel uitgeschoren en licht bepoederde wangen met verende tred de winkel verlaat. Ik ben verscheidene malen in slaap gevallen tijdens scheerbeurten en een goede barbier beschouwt dat als een compliment.

NRC,

De opmerking van Mohammed Tantawi, sjeik van al-Azhar en een van de meest gerespecteerde autoriteiten in de islamitische wereld, geeft een nieuwe wending aan een oude discussie over de vrouwenbesnijdenis, die soms wordt uitgevoerd door barbiers met roestige, botte scheermesjes.

De Standaard,

Een baard laten staan is in opkomst; zelfs jongemannen laten tegenwoordig de wangen graag begroeien. Uiteraard blijft bijsnoeien nodig, vandaar dat herenkappers het scheermes weer tevoorschijn halen en de 'barbier', gespecialiseerd in scheren en knippen van snorren en baarden, terug is van weggeweest. Drie Haarlemse barbiers vertellen over hun vak en de trend.

http://www.haarlemsdagblad.nl/regionaal/haarlemeo/article26663503.ece/Barbiers-in-opkomst_,

Bij mij om de hoek stond lange tijd een beddenwinkel leeg. Nu is het een miniwarenhuis, waarin verschillende ondernemers samenwerken. En de barbier is terug. Dat vind ik nou leuk.

http://www.nhzaken.nl/widgets/892-nieuws/nieuws/994470-trendwatcher-des-vaderlands-adjiedj-bakas-waarschuwt-lsquo-het-gaat-beter-maar-niet-te-vroeg-juichen-over-economische-opbloei-rsquo,

Scène uit een thriller: ik lig bijna horizontaal in een vooroorlogse stoel in de kapperszaak onder HNY; mijn hals, kin en wangen zijn eerst ingevet en toen met een dikke kwast ingezeept, en een barbier houdt nu zijn in heet water verwarmde scheermes tegen mijn strot. Het is de eerste keer dat ik bij een kapper word geschoren.

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

Op de hoek aan de Sleutelbrug kon Pedro een barbier aan het werk zien. Hij had er zijn stalletje geplaatst en was zijn klanten aan het scheren. Een klant was gekomen om bloed getapt te worden en de barbier liet het in een bakje lopen: straks zou hij dit gaan uitgieten in de Bloedput.

http://users.pandora.be/dvdesign/brugge/geschiedenis/pedrodebayona/ 9Het%20felle%20leven%20der%20ambachten.html

Drie brieven, in 1944 verstuurd vanuit het Poolse arbeidskamp Dombrova, zijn 52 jaar later terechtgekomen bij hun bestemmeling, gewezen haarkapper René Pascal, intussen 76 jaar oud. De gepensioneerde kapper ontving de drie vergeelde brieven met foto's in een enkele briefomslag [...]. De barbier was in 1943 als arbeidskracht opgeëist en naar Duitsland gestuurd.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • inzepen
  • scheren

Op twaalf december (St. Lucia) wordt Ouwe Sunderklaas gevierd. Tegen de avond worden de mensen van de staart verdreven door streetfegers, angstwekkende figuren in pakken van jutezakken met kettingen en bezems. Onder de Texelse Sunderklazen vond men vroeger altijd een dokter, die met een geweldige nijptang rondliep als kiezentrekker; een barbier die iedereen inzeepte; de scharreljoden die ventten met dooie krabben en zeesterren; kooplui met weerboompjes en dierfiguren als bijvoorbeeld de beer.

http://www.stichtingtoverbal.nl/nl/artikelen/folklore/sundrums/

De goede barbiers scheren eerst altijd 'naar beneden' met de groei van de meeste haren mee, daarna zepen ze opnieuw in en scheren dan 'naar boven' of in ieder geval tegen de richting van de haargroei in, het 'uitscheren'.

NRC,

Zich door een barbier laten scheren is voor iedereen in dezelfde mate gunstig.

NRC,

met adjectief ervoor


  • chirurgische barbiers
  • een middeleeuwse barbier

Omdat veel dokters weigeren meisjes te besnijden, nemen de ouders hun toevlucht tot vroedvrouwen of zogenaamde chirurgische barbiers die niet bepaald hygiënisch te werk gaan.

De Standaard,

Er staat hier misschien geen achtbaan op het terrein, maar wij hebben een Romeins bad - en niet te vergeten een middeleeuwse barbier.

NRC,

met ander, nevengeschikt substantief


  • barbier en chirurgijn
  • chirurgijn en barbier

Joost van Veen wordt Romeins soldaat, René Driesen barbier en chirurgijn, "twee beroepen die in de Middeleeuwen dicht bij elkaar lagen."

NRC,

Later werd hij chirurgijn en barbier.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen