barnumreclame


barnumreclame 1.0

((vooral) in België)

reclame voor iets wat eigenlijk geen reclame verdient omdat het niet bijzonder of zelfs helemaal niet goed is; onterechte reclame; ook: reclame die met veel ophef gebracht wordt; overdreven reclame

Semagram


Barnumreclame…

is reclame

 • [Betrokkene] is genoemd naar de Amerikaanse artiest en zakenman P.T. Barnum die de kunst verstond om zaken die op zich niet heel revolutionair waren op een spectaculaire manier onder de aandacht te brengen
 • [Toepassingsgebied of bereik] betreft reclame voor iets dat eigenlijk geen reclame verdient omdat het niet bijzonder of zelfs helemaal niet goed is; onterechte reclame; betreft reclame die met veel ophef gebracht wordt; overdreven reclame

  Hoofdsemagram: reclame


  Algemene voorbeelden


  Tja ... een mooi voorbeeld van barnumreclame ... geen onomstotelijke leugens, maar logische dingen op een manier gebracht dat je denkt dat ze revolutionair zijn.

  http://www.webmastercity.nl/forum/viewtopic.php?f=4&t=38407,

  Wij schrijven wat volgt bij volle bewustzijn [...]: Het goddelijke monster is nog slechter dan FC De Kampioenen [...]. Wat wel tegen de borst stuit, is de barnumreclame die dat amateurtoneel heeft gekregen in de zelfverklaarde kwaliteitspers. Zeer correcte informatie aan de lezers alweer. In alle goeddenkende en vooral goedoverzichzelfdenkende bladen is Het goddelijke monster vooraf aangeprezen als was het door Luchino Visconti zelf gedraaid, en als hadden 's werelds beste schouwspelers om een auditie gesmeekt. We moesten, zo viel tussen de regels op te maken, kaarsen gaan branden voor het beeld van de Heilige Tom, uit dankbaarheid dat de VRT zijn trilogie had mógen verfilmen.

  http://www.knack.be/opinie/blogs/meulenaere/het-goddelijke-monster/opinie-1195119791521.htm,

  N-VA voert geen campagne. 'We zijn niet van plan mee in barnumreclames te stappen', weet Bart De Wever.

  https://www.standaard.be/cnt/r92fs3bt?&articlehash=81F5EF039A8C297D61503FD2D0BE57C2037356DA5B3924069791543C56E7C4D0FC51B1B6F7CBF92BD348D9CB1E593419627ECB663E3DB4A2536617998E862DC3,

  'Mei 1938. Te Zonhoven werd Degrelle met veel barnumreclame aangekondigd en met veel enthousiasme aanhoord.'

  http://www.epo.be/boekenportaal/extrainfo.php?id=9789064454462-D

  Gisteren hoorde ik iemand het woord weer gebruiken: "barnumreclame". Wist u dat P.T. Barnum niet alleen een circus maar ook een museum had en dat het in vlammen opging?

  http://www.erikdams.com/sites/default/files/damslog_2001-2002/2002-04.htm,

  Uw collega maakt "barnumreclame". Een collega-makelaar adverteert altijd met de slogan "beste makelaar van de streek". Mag dat wel [...]? In een advertentie noemt uw collega zich de beste van allemaal, de specialist in residentieel vastgoed, enz. Maar u heeft het daar moeilijk mee. Want juist van die collega heeft u geen hoge pet op.

  http://ondernemingsdatabank.indicator.be/makelaar/uw_collega_maakt_barnumreclame/VLTAVGAR_EU060702/related,

  Combinatiemogelijkheden


  met substantief ervoor


  • het begrip barnumreclame

  Hij bespeelt de media als een volleerd propagandaminister, ontdekt de lucratieve kruisbestuiving tussen zijn performances en zijn boeken [het ene doet het andere verkopen], en geeft in de aanloop van zijn twee laatste uitgaven een nieuwe definitie aan het begrip barnumreclame.

  Van GAFPA tot PRAVDA, Tony Meesdom,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • glamour en barnumreclame

  In de Verenigde Staten heeft een onafhankelijk onderzoek van de Food and Drug Administration de kappersproducten Redken aangewezen als de meest werkzame op het menselijk haar. Al 35 jaar op de markt, en nog altijd zonder noemenswaardige glamour en barnumreclame.

  De Standaard,