bedelbrief


bedelbrief 1.0

brief waarin om geld "gebedeld", geleurd wordt; brief waarmee een beroep gedaan wordt op de vrijgevigheid, liefdadigheid van personen of instellingen, al dan niet met het oog op ondersteuning van goede doelen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bedelbrief…

is een brief; is een geschrift

  • [Functie] heeft tot doel geld te verkrijgen van personen of instellingen, hetzij voor een goed doel, hetzij als hulp voor met name iemand die in financiële problemen verkeert

    Algemene voorbeelden


    Zeker is dat het verzamelen en doorsluizen van geldelijke middelen de hoofdbekommernis blijft van zowat alle organisaties die zich inzetten voor de Derde Wereld. Sommige halen dat geld op bij u thuis, andere sturen een bedelbrief mét arm kind op. Er zijn er die de schatkisten van allerlei overheden goed weten staan, maar sinds kort wordt ook de bedrijfswereld gemobiliseerd.

    http://www.wereldwijd.be/archief/ww307-30.htm,

    Eerst was er de collectebus, toen de bedelbrief met de giro-overschrijvingskaart en daarna de grootschalige televisieactie met telefonische overboekingen.

    de Volkskrant,

    Zij was bovenal in geld uitgeven en uitgaan geïnteresseerd, terwijl hij altijd maar bleef hopen op beterschap en intussen haar amusement en schulden betaalde. Zelfs haar familieleden stuurden hem bedelbrieven.

    De Standaard,

    En dan Bergkamp zelf. Wat voel je als je bedenkt dat je drieëndertig miljoen waard bent? Hoeveel rondjes moet je geven? Wat voor fooi geef je in een restaurant? Wat voor auto ga je rijden? Hoeveel bedelbrieven krijg je binnen?

    NRC,

    De schrijver Charles Warren bracht een bezoek aan Damiaan op het eiland en was zo onder de indruk van zijn verhaal en zijn werk, dat hij begon te schrijven over hem. Hierdoor werd de melaatse Damiaan en zijn Molokaï wereldberoemd en dat maakte zijn omgeving nog meer afgunstig. Bewust van zijn nieuwe status begon Damiaan zijn bedelbrieven te sturen naar de wereld.

    http://www.damiaanactie.be/jongeren/dammiss2.html

    Fondsenwervingsbrieven moeten in elk geval voldoende aansprekend nieuws bevatten waar de lezer daadwerkelijk in geïnteresseerd is. Er bestaat een flinke groep 'zwevende gevers', die puur op basis van indruk en inhoud van een brief al dan niet besluit om deze keer wel of niet te geven. Deze groep beslist net zo makkelijk dit kwartaal die giro uit die andere, meer aansprekende bedelbrief maar eens in te vullen.

    http://www.quo-communications.nl/frameset/publicaties.htm,

    Beeldproducent, art consultant, conceptontwikkelaar, zelfstandig vormgever, het dondert niet hoe je jezelf noemt, zolang de geur van verf en terpentijn maar niet opstijgt uit de aanbiedingsfolder, waarmee de moderne kunstenaar zijn bedrijfje op de markt tracht te profileren. Het zijn dezelfde mensen die tien jaar geleden nog uitbundige muurschilderingen maakten in de belangrijkste kraakbolwerken van Nederland, die nu wanhopig met hun bedelbrieven het bedrijfsleven aflopen op zoek naar een sponsor.

    NRC,

    In het ISG vond ik verschillende bedelbrieven, meestal gericht aan Henri Polak en aan Jan van Zutphen. Een brief is werkelijk hartverscheurend, namelijk die waarin hij Henri Polak om nog eens vijftig gulden vraagt met de belofte twee gulden per week terug te betalen, zodra er werk is.

    Grootvader Mozes, Max Pam,

    De hongerig naar een reddingsboei lonkende ICT-branche blijkt zichzelf door een ronkend boekvoorstel - in feite niets meer dan een in reclamejargon gestelde bedelbrief - het bos in te hebben gestuurd.

    Het Parool,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen