bedilzucht


bedilzucht 1.0

sterke neiging om allerlei zaken te bedillen; sterke neiging om zich met allerlei zaken te bemoeien en deze te willen regelen; bemoeizucht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Bedilzucht…

is een neiging

      Algemene voorbeelden


      Peter is een goed bedoelende maar bemoeizuchtige manager. Hij legt voortdurend alles uit aan zijn medewerkers, geeft hen supergedetailleerde instructies en controleert alles dat gecontroleerd kan worden. [...]. Al snel geven de medewerkers het op om nog met eigen initiatieven te komen. Het gevolg is dat Peter erover klaagt dat zijn medewerkers nooit eigen initiatieven nemen, dat hij alle beslissingen zelf moet nemen en dat hij daardoor voortdurend in tijdgebrek zit. Zijn medewerkers van hun kant klagen erover dat ze altijd gecorrigeerd worden en dat ze het beu zijn als kleine kinderen behandeld te worden. Productiviteit en efficiëntie, laat staan de creativiteit zal in dit soort omstandigheden niet welig tieren. Hoe kunnen we dit probleem oplossen? Het is nogal evident dat het niet erg efficiënt zal zijn om Peter te wijzen op zijn bedilzucht en hem dan te zeggen dat hij ermee moet ophouden.

      http://www.m-cc.nl/Cases.htm

      Het was een teken van de toenemende irritatie van een aantal regeringen over wat ze de 'bedilzucht' en 'regelneverij' van de Commissie noemden.

      Mijn jaren in Europa, Karel Van Miert,

      Het artikel van Van Dam heb ik bewaard omdat er bondig in verwoord wordt wat ik na vijf jaar in Afrika te hebben gewoond, ook heb geconcludeerd ten aanzien van onze idealistische bemoeizucht en bedilzucht: adequaat beleid kan niet via hulp worden afgedwongen.

      NRC,

      De afschaffing van de spellingkeuze (niet van de dubbelspelling, want de dubbelspelling van eenzelfde klank wordt door de afschaffing van de vernederlandste vormen juist opgelegd) is evenwel symptomatisch voor de weer toenemende bedilzucht van de overheid in alle domeinen van het dagelijks leven.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding