bedrijfseconoom


bedrijfseconoom 1.0

iemand die de hoogste academische graad in de bedrijfseconomie heeft behaald; iemand met de hoogste academische graad in de bedrijfseconomie; iemand die de vijfjarige universitaire studie bedrijfseconomie heeft afgerond; iemand met een master bedrijfseconomie; ook: titel van iemand die een universitaire studie in de bedrijfseconomie heeft afgerond; economisch bedrijfskundige

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bedrijfseconoom…

is een econoom; is een persoon

  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] richt zich op het economisch en organisatorisch gezond functioneren van een bedrijf
  • [Legitimiteit] heeft een studie bedrijfseconomie afgerond; heeft een universitaire graad in bedrijfseconomie

    Algemene voorbeelden


    De bedrijfseconoom in een organisatie is als de as van het wiel: zonder hem of haar draait het bedrijf niet.

    http://www.hanze.nl/opleidingen/economie_&_management/default.asp?body=IDV.asp

    Bedrijfseconomen dienen in hun beslissingen en adviezen met meer en meer nevenvoorwaarden rekening te houden. Het enorme aanbod aan financiële producten, de evoluties in financiële wetgeving, het streven naar een steeds meer ééngemaakt Europa vergemakkelijken de beslissing geenszins.

    http://www.tew.ua.ac.be/index.php?profiel=vao

    Combinatiemogelijkheden


    met koppelwerkwoord


    • zijn

    De ministerraad heeft gisteren ingestemd met het voorstel van minister Dijkstal (binnenlandse zaken) om met ingang van 1 februari A.H.C. Annink te benoemen tot directeur-generaal management en personeelsbeleid. Hij volgt H.A.P.M. Pont op. Annink (41) is bedrijfseconoom en momenteel plaatsvervangend directeur-generaal volksgezondheid van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • toekomstige bedrijfseconomen

    De toegepaste economische wetenschappen bereidt voor op een actieve en flexible vervulling van bedrijfskundige taken. De studenten moeten een inzicht verwerven in de verschillende functies die in een bedrijf zijn te onderscheiden zoals productie, logistiek, financiering, marketing, informatiebeleid, controle e.d. De toekomstige bedrijfseconomen dienen opgeleid te worden om de bedrijfsproblemen op een integratieve wijze aan te pakken. De optie technische bedrijfskunde besteedt tevens aandacht aan de wisselwerking tussen economie en techniek.

    http://www.agriholland.nl/nieuws/2001/09/24162.html,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • de gediplomeerde bedrijfseconoom

    G.N. heeft 250 sollicitaties op zijn palmares. De gediplomeerde bedrijfseconoom was marktonderzoeker in dezelfde onderneming waar ook Kübbeler zijn beroepsleven had doorgebracht, en voelt zich een beetje de klos van de politiek. Hij had erop gerekend op 55 met brugpensioen te kunnen gaan.

    De Standaard,

    met eigennaam


    • bedrijfseconoom Berentse
    • bedrijfseconoom Fransien Meijer

    De Nederlandse export van varkensvlees naar Japan steeg [...] van 60 ton in 1992 naar bijna 15.000 ton in 1999 (waarde 40 miljoen gulden). In NRC zegt bedrijfseconoom Berentse van de WAU dat de exportstijging opweegt tegen de te verwachten schade. Berentse: "Bij vaccinatie riskeer je ongeveer twee keer in de tien jaar een uitbraak, bij non-vaccinatie een keer in de tien jaar."

    http://www.agriholland.nl/nieuws/2001/09/24162.html,

    Bedrijfseconoom Fransien Meijer (29) is deze zomer klaar met de opleiding en bezig met haar zevende opdracht. Eerder werkte ze onder meer voor een fabrikant van eiersorteermachines, waar ze servicecontracten maakte en aan de man bracht.

    NRC,

    voorafgegaan door als


    • als bedrijfseconoom

    De bedrijfseconoom kan organiseren, (jaar)verslagen opstellen, begrotingen maken en controleren, informatiestromen optimaliseren en hij beheerst de goederen- en dienstenstromen. En, als bedrijfseconoom ben je de adviseur van het management, met name als het gaat om financieel-economische beslissingen.

    http://www.hanze.nl/opleidingen/economie_&_management/default.asp?body=IDV.asp

    "De Open Universiteit kan de omslag van een aanbod- naar een vraaggerichte instelling niet maken", zegt prof.dr. T. Groot, vice-decaan van de economische faculteit van de OU. "De instelling is te bureaucratisch en te centralistisch om haar mooie produkt in de markt te kunnen houden. Het doet mij een beetje denken aan de jaren zeventig: veel vergaderen en weinig beslissen." Groot werd vorig jaar door de OU als bedrijfseconoom ingeschakeld om naar verbeteringen te zoeken.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding