begripvol


begripvol 1.0

vol van begrip; veel begrip tonend; ook: getuigend van veel begrip

Algemene voorbeelden


De concertzaal wordt niet alleen gebruikt door de bewoners, maar biedt ook een podium aan jonge musici die ervaring op willen doen ten overstaan van een begripvol en ervaren publiek.

http://www.rosaspierhuis.nl/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=3&Itemid=6

Barbara den Uyl probeert op een integere manier de verhalen van deze mensen vast te leggen. Zijzelf treedt op als de begripvolle interviewster.

NRC,

Er waren twee ambulancebroeders. Een van begin dertig. En een ander van tegen de zestig. Je zou denken dat dat niet samengaat. Maar de oudere man was vakkundig en begripvol, en de jongere man onverwoestbaar opgewekt. Een perfecte combinatie.

Blauwbaard, Pauline Slot,

Praat erover met iemand die u vertrouwt. Geheimhouding maakt uw probleem zwaarder dan nodig is. De kans is groot dat de reactie die u krijgt veel begripvoller is dan u vooraf had verwacht.

http://www.eetprobleemdebaas.nl/Problemen-met-eten/Direct-aan-de-slag.aspx

Dan ben ik inderdaad niet op mijn begripvolst.

http://forum.fok.nl/topic/547141

Gehuld in wit jack met NS-logo toont Janneke van der Pol zich in de stoptrein naar Ede-Wageningen ook al van haar begripvolste zijde.

http://www.fnvov.nl/ovforum/index.php?topic=14341.0,

Tijdens haar pleidooi toonde Liekendael zich als een begripsvolle magistrate, die namens de hele magistratuur oog had voor het onnoemelijke leed van de families.

De Standaard,

Persoonlijk vinden we Oetoes Papilaja een vriendelijke autoriteit uitstralen die tijdens de wedstrijd tegen Donar een begin van een binnenbrandje, dat werd aangewakkerd door de Groningse Amerikaan Thomas, met een begripvolle kameraadschappelijkheid richting zijn betrokken medespeler vakkundig doofde.

Meppeler Courant,

Hoe is het mogelijk? Wat náár ook van die jongens! Zo hadden ze het nu ook weer niet bedoeld, de begripvolle liberalen en de verlichte pastoors, toen ze de homoseksuelen een stil hoekje in hun walhalla schonken.

Averechts, Gerrit Komrij,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een begripvolle glimlach
  • een begripvolle houding
  • een begripvolle knik

Een begripvolle houding naar de patiënt en familieleden is uiterst belangrijk als verpleegkundige.

http://www.deflor.be/getuigenis/els-de-keyser

Plotseling zag hij zichzelf: iemand die de rol speelde van stille, betrouwbare gespreksgenoot met zachte stem en hondstrouwe ogen en begripsvolle glimlach.

Zij kwamen uit het Oosten, Chris De Stoop,

Eén van de belangrijkste fundamenten om een gunstige evolutie bij deze kinderen te waarborgen is een positieve, begripsvolle en stimulerende houding.

http://www.u-stream.be/bekina/hvisie.html

Als 'gewone burger' had ik geen vervelende ervaringen met de belastingdienst gehad, dus ik luisterde met een begripvolle glimlach naar mijn nieuwe collega's en wapperde de klachten in gedachten vrolijk weg.

http://www.cnvzelfstandigen.nl/home/blog/archive/2010/06/article/gastblog-debbie-heijne-125.html

Een meisje van de organisatie legt een grijzende boswachter uit dat iemand gisteren met confetti heeft gestrooid, maar dat het echt wordt opgeruimd en zijn frons verandert in een begripvolle knik.

http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/43909582

  • een begripvol persoon

De wagenmenner is een zeer warm en begripvol persoon die coaching op een hele professionele en zorgvuldige wijze bedrijft.

http://www.dewagenmenner.nl/wie-we-bedienen/wat-relaties-zeggen/

met werkwoord


  • zich begripvol tonen

Adriaanse toonde zich na afloop opvallend begripvol. "De jongens hebben hun best gedaan, dus kan ik niet boos zijn", zei Adriaanse zondag na de wedstrijd tegen het ANP.

http://www.goal.com/nl/news/213/eredivisie/2011/10/02/2693188/adriaanse-niet-boos-wel-teleurgesteld

met bijwoord


  • niet begripvol
  • weinig begripvol

Als je kinderwens onvervuld blijft, kun je daar intens om rouwen. Kies je bewust voor een leven zonder kinderen, dan word je vaak geconfronteerd met een kritische of zelfs weinig begripvolle omgeving.

(onbekend)

De stroom reacties die ik verwacht zullen me in ieder geval helpen met een schifting te maken. Een schifting tussen vrienden en mensen waar ik iets mee kan en de mensen die voor mijn gekozen pad niet ruimdenkend en begripvol genoeg zijn.

http://www.amsterwitched.nl/

De reporter is weinig begripvol en heeft geen idee wat het is om eetverslaafd te zijn. Ze zegt tactloos 'je moet die troep laten staan'.

http://zaakenvrouw.nl/blog/19047/Verbijstering_door_documentaire_Zembla__Slank_in___n_dag__,

  • buitengewoon begripvol
  • erg begripvol
  • zeer begripvol

Hij heeft zijn "buitengewoon begripvolle gesprekspartners" gisteren schriftelijk laten weten dat 's lands oudste opinieweekblad nu liever gebruik maakt van de mogelijkheid zelfstandig voort te bestaan.

NRC,

'Het zal vast geen enkel probleem opleveren om voor beide de volle marktprijs vergoed te krijgen, meneer. Wildbeschermers zijn erg begripvol.' 'Denkt u dat ik hun bloedgeld zou aannemen?'

De wolvenlus, Nicholas Evans,

'De heren waren zeer begripvol,' zei de kleine slanke met een buiging.

De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

in voorzetselgroep


  • op een begripvolle wijze

Bepaalde spellingproblemen moeten worden opgelost op een begripsvolle wijze.

http://www.eges.nl/dyslexie/baatbvat.doc,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • aardig en begripvol
  • mild en begripvol
  • open en begripvol
  • ruimdenkend en begripvol
  • vriendelijk en begripvol

De stroom reacties die ik verwacht zullen me in ieder geval helpen met een schifting te maken. Een schifting tussen vrienden en mensen waar ik iets mee kan en de mensen die voor mijn gekozen pad niet ruimdenkend en begripvol genoeg zijn.

http://www.amsterwitched.nl/

Wie als regisseur of acteur een film heeft in het hoofdprogramma, hoeft niet bang te zijn voor kritische discussies; de rode loper wordt uitgelegd, iedereen is vriendelijk en begripsvol, en na afloop van het vragenuurtje komen de journalisten om een foto of een handtekening.

http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/1997/05/12/Med/inhoud.html,

Motown-baas Berry Gordy wordt nu eens beschreven als een muzikaal en zakelijk genie, een bovennatuurlijk aardige en begripvolle vaderfiguur en dan weer zonder uitleg als een slavendrijver, die eindeloos manipuleert en koeioneert.

NRC,

Hij verwacht dat op dier manier de veiligheid in onze grote steden beter kan worden gegarandeerd, omdat allochtone rijkswachters en politieagenten "de behoeften en vragen van hun respectieve gemeenschappen beter aanvoelen en interpreteren, waardoor het vertrouwen van deze groepen in een open en begripvolle politiedienst alleen maar kan toenemen".

De Standaard,

Ik vraag Naipaul of er verband is met de verzoenende toon van dit boek en die van zijn laatste reisboek, waarin hij een mild en begripvol beeld schetst van het hedendaagse India.

NRC,

Samen met het ganse schoolteam streef ik ernaar, ervoor te zorgen dat de kinderen degelijk voorbereid worden op latere studies en de steeds meer eisende maatschappij. Dit moet kunnen in een zo aangenaam mogelijke omgeving, begeleid door ruimdenkende en begripvolle leerkrachten.

http://users.pandora.be/bsgo.tervuren/bsgo.tervuren/index.htm

Ondanks alle verschrikkingen is de ondertoon van uw boek inderdaad merkwaardig mild en begripvol.

De Standaard,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


begripvol 2.0

op een manier die van veel begrip getuigt; op begripvolle wijze

Algemene voorbeelden


De kamer naast hem werd toen bewoond door een pas uit de gevangenis ontslagen boef, de boomlange Ward, die daar door een organisatie voor ex-gevangenen geplaatst was en door de studenten begripvol werd opgevangen.

Zij kwamen uit het Oosten, Chris De Stoop,

Zij brengen hun laatste jaren rustig in de volkstuin door, stelt Van der Klift spijtig, maar begripvol vast.

http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Communisme/nederland.html,

Onze begeleiders benadrukken positief gedrag terwijl ongewenst gedrag juist pedagogisch corrigerend maar begripvol zal worden benaderd.

http://www.stichtingbengels.nl/doelstellingen.html

Combinatiemogelijkheden


met bijwoord


  • heel begripvol

"De klanten weten het niet, maar de leiding en mijn directe collega waren op de hoogte. Ze namen het voor kennisgeving aan en ze gingen er heel begripvol mee om."

NRC,

Volgens haar reageren de mensen van het anti-discriminatie bureau 'heel begripvol' op het vervolgingsbeleid.

NRC,

Hij knikte heel begripvol toen ik zei dat opa en oma Minderhout nu even beter voor hem konden zorgen dan ik.

De passievrucht, Karel Glastra van Loon,

met werkwoord


  • iemand begripvol aankijken
  • begripvol knikken
  • begripvol luisteren
  • ergens begripvol mee omgaan
  • begripvol reageren
  • ergens begripvol op reageren
  • iets begripvol zeggen

Ik weet nog dat de vader van een vriendje aan mij vroeg wie van de Grote Drie nu eigenlijk de grootste was: Mulisch, Reve of Hermans. Ik kende ze alledrie niet, had nog nooit van ze gehoord en riep maar één van de drie namen. De man keek me begripvol aan, maakte een betekenisvol geluid en zei: 'interessante keuze'.

http://weblogs.nrc.nl/cultuurblog/2010/03/10/schrijvers-op-boekenbal-voelen-zich-jong-2/

Men kan bij ons terecht met alle vragen, maar ook als men alleen iemand nodig heeft die begripvol luistert.

http://www.freya.nl/

In een goed team wordt er begripsvol naar je geluisterd, maar word je ook uitgedaagd om aan jezelf te werken.

http://www.coaching-co.be/teambuilding.html

'Ik wil eerst nog even een paar keer op en neer lopen om de situatie beter in te kunnen schatten', legde ik mijn plotselinge aarzeling uit. 'De kat uit de boom kijken, hé?' vroeg Snake, glimlachte en knikte begripvol.

http://books.google.nl/books?id=IJ1J3FlJDQ0C&pg=PA531&lpg=PA531&dq=vroeg+Snake,+glimlachte+en+knikte+begripvol.&source=bl&ots=UIYfWB6lKk&sig=dTpQIapq5_QFG_ph-xPd0qiqSaI&hl=nl&ei=KwveTu6aJcOp-gb38e2kDQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CB0Q6AEwAA#v=onepage&q=vroeg%20Snake%2C%20glimlachte%20en%20knikte%20begripvol.&f=false

Door [...] begripvol te reageren is het mogelijk om het gedrag van de ander in de door u gewenste richting om te buigen.

http://www.managementboek.nl/monline/boekeninfo.asp?CODE=901349350097797x=1,

Tweede-Kamerleden van de twee grootste regeringspartijen PvdA en VVD hebben begripvol gereageerd op het initiatief.

de Volkskrant,

Het slachtoffer maakt een moeilijk moment door. Ga daar begripvol mee om.

http://www.seniorennet.nl/Pages/Nuttige_telefoonnummers/eerste-hulp-bloedingen-veruitwendige-bloeding.php

met ander, nevengeschikt adjectief


  • discreet en begripvol
  • tactvol en begripvol

Soms kunnen leerkrachten ook erg discreet en begripvol op financieel moeilijke situaties reageren, zodat kansarme kinderen zich niet keer op keer moeten schamen.

http://users.pandora.be/arseen.de.kesel/armondma.htm,

Door tactvol en begripvol te reageren is het mogelijk om het gedrag van de ander in de door u gewenste richting om te buigen.

http://www.managementboek.nl/monline/boekeninfo.asp?CODE=901349350097797x=1,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding