bekende


bekende 1.0

iemand die we (goed) kennen; iemand die ons bekend is; iemand die ons niet vreemd is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bekende…

is een persoon

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kennen we (goed); is ons bekend; is iemand die ons niet vreemd is

  Algemene voorbeelden


  Hij liep door de Leidsestraat, waar hij meestal wel een bekende zag lopen. Maar dit keer zag hij niemand. Hij liep door naar de American Bookshop in de Kalverstraat. Op alle verdiepingen neusde hij rond. Ook hier zag hij niemand die hij kende.

  Je moet niet denken dat ik altijd bij je blijf, Hans Münstermann,

  Ik vind tutoyeren onder familieleden, bekenden en collega's doodgewoon, maar als de winkeljuffrouw in de supermarkt 'je' tegen me zegt - 'Heb je een bonuskaart?' - stoort die aanspreekvorm me per definitie.

  Trouw,

  Hans Sachs was een loner. Hij had geen familie, geen bekenden en al helemaal geen vrouw.

  Berichten uit Maanzaad Stad, Abdelkader Benali,

  Het kwam vaak voor, in het jaar sinds mijn vertrek uit Nederland, dat ik op plaatsen waar ik nooit eerder was geweest mensen dacht te herkennen: collega's, schoolvriendinnen, tantes, minnaars. Vooral in grote steden, op drukke trottoirs, knikte ik soms in een reflex naar bekenden die bij nader inzien vreemden bleken.

  Zuiderkruis, Pauline Slot,

  Combinatiemogelijkheden


  als object bij een werkwoord


  • een bekende begroeten
  • een bekende tegenkomen
  • bekenden tegenkomen

  Ik houd me merendeels op in het centrum, sla zo hier en daar wat straten in en begroet een bekende die ik tegenkom. Hij ziet bleek en mager.

  Asfaltbloempje; De vrouw in de kamer; My beautiful demon; Natalja, Yorgos Dalman,

  Als Herman op de fiets een bekende tegenkomt, stapt hij af en knoopt een praatje aan.

  http://www.nvvs.nl/ci/miniserie2.htm

  Wanneer we door de drukke soeks lopen, worden we redelijk gerustgelaten door de verkopers. We gaan eten in een drijvend restaurant op de Nijl, waar we aan de tafel naast ons bekenden tegenkomen. Het zijn Frank en Brigitte, die we al leerden kennen bij aankomst in Egypte.

  http://users.telenet.be/tomtorfs/egypte/egypte.html,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: van

  • een bekende van Andrea
  • bekenden van de familie
  • bekenden van Sjef

  Net als bij de politie, blijven er bij de familie Luten erg veel vraagtekens staan. 'Denk alleen maar aan het feit dat er geen sporen van een vechtpartij zijn gevonden. Dan ga je er toch vanuit dat het een bekende van Andrea geweest is? Maar er is niemand die haar met een bekende heeft zien praten. En daarom blijft bij ons de vraag: hoe krijgt een onbekende haar zo gek om de Echtensedijk mee op te gaan.'

  Meppeler Courant,

  Het parket van Luik deelde gisternamiddag mee dat het Dominique Hawa terecht is. Het Zaïrese meisje werd gevonden bij bekenden van de familie en verkeert in goede gezondheid. Er was geen sprake van ontvoering.

  De Standaard,

  Sjef was een charmante kerel. Ik voelde me op m'n gemak in zijn buurt. Humoristisch ook, een áárdige kerel. Bekenden van Sjef die op hun beurt voor de dokter wachtten, groetten hem en knikten naar mij en een jongen kwam een praatje maken.

  De heiligen zijn dood, René Stoute,

  • een bekende van het slachtoffer

  Seksueel geweld is niet het werk van vieze oude mannetjes. De helft van de plegers is jonger dan 20 jaar. Ze komen uit alle sociale milieus. In 80 % van de gevallen is de dader een bekende van het slachtoffer.

  http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?actie=detail=308,

  • een bekende van haar
  • een bekende van mij
  • bekenden van elkaar
  • bekenden van hem

  Hij was zo verstandig niet te vragen wat er was gebeurd. Misschien had het iets te maken met de brief. Misschien was er een bekende van haar gestorven.

  De wolvenlus, Nicholas Evans,

  Onderweg passeerden we nog een boerderij waar een bekende van mij woonde.

  Meppeler Courant,

  Volgens de politie waren de man en vrouw uit Horn bekenden van elkaar.

  De Limburger,

  De bewoners zijn bekenden van hem en zeggen sinds april door hem lastig gevallen te worden. Eén van hen huurde enige tijd een kamer bij de man, maar verhuisde aan het begin van dit jaar naar de Kuyperstraat.

  Meppeler Courant,

  • bekenden van vroeger

  Onderweg was er een verwarmde partytent als rustpunt ingericht en daar bleek het gezellig. De tent fungeerde als ontmoetingspunt tussen veel deelnemers die vroeger in Ruinen woonden, nu met hun familie kerst vierden en veel bekenden van vroeger op de wandeling tegen kwamen.

  Meppeler Courant,

  "Nee, ik ben vandaag geen studievrienden tegengekomen, maar ik ben ook al 75 jaar. Op die leeftijd zijn veel mensen natuurlijk al zwak, ziek of overleden." Rob Punsely, alumnus Nederlands sinds 1989: "Vorig jaar vond ik het leuker, want toen kwam ik meer bekenden van vroeger tegen."

  http://ublad.warande.uu.nl/~ublad/ubladen/28/31/08unidag.html

  in voorzetselgroep


  • naar bekenden wuiven
  • naar bekenden zwaaien

  Henk had rust gevonden, hij blaakte van welzijn. Zo iets merk je aan de manier waarop iemand zit, ontspannen achterover geleund met zijn borst vooruit, aan de manier waarop hij vriendelijk maar zonder al te veel aandacht naar bekenden wuift, aan de manier waarop hij zijn cognac bestelt.

  Gevallen vrouwen, Laurie Langenbach,

  Zijn onderlijf tintelde van Tines wulpsheid. Tine die in een publieke ruimte als deze voortdurend op een onverdraaglijk irritante manier naar bekenden zwaaide.

  Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

  met onbepaald voornaamwoord


  • veel bekenden

  De Boer, die het grootste deel van de tijd op het water in en rond Giethoorn doorbrengt, is zelf op en top Vollenhovenaar en ziet dat als een groot voordeel. 'Ik heb hier heel veel bekenden, maar geen vrienden. Dan sta je er neutraler tegenover als er echte problemen zijn.'

  Meppeler Courant,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • bekenden en vrienden
  • familie en bekenden
  • familieleden en bekenden
  • buren en bekenden
  • vrienden en bekenden

  Familie en bekenden zijn in principe op ieder moment van de dag welkom om bij u op bezoek te komen. Tot tien uur 's ochtends zijn de medewerkenden echter druk bezig met de verzorging. Het is daarom verstandig dat visite wat later op de dag komt.

  http://antonius-binnenweg.verpleeghuis.net/

  Naast het praktiseren van zwarte magie en satanisme, en intensief gebruik van drugs, speelden seksuele veroveringen in Crowleys loopbaan een essentiële rol. Hij werd door zijn bekenden en vrienden als onverzadigbaar afgeschilderd, en had zijn hele leven lang ontelbare relaties met zowel mannen als vrouwen.

  http://www.lieniezer.nl/hardrock.html,

  In de sjofele huiskamer waren de stoelen tegen de muur gezet. Alle plaatsen waren bezet door familieleden, buren en bekenden.

  De hangende man, Koos van Zomeren,

  Op Malta kocht hij een voormalige mijnenveger. Bij vrienden en bekenden wist hij geld los te peuteren en het schip werd grondig verbouwd.

  NRC,

  Als mijn dochter met me meereed als ik boodschappen ging doen, mocht ik haar nog net voor het winkelcentrum afzetten, maar ze wilde niet met papa gezien worden door vrienden en bekenden.

  Ritueel des doods, Willem Zebregs,

  • bekenden en onbekenden

  Lerner kent het festivalwereldje op zijn duimen en lanceert het bericht dat hij een fantastisch scenario heeft ontdekt. Hij schuimt er recepties mee af, klampt bekenden en onbekenden aan. Overal trekt hij zich uit de slag.

  De Standaard,

  Vaste verbindingen


  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  bekende 2.0

  iemand die bekendheid geniet; iemand die bekend, beroemd is; bekend persoon

  Semagram (extra betekenisinformatie)


  Een bekende…

  is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] geniet bekendheid; is bekend, beroemd

   Algemene voorbeelden


   Getuige Hugo Claus heeft toegezegd officieel getuige te zijn bij de ondertekening van het samenlevingskontrakt tussen Lanoye en Los. De plechtigheid zal ook worden bijgewoond door vele bekenden uit de Vlaamse toneel- en schrijverswereld. Walter Van den Broeck, Jan Decleir [...], Franz Marijnen en Gerard Mortier zijn enkele van de genodigden.

   De Standaard,

   Combinatiemogelijkheden


   gevolgd door als


   • bekenden als

   Andre Malraux wordt opnieuw begraven. De Franse schrijver krijgt op 23 november een nieuwe rustplaats in het Pantheon na een plechtigheid in het Quartier Latin. Malraux zal dan naast andere bekenden als Rousseau, Voltaire en Victor Hugo liggen.

   De Standaard,

   Er zijn veel bekenden als Baudelaire, Daumier en Sarah Bernhardt, die tot zijn vriendenkring behoorden.

   NRC,