belangenclub


belangenclub 1.0

club die opkomt voor de belangen van een bepaalde maatschappelijke groepering of beroepsgroep; belangenvereniging; ook: de gezamenlijke leden van zo'n club

Semagram


Een belangenclub…

is een club

 • [Leden] bestaat uit mensen die tot eenzelfde maatschappelijke groepering of beroepsgroep behoren, bv. artsen, bewoners, consumenten, huisartsen, huizenbezitters, huurders, juristen, ondernemers, ouders, patiënten, reizigers, vrouwen, werkgevers, winkeliers etc.
 • [Activiteit of handeling] komt op voor de belangen van een bepaalde maatschappelijke groepering, bv. artsen, bewoners, consumenten, huisartsen, huizenbezitters, huurders, juristen, ondernemers, ouders, patiënten, reizigers, vrouwen, werkgevers, winkeliers etc.

  Hoofdsemagram: club


  Algemene voorbeelden


  Om het aantal regels zo beperkt mogelijk te houden, heeft het provinciaal bestuur allerlei instanties, zoals landbouw, gemeenten, milieu-organisaties en andere belangenclubs achter het beleidsplan gekregen.

  Meppeler Courant,

  De heer J.F. van Eijk, die de post van secretaris voert, zegt, terugkijkend op het ontstaan van de belangenclub, dat het een goede zaak is geweest, dat deze instantie is opgericht.

  Meppeler Courant,

  Komt Vollenhove overigens niet wat aan de late kant met de oprichting van een belangenclub, zeker nu het kernenbeleid onlangs door de Brederwieder raad voor dit jaar is vastgesteld?

  Meppeler Courant,

  Wel bijzonder vond hij dat in Echten vijf vrouwen het idee voor een belangenclub hebben ontwikkeld.

  Meppeler Courant,

  Combinatiemogelijkheden


  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: van

  • belangenclub van huiseigenaren

  "Voor mensen die net een huis hebben gekocht met een beleggingshypotheek is het wel schrikken", zegt een woordvoerster van Eigen Huis, belangenclub van huiseigenaren.

  NRC,

  Voorzetsel: voor

  • belangenclub voor aandeelhouders

  Wanneer een overnemende partij een duidelijke meerderheid heeft verworven in een onderneming zou er een wettelijke biedplicht op de overige aandelen moeten komen, zo vindt de VEB. Niet de rechter, maar aandeelhouders moeten bepalen of een vijandige overname slaagt. De belangenclub voor aandeelhouders vindt dat de overnameregulering uit de - vrijwillige - SER-fusiecode moet worden gehaald en wettelijk moet worden geregeld.

  NRC,

  met eigennaam


  Tot nog toe leggen de beursfondsen, verenigd in de belangenclub VEUO (Vereniging van Effectenuitgevende Ondernemingen), de nadruk op beschermingsconstructies die de invloed van aandeelhouders vèrgaand beperken.

  NRC,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding