beleefdheidshalve


beleefdheidshalve 1.0

met het oog op de beleefdheid; omwille, ter wille van de beleefdheid; vanwege de beleefdheid; uit beleefdheid; vaak in het bijzonder: niet van harte, maar om niet onbeleefd te zijn

Algemene voorbeelden


Ik zei hem dat Leopold niet thuis was, maar liet hem beleefdheidshalve toch maar in de vestibule. Je kon de broer van je werkgever moeilijk op de stoep laten staan.

Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

De woning die ik ging bezichtigen, bleek in een flat met zes woonlagen te zijn. Zo'n flat die in de zeventiger jaren gebouwd is, met een smalle, donkere hal die als urinoir wordt gebruikt. Bekladderde en vieze muren die al in geen jaren nieuwe verf hebben gezien. Beleefdheidshalve ben ik nog naar zes hoog gegaan en heb de woning bekeken. En onmiddellijk meegedeeld dat ik geen gebruik zou maken van het aanbod om het de komende anderhalf jaar onder te huren. Brrrr!

http://www.amsterwitched.nl/

Het kan gebeuren dat u een geleidehond tegenkomt die weliswaar in tuig is, maar op dat moment niet aan het werk is, bijvoorbeeld omdat zijn baas staat te wachten of in de trein zit. Als u de hond dan heel graag wilt aaien, zijn hiertegen geen onoverkomelijke bezwaren, mits u hiervoor eerst aan zijn baas toestemming vraagt. Een visueel gehandicapte kan u namelijk niet zien. Als u de hond aan het aaien bent, merkt hij of zij echter wel dat de hond ergens op reageert. Beleefdheidshalve spreekt het voor zich dat daarom even gevraagd moet worden of de hond aangehaald mag worden.

http://www.geleidehond.nl/kngf/geschiedenis/site-txt.shtml

VBO en NCMV zijn "niet bereid onder stakingsdreiging te onderhandelen". Vanmiddag is er - beleefdheidshalve - een ontmoeting tussen alle sociale partners. Daar zal allicht snel blijken dat verder overleg geen zin meer heeft.

De Standaard,

Beleefdheidshalve worden de gesprekken met en over Maartje, de vrouwelijke helft van 't Harts persoonlijkheid, zijn betere helft zoals hij zelf zegt, afgewisseld met beelden en gesprekken die soms in de verte iets met 't Harts literaire werk van doen hebben.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • iets beleefdheidshalve aanhoren

Ik krijg de indruk dat hij deze zaken beleefdheidshalve aanhoort, want echte interesse bespeur ik niet.

Murfreesboro blues, Mart Smeets,

  • iets beleefdheidshalve aannemen
  • iets beleefdheidshalve accepteren

Door dit gedrag geeft de verkoper onbedoeld een fout signaal af. De klant voelt zich overvallen door een stortvloed aan woorden. Krijgt zonder dat hij zijn wensen kan vertellen een offerte aangeboden die hij beleefdheidshalve maar aanneemt.

https://www.deondernemer.nl/weblogs/item/herken-je-dit/,

Hans Vervoort (Magelang, 1939) werd lid van Facebook toen hij iets moest opzoeken op de Facebook-pagina van zijn uitgever Nijgh&Van Ditmar. Na enige tijd begon hij vriendschapsverzoeken te krijgen en accepteerde die beleefdheidshalve. Toen hij ruim 200 'vrienden' had begon het schrijversgeweten te knagen: moest hij niet af en toe iets op zijn Facebook-pagina zetten? En zo ontstond de Encyclopedie van op het nippertje geredde kennis.

https://www.hansvervoort.nl/index.php?page=1&bookId=22

  • beleefdheidshalve bij iemand blijven

Keller besloot een wandeling door de discotheek te maken. Hij zou dit al eerder hebben gedaan als hij zich niet beleefdheidshalve had verplicht gevoeld bij Pilar te blijven.

Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

  • iets (niet) beleefdheidshalve doen

De live-uitvoering door het orkest (in orkestbak!) o.l.v. Matthew J. Loughran was ongetwijfeld van goudwaarde en gaf de musical datgene wat het verdiende: een staande ovatie van mensen die dit niet beleefdheidshalve doen, maar door zij die er met volle teugen van genoten hebben en net zoals ik getroffen werden door een orkaan met positieve boodschap.

https://www.bloggen.be/plietsplets/archief.php?startdatum=1404165600&stopdatum=1406844000,

  • beleefdheidshalve antwoord geven (op iets)

"Daarvoor moet je bij de studentendecaan zijn," tikte ik behulpzaam terug, want zeker toen ik pas begon met Facebook dacht ik dat je overal antwoord op moest geven – beleefdheidshalve.

https://www.hpdetijd.nl/2015-01-10/column-emma-brunt-duistere-jongens/,

  • beleefdheidshalve gehoor geven (aan iets)

In januari 2016 kreeg ik een oproep van de kliniek. Beleefdheidshalve heb ik aan de oproep gehoor gegeven.

https://www.klachtenkompas.nl/bedrijf/keizerkliniek/klachten/onverwachte-nota-%E2%82%AC-135-na-oproep-kliniek-voor-nacontrole/details?complaintId=a053247e-44c2-47d2-8899-18b3bb2fda59,

  • iemand beleefdheidshalve een hand geven

Ze geeft hem beleefdheidshalve een hand, maar doet dat zo ongeveer alsof ze die in een emmer vol smerigheid stopt.

http://www.leefbaarrotterdam.nl/nieuws/artikel26.htm,

  • beleefdheidshalve glimlachen

Ze glimlachten vluchtig, beleefdheidshalve.

Berthold 1200, Paul Koeck,

  • beleefdheidshalve een (lauw) applaus krijgen

Beleefdheidshalve krijgt de spreker een lauw applaus.

https://devries-adviesentraining.com/richard-als-spreker-opent-deuren-van-klanten-die-anders-gesloten-blijven/

  • iets beleefdheidshalve niet noemen

Nederland als optie wordt beleefdheidshalve niet genoemd, maar onze weldadigheid- en steunindustrie kennende, zouden wij als Bulgaar of Roemeen zeker bij emigratieplannen het Zimbabwe aan de Noordzee mee betrekken in onze keuze.

http://www.geennieuws.com/2013/01/roemenen-en-bulgaren-kom-niet-naar-nederland/,

  • iets beleefdheidshalve opeten

Steeds blijkt dat de mensen van InShared een buitengewone (en soms zelfs onbehaaglijke) neiging tot eerlijkheid hebben. Bijvoorbeeld als een jarige collega trakteert op een taart die niet zo goed gelukt is: in plaats van het gebak beleefdheidshalve op te eten, zeggen de collega's precies wat ze ervan vinden.

http://www.ddbgroup.nl/nl/werk/12/inshared/246/-gek-op-eerlijk-

We hebben ze ook vaak gevraagd of ze een traditionele maaltijd uit hun land voor ons wilden bereiden. Dat klinkt wel leuk, maar het was zelden een succes. Beleefdheidshalve aten Win en ik het dan nog wel op, maar onze kinderen zijn daarvoor nog niet oud genoeg.

https://www.gfactueel.nl/Home/Blogs/2009/7/-GFA132149W/,

  • beleefdheidshalve reageren (op iets)

Beleefdheidshalve wil ik dan toch nog even reageren op de twee reacties die ik wel gelezen heb.

https://archief2.infofrankrijk.com/onderwerpen.php?6491/Beleefdheidshalve....,

  • beleefdheidshalve terugknikken

Het meisje dat omkeek om te zien wie hij groette, hield even haar pas in toen zij Keller zag, en opende haar mond alsof er een schok van verbazing door haar heen ging. Daarna knikte zij naar Keller die beleefdheidshalve terugknikte. Zij kwam hem bekend voor, maar hij wist niet vanwaar: Parijs of Ibiza.

Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

  • iets beleefdheidshalve toevoegen (aan iets)

'Ja, hij heeft mooi haar,' zegt Beck, en omdat die wijzende vinger weinig aan de verbeelding overlaat, voegt Beck er beleefdheidshalve in het Duits aan toe: 'Ze vindt dat je mooi haar hebt.'

De asielzoeker, Arnon Grunberg,

  • zich beleefdheidshalve verplicht voelen (tot iets)

Keller besloot een wandeling door de discotheek te maken. Hij zou dit al eerder hebben gedaan als hij zich niet beleefdheidshalve had verplicht gevoeld bij Pilar te blijven.

Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

  • iets beleefdheidshalve (niet) vragen
  • beleefdheidshalve vragen naar iets

Mijn vader weigerde een meisje op zijn kamer toe te laten, niet alleen omdat er niemand aan zijn spullen mocht komen, maar vooral omdat hij zo'n meisje zou moeten groeten. Misschien zou hij zelfs enige woorden met haar moeten wisselen. Beleefdheidshalve zou hij haar moeten vragen of zij ouders, broers en zusters had. Bij de gedachte daaraan kreeg hij het al benauwd.

Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel, Yvonne Keuls,

De dag ervoor vertelde hij me nog dat hij liever whiskey of cognac drinkt, dan dat hij een slok wodka neemt. Of het een glas of fles was heb ik beleefdheidshalve maar niet gevraagd.

https://www.viasana.nl/cycle-for-science/krachtig-slotakkoord,

"En hoe maakt Poker-face, jouw gemalin, het?" vroeg de Wezeldoder beleefdheidshalve. "Broedt ze?" "Vier jongen hoedt en voedt ze!" praalde de Rioolvisser.

Memoires van een kerkuil, Robin Hannelore,

Moet je nog beleefdheidshalve naar haar godsdienstige overtuiging vragen of volstaat het te informeren of ze liever met Tweede Pinksterdag of met het Suikerfeest vrij wil?

https://www.doorwerkgever.nl/pensioen/arbeidsvreugde/,

  • beleefdheidshalve wachten (op iemand)

Hij draaide zich om, drong door de mensendrommen in de discotheek naar de caféruimte en liep naar de buitendeur. Toen hij deze opende, zag hij dat het meisje hem was gevolgd, alsof zij in de mening verkeerde dat hij haar dit had voorgesteld. Hij wachtte beleefdheidshalve op haar, inziend dat hij haar op de één of andere manier duidelijk moest maken dat hun ontmoeting op een misverstand berustte.

Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

  • beleefdheidshave wegkijken

'Ik moet naar het toilet.' De dikke zucht en wijst naar de plastic prullenbak die iedereen de afgelopen twaalf uur heeft moeten gebruiken. Tot dusver ruikt het in de ruimte alleen naar urine, maar wie weet hoe lang dit nog gaat duren. Sophie trilt. 'Maar ik ben, ik ben…ongesteld.' Emmy bijt haar toe dat ze zich niet moet aanstellen. Verslagen strompelt Sophie naar de hoek. Iedereen kijkt beleefdheidshalve weg, behalve de dikke.

https://stt.nl/rood-haar-grijze-ogen-een-verhaal-over-de-toekomst/,

  • iets beleefdheidshalve niet (kunnen) weigeren

Jani [...] biedt 'spontaan' aan om onder de boot een en ander te inspecteren. Dit aanbod kunnen we beleefdheidshalve niet weigeren natuurlijk [...] en na de ervaringen in Trébeurden was ik zeer dankbaar voor dit aanbod!

http://www.sailabout.nl/Blog/?paged=38&cat=3,

  • iets beleefdheidshalve zeggen (tegen iemand)

Tina, die nauwelijks Engels sprak, zat zwijgend achterin en glimlachte welwillend als hij af en toe beleefdheidshalve iets tegen haar zei.

Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

met bijwoord


  • niet beleefdheidshalve

Het mooiste cadeau vond ik de aanwezigheid van mensen die er niet beleefdheidshalve hoefden te zijn, maar alleen uit wiendschap en waardering mij de hand kwamen schudden.

https://schiedam.courant.nu/issue/SCY/1997-01-01/edition/null/page/15?query=,

"Zeventig procent van onze 2500 medewerkers is hbo- of wo-opgeleid. Het zijn mensen die grote infrastructurele projecten trekken, adviseren en een rol spelen bij wetgeving. Er zitten meer hersenen in meerdere hoofden dan in één hoofd. De ondernemingsraad zit hier niet beleefdheidshalve."

https://www.ser.nl/nl/publicaties/ser/2008/februari_2008/03.aspx,