belegger


belegger 1.0

iemand die geld investeert in effecten zoals aandelen en obligaties, of in goederen zoals grondstoffen of vastgoed, in de verwachting winst te maken door de stijging of de daling van de koersen of prijzen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een belegger…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] investeert geld
 • [Wijze] speculeert op de stijging of de daling van de koersen of prijzen
 • [Object betroffen] koopt en verkoopt effecten zoals aandelen, obligaties en opties, of goederen zoals grondstoffen, vastgoed enz.

  Algemene voorbeelden


  De koers-winstverhouding wordt verkregen door de Prijs van het aandeel van dit moment te delen door de Winst per aandeel. Sommige beleggers kijken uitsluitende naar de koers-winstverhouding van aandelen. Ze nemen dan alle bedrijven die in dezelfde sector zitten en bekijken de koers-winstverhouding van al deze bedrijven. Degene met de laagste koers-winstverhouding krijgt het predikaat "ondergewaardeerd" en wordt bestempeld als "koopwaardig". Dit kan een heel goede beleggingsstrategie zijn, maar de meest succesvolle fondsen van vandaag (de IT-fondsen) maken meestal geen winst. Deze strategie kan hier dus niet worden gebruikt.

  http://www.belegjeboterham.nl

  Vaak bieden 'reverse convertible' schuldtitels een hoog couponrendement, maar stellen ze de belegger bloot aan daling van de koers van het onderliggende aandeel. De belegger wordt beloond door een hoge coupon omdat hij het risico op zich neemt van te worden betaald in aandelen die in waarde zijn gedaald.

  http://www.abb-bvb.be/gen/downloads/ADbeleggingsinstrumenten.pdf,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • buitenlandse belegger
  • grote belegger
  • internationale belegger
  • kleine belegger

  De index opende gisteren wel opnieuw lager en stond een uur voor het slot 4 punten in het rood op 5.516 punten. Enkele analisten merkten op dat sommige grote beleggers uit aandelen stapten naar obligaties en beleggingen op korte termijn.

  De Standaard,

  Volgens een Amerikaanse studie liggen de aandelenkoersen op Nasdaq gemiddeld 13 procent hoger dan ze in een "klassiek" beurssysteem zouden zijn. Dat biedt voordelen voor de kleine belegger, maar vooral voor de bedrijven, die meer kapitaal kunnen ophalen.

  De Standaard,

  Professionele beleggers, zoals verzekeraars, bezitten grote pakketten preferente aandelen van Vendex, die een vast dividend van 8 procent geven.

  NRC,

  De grote buitenlandse beleggers die op een herleving van de Europese economie willen inspelen, laten ons land voorlopig grotendeels links liggen.

  De Standaard,

  met voorzetselgroep


  Voorzetsel: in

  • belegger in aandelen
  • belegger in obligaties
  • belegger in vastgoed

  Dat afgelopen beursjaar voor beleggers in Nederlandse aandelen het slechtste jaar was sinds de Tweede Wereldoorlog, is geen verrassing.

  Het Financieele Dagblad,

  Beter dan verwachte economische aprilcijfers waren voor de beleggers in Amerikaanse obligaties een aanleiding om winst te nemen.

  De Standaard,

  Beleggers in vastgoed hadden tot voor kort de keuze uit aandelen van vastgoedmaatschappijen [...], vastgoedcertificaten die een stukje van één gebouw vertegenwoordigen, of een rechtstreekse belegging in onroerend goed.

  De Standaard,

  Vaste verbindingen


  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  belegger 1.1

  bedrijf dat, instelling die geld investeert in effecten zoals aandelen en obligaties, of in goederen zoals grondstoffen of vastgoed, in de verwachting winst te maken door de stijging of de daling van de koersen of prijzen

  Betekenisbetrekking


  metonymie
  Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

  Vaste verbindingen